11096504_886997871323687_6411350743901209408_oΜέσα στο Πάσχα βγήκε ο δεύτερος δίσκος των Naxatras (δείτε τι είπαμε εδώ). Συνομιλήσαμε με τα παιδιά και δείτε τι μας είπαν για την μοναδική προσέγγιση τους στην ηχογράφηση, τον νέο δίσκο, ταινίες που θα ταίριαζε η μουσική τους, τα επόμενα βήματά τους και άλλα πολλά! Θα βρίσκονται στην Ευρώπη για το καλοκαίρι του 2016 στο Redsmoke Festival στην Πολωνία 8-10 Ιούλη και σε πανευρωπαϊκό τούρ σε Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία.

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαγεωργόπουλο

Καλησπέρα παιδιά! Πείτε μας λίγα λόγια για τα διαδικαστικά του δίσκου.

Καλησπέρα! Η φάση της ηχογράφησης διήρκεσε περίπου 6 μέρες μέσα στο Δεκέμβρη. Στήσαμε τον ήχο τις πρώτες 3, την τέταρτη μέρα ηχογραφήσαμε το «Evening Star», το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς είχε σαξόφωνο και synth ταυτόχρονα με τα άλλα όργανα. Την πέμπτη μέρα ηχογραφήσαμε το «Sisters of the Sun» με τον Αλέξη Βαγενά (που παίζει και το σαξόφωνο) στο ντέφι και μετά στήσαμε τον ήχο για το υπόλοιπο άλμπουμ. Την έκτη μέρα ηχογραφήσαμε το «Oort Cloud» το πρωί καθώς κι αυτό ήταν απαιτητικό. Το «Proxima Centauri», το «The Great Attractor» και το «Garden of the Senses» ηχογραφήθηκαν όλα το τελευταίο απόγευμα!
Όσο για το πιο τεχνικό κομμάτι, ήταν επιλογή από την αρχή να γίνουν όλα direct-to-master, οπότε η μίξη και το mastering έγιναν πριν την ηχογράφηση. Ό,τι παίχτηκε, αυτό ακούτε. Η μόνη διαδικασία που έγινε μετά ήταν η ψηφιοποίηση από τα original master tapes με μεγάλη προσοχή στην ποιότητα για να χαθεί όσο το δυνατόν λιγότερη πληροφορία γινόταν, όπως και στο πρώτο άλμπουμ. Στο πρώτο απλά η ηχογράφηση είχε γίνει σε κασέτα ενώ στο II και στο EP έγινε σε μπομπίνα.

Αναλογικός ο ήχος σας εν έτη  2016 και μάλιστα κάτι το πρωτοποριακό στην Ελλάδα. Ποιο είναι το επόμενο βήμα που θα θέλατε να κατακτήσετε στο τεχνικό κομμάτι;

Σίγουρα το επόμενο άλμπουμ θα γίνει και αυτό στο Magnetic Fidelity αναλογικά και live. Ίσως να γίνει κι αυτό direct-to-master, θα δούμε. Πάντως θέλουμε να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ τον ήχο μας. Θα μας άρεσε κάποια στιγμή να δουλέψουμε και πολυκάναλα, αν το απαιτεί και το υλικό.

Ποια ήταν τα ερεθίσματα για στραφείτε σε ένα πιο space και εσωτερικευμένο ήχο αυτή την φορά;

Οι ιδέες που είχαμε είχαν ένα συγκεκριμένο ύφος. Ταίριαζαν μεταξύ τους. Θέλαμε έναν ήχο πιο ωμό, πιο απογυμνωμένο. Σκέψου ότι στο διάστημα δεν υπάρχει καν ήχος. Προσπαθήσαμε να δουλέψουμε το “space” κομμάτι στον ήχο αντίθετα με την προφανή λογική του να προσθέσουμε πολλούς ήχους και εφέ. Και σίγουρα η κατεύθυνση της μπάντας στο «ΙΙ» είναι πιο εσωτερική.

