Οι Verbal Delirium δικαιωματικά έχουν τον τίτλο συγκρότημα-έκπληξη αφού το ντεμπούτο cd τους με τίτλο “ So close & yet so far away” με τον crossover ήχο τους να ακροβατεί μεταξύ alternative και progressive ηχοχρωμάτων ,αν μη τι άλλο δείχνει μια μπάντα δεμένη και κυρίως με όραμα και σκοπό γιατί ο συγκερασμός δύο τόσο διαφορετικών ειδών, μόνο εύκολος δεν χαρακτηρίζεται. Αυτό το γεγονός έδωσε το κίνητρο για να τους γνωρίσουμε καλύτερα στον χώρο που δημιουργούν και εργάζονται, κάπου στις παρυφές της Νεάπολης, στο στούντιο Incognito όπου ρόλο συντονιστή εκ μέρους του γκρουπ ανέλαβε η φιλόξενη και αεικίνητη μάνατζέρ τους Χριστίνα Μαραγκού την οποία και ευχαριστούμε για την ζεστή ατμόσφαιρα.

Αναλυτικά τώρα το γκρουπ αποτελείται από τον αρχικό πυρήνα τον οποίο απαρτίζουν οι : Jargon (σύνθεση, φωνητικά, πιάνο), και Νίκος Μιχαηλίδης( μπάσο) και στη  συνέχεια  τον Νικήτα Κίσσονα (κιθάρες-φωνητικά) τον Γρηγόρη Παυλάκο (ντραμς), τον Αναστάση Χαμηλάκη(πιάνο, keyboards), και τον Λάμπρο Ματόπουλο (2η κιθάρα, τρομπέτα).

Μέσα σε ένα αρκετά ζεστό και φιλικό κλίμα έγινε η πρώτη κλασική ερώτηση

–    Ποιες είναι οι  μουσικές επιρροές σας ?
–    (Jargon) όπως καταλαβαίνεις – 6 είμαστε – είναι πολλές και διαφορετικές!! Εγώ για παράδειγμα έχω σοβαρά ερείσματα στην  κλασσική μουσική (και λόγω ωδείου και μουσικών σπουδών), 60΄s & κλασσικό ροκ, progressive ,alternative ροκ, black metal καθώς και κάποια επιλεγμένα ελληνικά κομμάτια. Ο Νικήτας ο Γρηγόρης καθώς και ο Αναστάσης επίσης έχουν την κλασική μουσική ως βάση και από κει και πέρα ανάλογα: Ο Νικήτας κυρίως στην progressive o Λάμπρος jazz και κλασικό ρόκ όπως και ο Νίκος  κλασσικό ροκ κυρίως!!

–    Ξεκινήσατε με τον Νίκο το Μιχαηλίδη το  1999  σωστά? Είναι αρκετά χρόνια πίσω η ίδρυση της μπάντας! Πως κι έτσι?
–    (Νίκος Μιχαηλίδης) ναι αρχικά ο Jargon και γώ ξεκινήσαμε μια μπάντα την οποία είχαμε ονομάσει  «Afterglow», ψάχναμε για έναν κιθαρίστα και το 2005 αρχίσαμε  να γράφουμε  τα πρώτα  κομμάτια με τον Γιώργο Μανιάτη (κιθάρα) και τον Λάζαρο Παπαγεωργίου (ντραμς) και τα οποία ολοκληρώθηκαν το 2007 .

–    Δηλαδή η μπάντα σας ονομαζόταν τότε Afterglow! Πως και αλλάξατε όνομα?
–    (Jargon) το 2006 περίπου ανακαλύψαμε τουλάχιστον ακόμα 10 σχήματα στο ιντερνετ με αυτό το όνομα!!!! Ετσι αποφασίσαμε να ξανα-βαπτίσουμε το γκρούπ. (Νίκος Μιχαηλίδης)… Ναι και  νονός ήταν ο Jargon που έδωσε το όνομα Verbal Delirium, με αφορμή ένα τραγούδι που έγραψε τότε το  “The decayed reflection (Verbal Delirium)”

–    O  σημερινός κιθαρίστας ο Νικήτας πότε αναλαμβάνει «δουλειά»?
–    (Νικήτας Κίσσονας) από τα τέλη του 2008 ! και τότε είχαμε επίσης τον  Τόλη Λιάπη στα ντραμς.  Με αυτή την σύνθεση γράφτηκε το “So close & yet so far away”  μεταξύ 2007-2009 ενώ από το 2009 ανέλαβε τα ντραμς ο Γρηγόρης.

