Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της εγχώριας metal σκηνής, με μικρή ως τώρα πορεία, αλλά πολλές επιτυχίες και φιλοδοξίες, οι Wings In Motion, μας ανοίγουν την καρδιά και τα… φτερά τους. Με ένα, αν μη τί άλλο, εντυπωσιακό promo cd (που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο webzine μας) και τον αέρα του νικητή στο Battle of the Bands, οι W.I.M. έχουν ξεκινήσει την πτήση τους κι ετοιμάζονται να απογειωθούν. Ο λόγος περνάει στον κιθαρίστα της μπάντας, Τάσο Ασωνίτη.

του Κωνσταντίνου Σταύρου

– Καταρχάς συγχαρητήρια για την επιτυχία στο Battle of the Bands! Πως ήταν η πορεία μέχρι τη νίκη;

Να ‘σαι καλά! Προκειμένου να φτάσουμε στον τελικό έπρεπε να περάσουμε από την προημιτελική και την ημιτελική φάση. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος έδειξε να ανταποκρίνεται σε αυτό που είχαμε να δώσουμε, και από πλευράς μουσικής αλλά και από σκηνικής παρουσίας, το οποίο, για να είμαι ειλκρινής, δεν το περιμέναμε στον βαθμό που έγινε.Ήταν τελικά αυτό που μας ικανοποίησε περισσότερο μαζί με το γεγονός οτι σε όλη την πορεία του Battle of the Bands διαγωνίστηκαμε με δυνατές μπάντες οι οποίες έδωσαν παραπάνω αξία στην διάκριση μας.

– Μια σύντομη βιογραφία της μπάντας;

Οι Wings ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2008 απο εμένα και τον Pete. Στη συνέχεια ήρθε ο Κωνσταντίνος (πλήκτρα) και ο Ανδρέας (φωνή). Στην θέση του ντράμμερ και του μπασίστα είχαμε πολλές αλλαγές έως ότου καταλήξουμε με τον Γιώργο στο μπάσο και τον Δευκαλίωνα στα ντράμς. Η μπάντα έψαχνε για αρκετό καιρό το ύφος της μουσικά, αυτό που θέλαμε από την αρχή ήταν ο συνδιασμός μοντέρνων και heavy ριφς με μελωδικά στοιχεία. Μετά απο μια ηχογράφηση demo δύο τραγουδιών μας, ηχογραφήσαμε και κυκλοφορήσαμε πρόσφατα το πρώτο επίσημο promo μας που αποτελείται απο τέσσερα κομμάτια. Τον ίδιο μήνα γυρίσαμε και το πρώτο βίντεοκλιπ της μπάντας για το “Through the shadows” ένα από τα κομμάτια του promo. Σημαντικότερη στιγμή στην σύντομη ιστορία της μπάντας έως τώρα είναι αναμφισβήτητα η πρωτιά στο Battle of the Bands και η συμμετοχή μας στο φετινό Schoolwave ως special guests πριν ακριβώς απο τους headliners της βραδιας.

– Κι επειδή πάντα υπάρχει μια αστεία ή ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τα “βαφτίσια”, το όνομα Wings In Motion πως προέκυψε;

Ναι, αν και σύντομη, υπάρχει μια ιστορία πίσω από το όνομα. Με τον Pete προβληματιζόμασταν γύρω από ένα όνομα που θα μας έκανε κλικ χωρίς να μπορούμε να βρούμε κάτι που μας ικανοποιούσε. Κάποια στιγμή ακούγοντας ένα κομμάτι απο μία απο Arch Enemy, άκουσα λάθος έναν στίχο και τον παρερμήνευσα ως “the wings are in motion…”. Μου άρεσε και σαν φράση και σαν εικόνα, το μεταφέραμε και στους υπόλοιπους, και εφόσον ικανοποιούσε όλους το κρατήσαμε.

– Τα θεμέλια του ήχου σας είναι ξεκάθαρα melodic death metal, τα μπετά και τα κουφώματα όμως;

Όπως πολύ σωστά είπες, η βάση της μουσικής μας είναι melodic death. Ωστόσο έχουμε εξελίξει αρκετά τον ήχο αυτόν, εντάσσοντας ευρύτερες επιρροές και ακούσματα που έχουμε. Δίνοντας προσοχή στα κομμάτια μας, πιστεύω διακρίνει κανείς σημεία που αγγίζουν αυτο που αποκαλούμε progressive ηχο ενώ τα καθαρά φωνητικά που εναλλάσσονται με τα brutal μας απομακρύνουν από το κλασσικό death metal όπως το έχουμε συνηθήσει και τοποθετούν τους Wings ανάμεσα στα μοντέρνα μέταλ σχήματα. Επίσης, η χρήση των πλήκτρων θα θυμήσει σε ορισμένους αρκετά το συμφωνικό, ακόμα και το industrial στοιχείο σε κάποιες περιπτώσεις. Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνω προσωπικά περισσότερο είναι όταν έρχονται διαφορετικοί άνθρωποι και μου λένε οτι ακουν διαφορετικές επιρροές στα κομμάτια μας. Αυτό σημαίνει οτι έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε απο το γνωστό πρόβλημα της “ταμπέλας” στην μουσική μας. Κοινός γνώμονας πάντα είναι ο συνδυασμός δυνατών ριφ και μελωδιών, όπως προανέφερα.
Ασφαλώς, ο ήχος μιας μπάντας δεν είναι κάτι στάσιμο, αλλά κάτι δυναμικό, που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο προκειμένου να αντικατοπτρίζει κάθε φορά αυτό που έχει να πει ο καλλιτέχνης. Το ίδιο συμβαίνει και στον ήχο των Wings, υπάρχει διαρκής εξέλιξη.