Elena Kontela

Εάν και είναι απολαυστικός για πολλούς λόγους ο δίσκος σας, ως μόνο αρνητικό βρήκα την μικρή διάρκεια του! Ήταν συνειδητή η απόφαση αυτή;

Όχι, ήταν απλά η διάρκεια του υλικού. Αυτή η φόρμα και διάρκεια λειτουργούσε, όπως στο πρώτο λειτουργούσε η 1 ώρα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα και άλλα κομμάτια, αλλά δεν ταίριαζαν στο concept και την αισθητική του άλμπουμ.

Σε ποια ταινία-ες θα ήταν ιδανικό σάουντρακ οι Naxatras;

Χμμ. Θα μας ταίριαζαν μάλλον σε Jodowsky, Kubrick και γενικά 70’s φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε βάλει κατά καιρούς αποσπάσματα του 2001: Space Odyssey στο video wall μας, αλλά πιο πολύ η εικόνα υπηρετεί τη μουσική. Ενώ σε μια ταινία η μουσική υπηρετεί την εικόνα.

Κάποια οπτικοποίηση με βίντεοκλίπ σκέφτεστε να κάνετε μιας και είστε στην σχετική σχολή;

Σίγουρα. Θέλουμε να βγει βιντεοκλίπ για κομμάτια και των δύο άλμπουμ. Σκεφτόμαστε κάτι σε Super 8 (σ.σ  μορφή κινηματογράφισης από τα 60ς με μια παλιά Kodak μηχανή) για το πρώτο μας βίντεο. Θα δείξει.

13091961_1083837581639714_6770716972745613804_nΣε τι στάδιο βρίσκεται η παραγωγή βινυλίων και για τους 2 δίσκους σας;

Μόλις είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αναλογική χάραξη με το Jesus θα προχωρήσουμε. Μέσα στο ’16 ελπίζουμε.

Τι ακούτε αυτόν τον καιρό προσωπικά ο καθένας;

Πολλά και ετερογενή πράγματα. Από Popol Vuh μέχρι James Brown και από Bolt Thrower μέχρι Techno!

Εάν κάνατε ένα EP διασκευών τι θα είχε μέσα;

Δεν έχουμε παίξει ποτέ κομμάτι άλλης μπάντας, ούτε σε πρόβα!

Μαζί με ποια μεγάλη μπάντα θα θέλατε να περιοδεύσετε; ‘Η με ποια ελληνική μπάντα θα κάνατε ωραίο συναυλιακό combo;

Δεν ξέρω, δεν κάνουμε καθόλου τέτοιες σκέψεις!

Σε κάποια χρόνια από τώρα θα θέλατε να γίνει μπάντα με μεγάλη παραγωγή στα λάιβ της; Δηλαδή να έχετε αναπόσπαστο κομμάτι και το οπτικό με βίντεο, φωτισμούς κλπ;

Σίγουρα. Ήδη δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να δοκιμάζουμε πολλά πράγματα για το live show.

Μέσα σε 365 μέρες βγάλατε 2 δίσκους και ένα EP. Πόσο σύντομα να περιμένουμε ένα νέο πόνημα;

Τουλάχιστον ένα χρόνο από τώρα, αν όχι παραπάνω. Θέλουμε να δουλέψουμε εξονυχιστικά πάνω στο υλικό για το επόμενο άλμπουμ. Αλλά από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις…

Η μασκοτ που κοσμεί και τα 2 εξώφυλλα έχει κάποια ιστορία πίσω της; Κάποιο όνομα;

Μυστήριο καλύπτει αυτό το Ον. Το αφήνουμε στη φαντασία σας.

Κλείστε την συνέντευξη με κάτι δικό σας.

Ένας για όλους και όλοι για έναν!

*Η φωτογραφία είναι από την ζωντανή εμφάνιση της μπάντας στο Death Disco στις 22/5 από την Elena Kontela.

Οι Naxatras είναι:
Γιάννης Ντέλιας – Κιθάρα
Κώστας Χαριζανης  – Ντραμς
Γιάννης Βαγενάς – Μπάσο, Φωνητικά

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
https://naxatras.bandcamp.com
https://www.facebook.com/pages/Naxatras/532567150100096
https://www.youtube.com/channel/UCuAr8XjwW6Novgp0aleyPww