Συνέντευξη στον Γιάννη Βενιζέλο

 

Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι από τους Rex Mundi μια ελληνική Progressive metal μπάντα από Κατερίνη, οι οποίοι κυκλοφορήσαν φέτος το πρώτο τους EP, συνοδευόμενο από πολύ καλές κριτικές τόσο από σταθμούς και e-zine περιοδικά , όσο και από έντυπα περιοδικά που ασχολούνται με την σκηνή του ακραίου ήχου.
Μεταξύ άλλον να σημειωθεί για όσους δεν γνωρίζουν, πως οι
Rex Mundi έχουν μοιραστεί την σκηνή με δυνατά ονόματα του μεταλλικού χώρου(εγχώρια και μη).

 

Γιάννης Βενιζέλος: Είστε μια νέα 5 μελής μπάντα με τα 3 μέλη να είναι από παλαιότερα συγκροτήματα που προϋπήρχαν στην Ελληνική σκηνή. Πως προέκυψαν οι Rex Mundi;

Rex Mundi: Η μπάντα ξεκίνησε στα τέλη του 2002 από εμένα (Jim) και τον ντράμερ μας, Guss, στην Κατερίνη, από όπου και καταγόμαστε. Αρχικά μέλη είχαμε φίλους και συντοπίτες αλλά όσο περνούσε ο καιρός οι ανάγκες της μπάντας μεγάλωναν και το μουσικό ύφος μεταλλασσόταν. Η βάση του γκρουπ μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετά από αρκετές αλλαγές καταλήξαμε στο σταθερό line up που έχουμε σήμερα. Η προϋπηρεσία στις άλλες μπάντες ήταν παράλληλα με τους Rex Mundi.

Γιάννης Βενιζέλος: Ακούγοντας το EP σας, η ταυτότητα των Rex Mundi είναι πολυδιάστατη. Με μοντέρνο ήχο, αρκετά τεχνικό, καθώς εμπεριέχονται και επιθετικά στοιχεία από thrash επιρροές, συμπεριλαμβάνοντας μελωδίες που παραπέμπουν έντονα σε Nevermore και φωνητικά στην χροιά του Warrel Dane. Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς την μουσική σας;

Rex Mundi: Βασικά, το έθεσες πολύ σωστά. Εμείς περιγράφουμε την μουσική μας σαν aggressive progressive, αλλά οι Nevermore είναι από τις βασικές μας επιρροές. Σίγουρα θέλουμε να έχουμε και μοντέρνα σημεία, γιατί η μουσική πάντα εξελίσσεται και θα ήταν βαρετό αν παίζαμε τα ίδια και τα ίδια. Όταν συνθέτουμε ένα νέο κομμάτι, προσπαθούμε να μην έχουμε συγκεκριμένα καλούπια, αλλά να σπρώχνουμε τα όρια κάθε φορά περισσότερο. Σύνορα και περιορισμοί δεν πρέπει να υπάρχουν στην μουσική, πόσο μάλλον στο metal που είναι από τις πιο πολυδιάστατες μορφές τέχνης.

Γιάννης Βενιζέλος: Πως προέκυψε ο τίτλος του EP σας, “Balance Between Madness and Hope”;

Rex Mundi: Ήταν ένας τίτλος που σκέφτηκα όταν τελειώναμε τις ηχογραφήσεις του EP, το οποίο φυσικά κάπως έπρεπε να ονομαστεί. Συνοψίζει τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η μπάντα όλα αυτά τα χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο πρώτο μας cd, αλλά συμβολικά ο τίτλος θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι όσες δυσκολίες και κακουχίες σου τύχουν στη ζωή υπάρχουν δύο καταλήξεις, ή θα τα παρατήσεις και θα κυλιστείς στην παράνοια, ή θα ελπίσεις σε κάτι καλύτερο και θα σωθείς. Η μουσική μας ταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτές τις 2 εκδοχές οπότε είναι και κάπως περιγραφικός ο τίτλος.

Γιάννης Βενιζέλος: Aν και σχετικά παλιό συγκρότημα οι Rex Mundi μιας και προϋπάρχουν από το 2002, άργησε πολύ να βγει το πρώτο επίσημο EP. Ποιοι λόγοι συντέλεσαν σε αυτή την καθυστέρηση;

Rex Mundi: Κυρίως η συνεχόμενη αλλαγή μελών, αλλά και η διαρκής αναζήτηση για το μουσικό ύφος που θέλαμε να κατασταλάξουμε. Σαφώς και ποτέ δεν πρέπει να ρίχνει άγκυρα και να επαναπαύεται ένας μουσικός, αλλά το να ξέρεις σε τί μονοπάτια σκοπεύεις να κινηθείς πριν κάνεις την πρώτη σου κίνηση είναι μεγάλο ζήτημα. Σκέψου ότι σε κάποιο σημείο στις αρχές μας παίζαμε power metal, αν τότε βγάζαμε κάποια κυκλοφορία τώρα όλοι μας θα μετανιώναμε κοιτάζοντας πίσω. Σίγουρα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να το κάνουμε αυτό και για το “Balance Between Madness And Hope”, αλλά αυτό είναι ένα πάρα πολύ μικρό ενδεχόμενο, μιας και αλλιώς σκέφτεσαι στα 17-18 και αλλιώς στα 23-24.