–    Θα θελα να μου πείτε πως λειτουργείτε συνθετικά , πως γράφονται τα κομμάτια?
–    (Jargon) τα τραγούδια τα έχω γράψει εγώ , η ενορχήστρωση είναι ομαδική δουλειά της μπάντας.  Φυσικά επειδή οι περισσότεροι είναι μουσικοί  έχουν όλοι λόγο στο πως θα παιχτεί καλύτερα ένα κομμάτι , το συζητάμε και βαδίζουμε αναλόγως..

–    Το “So close & yet So far away”, εκδόθηκε από τη Γαλλική Μusea ηχογραφήθηκε όμως στην Ελλάδα?
–    (Jargon) Nαι στην Ελλάδα φυσικά ! Τα πλήκτρα ηχογραφήθηκαν στο Incognito Studio από τον Πάνο Δημάκη και τον Βασίλη Φουτέρη ενώ καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα της μίξης υπήρξε η συμβολή του Λεωνίδα Πετρόπουλου στην ηχοληψία.

–    Η μπάντα σας έχει μια μεγάλη κινητικότητα αυτό τον καιρό. Ποια είναι η σχέση σας αλλά και η θέση σας για τα ψηφιακά μέσα για την διάδοση της μουσικής (myspace,facebook,jumping fish κλπ.)?
–    (Γρηγόρης Παυλάκος & όλοι σχεδόν μαζί) : δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τον τρόπο προσέγγισης των μουσικών με το κοινό και δεν θεωρώ ότι είναι μονόδρομος , παρόλα αυτά τη χρησιμοποιούμε αναγκαστικά μια και δεν είναι δυνατόν να είσαι εκτός …! Χρειάζεται να έχουμε όπως κάθε γκρουπ κάποιους διαύλους ανοιχτούς για το μουσικόφιλο κοινό!!
–    (Jargon) …μαθαίνεις να πηγαίνεις με την σύγχρονη τεχνολογία!!  Μέσα από το myspace άλλωστε έγινε και η τυχαία γνωριμία του γκρουπ με τον εικαστικό Mujura ο οποίος κόσμησε με το έργο του το εξώφυλλο και το συνολικό artwork του cd μας!!  Έχει και τα καλά του το internet..!

–    Να επανέλθω λίγο στη δισκογραφική σας. Πως και καταλήξατε στη Μusea Rec?
–    (Jargon)   Μετά την τελική ηχογράφηση του cd , το στείλαμε με τον Νίκο και το Νικήτα σε  αρκετές δισκογραφικές κυρίως εκτός Ελλάδος ,η γαλλική Musea , εταιρεία με πείρα και εξειδίκευση στον χώρο του progressive δέχτηκε να το κυκλοφορήσει διεθνώς και μάλιστα σχετικά σύντομα..  ‘Ετσι κι έγινε!  Το δυσκολότερο ήταν μετά όταν προσπαθήσαμε να φέρουμε το cd στην Ελλάδα!! οι προσπάθειες της Musea να έρθει σε επαφή με τα μεγάλα ελληνικά δισκοπωλεία προσέκρουσε σε τοίχο αδιαφορίας!  Τελικά με τη βοήθεια  και της manager μας από τις 26 Απριλίου η Soundforge Ltd ανέλαβε την ελληνική διανομή.

