Συνέντευξη στη Βίλλυ Μπελογιάννη

Όταν οι περισσότεροι κλείνουν τραπέζι για τις δημοφιλείς πίστες και πνίγονται στο γαρύφαλλο, στην Καλαμάτα οι έκδηλα ειρωνικοί και ιδιόρρυθμοι Vibrator Failure κάνουν death metal / grind μουσική λαμβάνοντας αμφιλεγόμενες κριτικές από webzines και περιοδικά. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, ο Τάκης, ο μπασίστας της μπάντας, μας λέει δύο λόγια για το περιβόητο συγκρότημά τους.

– Death metal στην Καλαμάτα; Ακούγεται σωστό ρίσκο.

Το ότι δεν παίζουμε έντεχνο σε ταβέρνα, δεν το κάνει ταυτόχρονα και ρίσκο, δεν νομίζεις;

– Αναρωτιέμαι διαβάζοντας τους τίτλους των κομματιών σας, είστε μισογύνηδες ή απλά φαν των πορνό;

Οχι, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση μισογύνηδες, το εναντίον μάλιστα, είμαστε λάτρεις του «ασθενούς» φύλλου, αν και οι προτιμήσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1.5 μέτρο. Φαν του πορνό είναι όλοι, μην ακούς τι λένε!

– Πιστεύεις ότι το προκλητικό ύφος μιας μπάντας ωθεί την καριέρα της; Εσάς αυτές οι πορνογραφικές προεκτάσεις πόσο σας έχουν βοηθήσει;

Περισσότερο μπορούν να σταθούν ως εμπόδιο παρά ως βοήθημα, αλλά αυτό δεν έγινε σκόπιμα. Οταν εξωτερικεύεις κάποια συναισθήματα μέσω της μουσικής σου και εκεί βλέπεις βία, διαστροφή και επιθετικότητα, πρέπει μετά να ψάξεις εναλλακτικούς τρόπους για την ανάδειξή τους. Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι έγινε και εδώ.

– Ποια η σχέση σας με τη masturbation; Κρίνοντας από το προφίλ του myspace σας, όπου βλέπουμε κυρίως pornstars, είναι δύσκολο να σας κρατήσουμε μακριά από συσχετισμούς με αυτό το μουσικό είδος.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας συσχετισμός ανάμεσα σε μας και το masturbation. Εμείς είμαστε άλλη μια death metal μπάντα. Το ότι αντιμετωπίζουμε κάποια πράγματα με ειρωνεία, χιούμορ και αυτοσαρκασμό δεν νομίζω ότι μας εντάσσει σ’ αυτή την κατηγορία. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ. Οι γυναίκες, το σεξ και η διαστροφή είναι μέρος του κεφαλαίου Vibrator Failure.

– Ετσι η βλάβη του δονητή έμελλε να γίνει το όνομά σας!

Δεν αναφέρεται ακριβώς στη βλάβη, αλλά στην «αποτυχία του δονητή». Εμπνέεται από τις περιπτώσεις όπου ο δονητής αποτυγχάνει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες του καταναλωτή, που είχε στηρίξει τις ελπίδες του σ’ αυτό το φθηνό υποκατάστατο. Και καταλήγουμε στην «πηγή» της ζωής. Με λίγα και απλά λόγια, δεν υπάρχει υποκατάστατο! Το βρήκα πολύ εμπνευσμένο σαν όνομα τότε και εξακολουθώ να το βλέπω έτσι.

– Αλήθεια, πόσο καιρό υφίσταται η μπάντα και με ποια αφορμή δημιουργήθηκε;

Το σενάριο ξεκινάει από λίγο πιο παλιά, τότε είχαμε μια άλλη μπάντα, αλλά (επαρχία βλέπεις) δεν βρίσκαμε κιθαρίστα πουθενά. Ετσι ξεκίνησα να παίζω εγώ κιθάρα για τις ανάγκες τις μπάντας και ταυτόχρονα σκέφτηκα τη δημιουργία ενός grind project το οποίο σιγά σιγά μεταμορφώθηκε σε πρωταρχικό στόχο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι Vibrator Failure το καλοκαίρι του 2007 και από τότε υπάρχει σαν κανονικό συγκρότημα.

– Δεν σας πτοεί το γεγονός ότι το είδος με το οποίο ασχολείστε απευθύνεται σε πιο συγκεκριμένους ακροατές, κατ’ επέκταση δεν θα γίνετε μάλλον ποτέ μεγάλο όνομα, με την έννοια που γίνονται μεγάλα ονόματα μουσικοί των εύπεπτων σκηνών;

Οχι, γιατί δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι με σκοπό μόνο το αποτέλεσμα. Η όλη ενδιάμεση πορεία είναι αυτή που μετράει. Τώρα, αν θα γίνουμε ποτέ γνωστοί ή όχι δεν έχει και πολύ σημασία εφόσον περνάμε καλά.

– Την παραγωγή, το artwork και το promotion του πρώτου σας demo τα αναλάβατε οι ίδιοι. Πώς και δεν ρίξατε την ευθύνη κάπου αλλού;

Πράγματι, θέλαμε να «ρίξουμε» το κόστος της όλης διαδικασίας και τα κάναμε όλα μόνοι μας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το CD θα δίνεται δωρεάν σε όποιον το ζητήσει. Γιατί η μουσική πρέπει να δίνεται δωρεάν!

– Λες αυτή η ανεξαρτησία των σύγχρονων μουσικών να καταργήσει τις δισκογραφικές;

Δεν νομίζω να θέλουν πολλοί κάτι τέτοιο. Η εταιρεία είναι ένα αναγκαίο κακό που ζει από τις μπάντες, σαν παράσιτο. Οταν ένα συγκρότημα βγάζει λεφτά από τη μουσική του, από την άλλη πλευρά κάποιοι πλουτίζουν εις βάρος τους.

– Βρίσκετε αποδοχή σε μια μικρή πόλη σαν τη Καλαμάτα;

Ο κόσμος για να δεχτεί κάτι θέλει έργα και εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα για να περιμένουμε αποδοχή.

– Το πρώτο demo σας παρ’ όλα αυτά ήταν κατ´ εμέ πολύ καλή δουλειά. Ήδη τώρα δουλεύετε το επόμενό σας demo, άρα μιλώντας για έργα αναφέρεστε προφανώς στα lives, σωστά;

Ναι κυρίως για lives, αλλά είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Η επαρχία ως γνωστό δεν είναι το καλύτερο μέρος για μια μπάντα, το χειρότερο μπορεί.

– Η επόμενη δουλειά θα κινείται στο ίδιο στυλ;

Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω σε 11 νέα κομμάτια για το πρώτο μας full-length. Το στυλ μας έχει διαφοροποιηθεί ελαφρώς, οι ταχύτητες έχουν πέσει, δίνοντας περισσότερο βάρος στο groove. Τα κομμάτια θα είναι μεγαλύτερα αυτή τη φορά, και μπορώ να σου πω ότι ηχούν πολύ heavy στο στάδιο που είναι τώρα.

– Αναμένουμε, λοιπόν, τη νέα σας δουλειά. Πώς μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα demo σας;

Μπορεί να τα έχει επικοινωνώντας με τη μπάντα μέσω διαδικτύου στο http://www.myspace.com/vibratorfailure

Καλή συνέχεια Vibrator Failure.