Γιάννης Βενιζέλος: Είχατε την τιμή να μοιραστείτε την μουσική σκηνή με γνωστά ονόματα της μέταλ σκηνής όπως: Atheist, Cynic, Rage, Orphaned Land, Aborted, Rotting Christ, Deadsoul Tribe, Jag Panzer, Riot, Leaves Eyes, Manilla Road, Wastefall κ.ά. Πως νοιώθετε γι’ αυτό το γεγονός;

Rex Mundi: Οι εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει ένας μουσικός παίζοντας δίπλα σε τόσο μεγάλα ονόματα είναι πολύ μεγάλες. Πέρα από το γεγονός ότι βοηθάει στην προβολή της μπάντας, είναι και ένα είδος ικανοποίησης να μοιράζεσαι τη σκηνή με άτομα που σε μεγάλωσαν με την μουσική τους και σε διαμόρφωσαν σαν συγκρότημα και όχι μόνο. Η τιμή του να ανοίξουμε τη συναυλία των Cynic, οι οποίοι ήταν σημαντική επιρροή για μας δεν περιγράφεται και επίσης είναι το θέμα προβολής που ανέφερα νωρίτερα. Σε αυτή τη συναυλία είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το υλικό μας σε κόσμο που ακούει πάνω-κάτω κάτι το πιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω την ατυχία που είχαμε να ανοίξουμε τους Paradise Lost στην συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη που ακυρώθηκε λόγω ασθένειας του Nick Holmes.

Γιάννης Βενιζέλος: Στο θέμα εύρεσης δισκογραφικής εταιρείας τι γίνεται; Γιατί αν δεν κάνω λάθος το EP το κυκλοφορείτε μόνοι σας, με δικά σας έξοδα έγιναν οι κόπιες. Και πως αντικρίζετε το μέλλον με τις δισκογραφικές στην Ελλάδα, διαφαίνεται φως στο τούνελ ή όχι;

Rex Mundi: Το EP πράγματι το κυκλοφορήσαμε μόνοι και η απήχηση που είχε ήταν αρκετά καλή. Πλέον έχει γίνει sold out και δεν σκοπεύουμε να το επανακυκλοφορήσουμε μόνοι μας στο άμεσο μέλλον, έχουμε όμως τις πόρτες ανοικτές για κάποια καλή εταιρεία που θα ενδιαφερθεί να το προωθήσει σοβαρά. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον κόσμο του Ηρακλείου Κρήτης όπου και έχουμε δώσει τα περισσότερα cd και μπλουζάκια.

Όσον αφορά το θέμα δισκογραφικών στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Ανά καιρούς εμφανίζονται κάποιοι άνθρωποι με βλέψεις αλλά είτε κάνουν μη έξυπνες κινήσεις και τα παρατάνε, είτε απογοητεύονται από την όλη φάση γιατί κακά τα ψέματα, το mp3 έχει πλέον κυριαρχήσει. Οπότε, δε διαφαίνεται φως στο τούνελ αν και αυτό είναι ένα γενικό φαινόμενο και όχι απαραίτητα μόνο δικό μας.

Γιάννης Βενιζέλος: Η επόμενη κίνηση των Rex Mundi ποια θα είναι; Θα κυκλοφορήσει κάποιο full-length άλμπουμ;

Rex Mundi: Το υλικό για τον full length δίσκο μας είναι σχεδόν έτοιμο και μένουν κάποιες λεπτομέρειες να διορθωθούν και να περάσουμε στο στάδιο της προ-παραγωγής και αργότερα στις ηχογραφήσεις. Άγνωστο ακόμα πότε θα κυκλοφορήσει, ελπίζουμε κάποια στιγμή στο 2009, αλλά είμαστε μπάντα που δε βιάζεται στις κινήσεις της και όταν έρθει η ώρα να βγει κάτι κάτω από το όνομα των Rex Mundi, θέλουμε να είναι καλό.

Γιάννης Βενιζέλος: Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη. Τι θα θέλατε πείτε σε όσους σας στηρίζουν στην προσπάθειά σας;

Rex Mundi: Σίγουρα ένα τεράστιο ευχαριστώ, ειδικά στα παιδιά της επαρχίας που μας αγκάλιασαν όπου και αν παίξαμε, εκεί η φλόγα είναι ακόμα αναμμένη. Μακάρι να συνεχίσει ο κόσμος να υποστηρίζει πολύ περισσότερο τις εγχώριες μπάντες, όχι επειδή απλά είμαστε από εδώ αλλά επειδή πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε μπάντες-διαμάντια κρυμμένες. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και η υποστήριξη κάποιων ανθρώπων είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς. Τέλος, ένα ευχαριστώ και σε εσάς και την θαυμάσια προσπάθεια που κάνετε για την προβολή της ελληνικής σκηνής.

MySpace URL:
http://www.myspace.com/rexmundiband