–    Το τελευταίο διάστημα έχετε εμφανιστεί σε ουκ ολίγα stage της Αθήνας!  Μάλιστα κάποια περίοδο παίζατε σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ποια η εμπειρία σας από αυτές τις εμφανίσεις?
–     (Jargon)   ναι η αλήθεια είναι ότι δραστηριοποιηθήκαμε αρκετά μετά την κυκλοφορία του cd . Λογικό ήταν!  Παίξαμε σε διάφορα μαγαζιά . Η συνεργασία και η ανθρώπινη επαφή μαζί τους ήταν πολύ καλή θα έλεγα.  Δυστυχώς όμως σε μια γενικότερη θεώρηση το πρόβλημα είναι πως η Αθήνα μας έχει μια σοβαρή έλλειψη χώρων που να απευθύνονται σε επαγγελματίες μουσικούς. Πέρα ίσως από τις μεγάλες σκηνές στις οποίες ακόμα δεν έχουμε παίξει!
(Αναστάσης) Τα περισσότερα μαγαζιά έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ηχητικό εξοπλισμό  και δυστυχώς ή ευτυχώς η μουσική της μπάντας έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στον ήχο!
(Νικήτας) Γι ‘ αυτό άλλωστε εμείς έχουμε πάντα δικό μας ηχολήπτη τον Βασίλη Σκούρα. Αναγκάζεται να έχει πάντα κάθε πιθανό εξάρτημα που θα λείπει ή δεν θα λειτουργεί και θα πρέπει να βρεθεί την ίδια στιγμή ώστε να εξασφαλίζεται ένα επιθυμητό ηχητικό αποτέλεσμα!

–  Το πρώτο σας live ?
– (Jargon)   …. δόθηκε το 2000 ως τρίο (πλήκτρα ,μπάσο , ντραμς ) , ένα  όμως από τα καλύτερά μας ήταν στο Rodeo! Αξέχαστο μας  έχει μείνει  το live μαζί με Will-o-the Wisp και Closer στο γήπεδο Χαϊδαρίου αφού λόγω ντέρμπι βρεθήκαμε  να παίζουμε σε ένα σχεδόν άδειο και ψυχρό γήπεδο.
(Νίκος Μιχαηλίδης) Όμως απίστευτα είχαμε περάσει στο Λ.Ε.Φ.Κ.Α. στα Πατήσια του Γιώργου Μηλίγκου !!! Η χημεία και η αλληλεπίδραση με το κοινό  ήταν μοναδική!!
(Νικήτας)   επίσης έχει  γίνει  και ακουστική απόδοση κομματιών του δίσκου μετά από την ανάλογη ενορχηστρωτική προσαρμογή η οποία δόθηκε στο Cabaret Voltaire η οποία επίσης είχε απρόσμενα θετική ανταπόκριση από το κοινό!!!

Υποθέτω πως τα έσοδα από το δίσκο σας δεν είναι ικανά ακόμα να σας δώσουν οικονομική ανεξαρτησία…
– (Jargon) φυσικά όχι!  Αλλά όχι ακόμα!! (γέλια)  –ελπίζουμε στο μέλλον!!! – Όλοι μας εργαζόμαστε παράλληλα. Ο Νικήτας ο Γρηγόρης και ο Αναστάσης ασχολούνται με τη μουσική (μαθήματα , ωδεία, κλπ) , ο Νίκος και γω έχουμε δουλειές πέρα από τη μουσική .

Τα σχέδια για το μέλλον?? Υπάρχουν ή προς το παρόν θα ασχοληθείτε με την προώθηση του πολύ πρόσφατου , άλλωστε δίσκου σας?
– (Jargon)   η προώθηση του δίσκου είναι μία δουλειά.  Όμως σκοπεύουμε άμεσα, στο τέλος του καλοκαιριού, να βάλουμε μπροστά την  ηχογράφηση ενός ακόμη cd .  Θα περιλαμβάνει κομμάτια  που έμειναν εκτός του 1ου cd καθώς και αρκετά καινούργια τα οποία παρουσιάζουμε κατά καιρούς στα live μας και έχουν ήδη δουλευτεί ενορχηστρωτικά με την σημερινή σύνθεση του γκρουπ!

Να σας ευχηθώ λοιπόν κλείνοντας καλές επιτυχίες και θα πρέπει να αναφέρω εδώ το επερχόμενο live του γκρουπ στην Σφεντόνα το Σαββάτο 7/5 μαζί με τους Mindwaltz, The Bitter Sweet και τους After Midnight Popular Music. Καλή επιτυχία σε όλους σας.
– (όλοι) ευχαριστούμε και θα χαρούμε να σας δούμε στη Σφεντόνα εσάς και τους αναγνώστες σας!!!

του Δημήτρη Βασιλειάδη

LINKS
www.myspace.com/verbaldelirium
http://www.reverbnation.com/verbaldelirium
www.jumpingfish.gr/verbaldelirium
http://www.facebook.com/pages/Verbal-Delirium/125708860796091