– Τα τραγούδια, μουσική και στίχοι, πώς δημιουργούνται συνήθως;

Συνήθως γράφω είτε εγώ, είτε ο Pete τα ριφ των κομματιών τα οποία στη συνέχεια δίνουμε στους υπόλοιπους προκειμένου να επιμεληθεί ο καθένας το όργανό του. Και ο τρόπος της σύνθεσης ωστόσο είναι κάτι που αλλάζει κατά καιρούς, καθώς κάποιες φορές μπορεί να έχουμε ένα ριφ σε κάποια πρόβα και ξεκινώντας να δουλεύουμε πάνω σε αυτό να προκύψει ένα κομμάτι.
Όσον αφορά τους στίχους τις περισσότερες φορές τους γράφω εγώ. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι αυτός που είχε την αρχική ιδέα της σύνθεσης του εκάστοτε κομματιού αναλαμβάνει και τους στίχους του.

– Θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω στην ερμηνεία του Ανδρέα. Πιστεύω πως δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο ύφος σας και απέχει κάπως από την τυπική melodic death φωνή.

Ακριβώς έτσι είναι. Εκμεταλλευόμαστε το εύρος των φωνητικών του Ανδρέα ώστε να συνδιάζουμε τα brutal,τα aggressive και τα καθαρά φωνητικά, κάτι που είναι ξεκάθαρο χαρακτηριστικό του ήχου μας. Ο Ανδρέας έχει μια πολύ ξεχωριστή δραματικότητα στην φωνή που δίνει άλλη έκταση στις μελωδίες.
Γενικότερα, θεωρώ πως η φωνή είναι λίγο υποτιμημένη στις σημερινές μέταλ συνθέσεις, ωστόσο είναι το σημείο αναφοράς ενός τραγουδιού. Δίνοντας στην φωνή τον χώρο που χρειάζεται σπρώχνεις μια σύνθεση σε νέο επίπεδο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς και ομολογώ οτι οι δυνατότητες του Ανδρέα δεν μας περιορίζουν καθόλου. Η φωνή του είναι από τα δυνατότερα χαρτιά των Wings.

– Πιστεύω ότι υπάρχουν 2 ειδών μπάντες: οι “session-άδικες” και οι “παρεΐστικες”. Παρόλο που μου δώσατε την εντύπωση ότι ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, κυρίως μέσα από τo myspace και λιγότερο από τo promo, όταν σας γνώρισα από κοντά, μου κάνατε και για τη δεύτερη κατηγορία. Που ανήκετε τελικά;

Πιστεύω οτι οι σχέσεις μεταξύ των μελών μιας μπάντας η οποία θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Δεν πρέπει να κινούνται στα άκρα, χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία. Με άλλα λόγια πιστεύω οτι η παρέα δεν πρέπει να είναι μπάντα αλλα η μπάντα πρέπει να είναι παρέα. Όταν τα άτομα που αποτελούν ένα συγκρότημα τα δένουν σχέσεις φιλίας για χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην δημιουργηθούν προβλήματα που θα έχουν αντίκτυπο στο σύνολο, αλλα από την άλλη αν οι σχέσεις είναι μόνο “session-άδικης” φύσεως που λες κι εσύ, τότε λιγοστεύουν τα κίνητρα της αποδοτικότητας του καθενός. Με τους Wings είμαστε παρέα, οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στο στούντιο, αλλά όλοι γνωρίζουμε συνειδητά οτι πάνω απ’όλα έρχεται η μπάντα και όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα ,όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες, πρέπει να μπουν για λίγο στην άκρη προκειμένου να μην τίθενται εμπόδια στον δρόμο της μπάντας.

– Μέχρι ώρας, τί αντιμετώπιση και σχόλια υπάρχουν από το κοινό, αλλά και τις μπάντες, που απαρτίζουν την ελληνική metal σκηνή;

Έχουμε δεχθεί πολύ θετική αντιμετώπιση μέχρις στιγμής απο τον κόσμο. Τόσο το promo μας, όσο και το βίντεο κλιπ, δείχνουν να έχουν μεγάλη απήχηση, κάτι το οποίο διαπιστώνουμε και στα live. Έχουμε ήδη αποσπάσει κάποια πολύ θετικά reviews από webzines σε όλη την Ελλάδα. Τα δείγματα που η μπάντα έχει βγάλει προς τα έξω αυτή την στιγμή δεν είναι πολλά, αν  αναλογιστεί κανείς οτι ουσιαστικά μιλάμε για ένα πρόμο, ωστόσο αν από τα πρώτα μας βήματα δεχόμαστε τέτοια αντιμετώπιση, σίγουρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον.

– Μετά το promo και τη νίκη στο battle, τί;

Εκεί που θέλουμε να ρίξουμε το βάρος τώρα είναι στη σύνθεση νέου υλικού το οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσει και τον πρώτο μας δίσκο.

– Το κλείσιμο δικό σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε πόσο καλό, δίκαιο και αντικειμενικό webzine είμαστε! Περιμένω την επιταγή μου…

Χαχα! Kαταρχάς θέλω να ευχαριστήσω και εσένα προσωπικά και το rockap.gr για την στήριξη που μας έχετε δείξει. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η συνεργασία  ανάμεσα σε όλους όσους απαρτίζουμε την ελληνική μέταλ σκηνή. Ίσως έτσι καταφέρουμε να την πάμε πιο μπροστά.
Όσον αφορά τους Wings In Motion, αναμένεται πολύ δουλειά από Σεπτέμβρη. Αυτό που έχω να πω είναι να περιμένετε πολλά από αυτή την μπάντα.
Stay true.

Link: http://www.myspace.com/wingsinmotion