13235402_972463626206029_5873294309174203457_oΈνα από  τα ντεμπούτα που φέτος έκαναν ηχηρό πάταγο στην ελληνική underground σκηνή είναι το «The Yeti Has Landed» των Green Yeti (δείτε την κριτική εδώ). Συζητήσαμε με τα παιδιά για τον δίσκο τους, τον ήχο που αντιπροσωπεύουν καθώς και τα  επόμενα βήματα της μπάντας εν αναμονή και των επερχόμενων συναυλιών τους.

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαγεωργόπουλο

Αφού κάνουμε τις συστάσεις μας πείτε ποιοί είστε πείτε μας για το Πράσινο Γιέτι. Πώς προέκυψε η πρασινωπή του όψη και η αναφορά γενικότερα στο μυθικό τέρας;
Καλησπέρα, οι Green Yeti είναι ένα τρίο από την Αθήνα που σχηματίστηκε στις αρχές του 2014. Όπως συνηθίζουμε να λέμε παίζουμε μια μίξη Stoner Doom Psych Rock και αποτελούμαστε από τον Ντάνη στο μπάσο, το Μιχάλη στα φωνητικά-κιθάρα και τον Φώτη στα τύμπανα.

Αποφασίσαμε να ονομαστούμε έτσι έπειτα από αρκετή έρευνα και φιλοσόφηση του  θέματος μιας και θεωρούμε ότι το όνομα μίας μπάντας είναι πολύ σημαντικό τόσο στο να περιγράφει με έναν τρόπο του τί παίζει η μπάντα όσο και στο να είναι καλαίσθητο στην γενική αναφορά του. Πιστεύουμε πως πετύχαμε και τα δύο… είναι πράσινο που είναι άτυπα το χρώμα της Doom και μετά είναι μία παρουσία επιβλητική, δυναμική με μπόλικο μυστήριο όπως ακριβώς είναι και η μουσική μας!

Πάμε στα του δίσκου τώρα. Ποιές ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές και πως προέκυπταν ανά στάδιο ηχογράφησης. Για παράδειγμα γεννήθηκε κάποιο τραγούδι με βάση ένα τζαμάρισμα, ή μεταλλάχθηκε στην πορεία κομμάτι-κομμάτι;
Γενικά μας αρέσει πολύ να τζαμάρουμε και αυτή είναι και η γενική κατευθυντήρια γραμμή από όπου προκύπτουν τα κομμάτια μας. Τζαμάρουμε στις πρόβες, τις ηχογραφούμε πάντα και ύστερα με ακροάσεις αποφασίζουμε τί μας αρέσει και έτσι φτιάχνουμε ένα βασικό κορμό. Στη συνέχεια εξελίσσουμε το κάθε κομμάτι παίζοντας το ξανά και ξανά μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή. Αυτό μπορεί να έρθει κάποιες φορές εύκολα ενώ κάποιες άλλες φορές χρειάζεται να κόβουμε και να ράβουμε και να κάνουμε αλλαγές επί αλλαγών μέχρι ένα κομμάτι να “ωριμάσει” στα αυτιά μας και να είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι.

Για παράδειγμα στο «The Yeti Has Landed» υπήρχε ένα έτοιμο κομμάτι (Bad Sleep) που στο μυαλό μας είχε πάρει το spot να μπει μέσα στο δίσκο. Τελευταία στιγμή αποφασίσαμε ότι δεν ήμασταν 100% ικανοποιημένοι και το αφήσαμε εκτός αφού κατά κάποιο τρόπο δεν έλεγε να βγει… Βάλαμε το «Old Man» στη θέση του που μας πήρε περίπου δύο μήνες να το γράψουμε και αυτό καθυστέρησε στην ουσία την κυκλοφορία του δίσκου αλλά δεν το μετανιώσαμε. Τώρα στον δεύτερο δίσκο το «Bad Sleep» θα “επιστρέψει” και έχει τόνους από mojo!

Το μόνο σίγουρο είναι οτί πίσω από κάθε κομμάτι υπάρχει πολύ δουλειά και μεράκι! Ποτέ δεν θα βγάζαμε έξω ένα κομμάτι αν νιώθαμε ότι κάτι έλειπε ή απλά με στόχο να γίνει filler στο δίσκο…

Είμαστε σχετικά τελειομανείς και θέλουμε μόνο το καλύτερο 🙂

 

Όταν γράφατε τον δίσκο στοχεύατε στις μεγάλες διάρκειες των κομματιών ή είναι κάτι που προέκυψε;
Ποτέ δεν στοχεύσαμε στις μεγάλες διάρκειες… Από την άλλη θεωρούμε την μουσική μας ένα ταξίδι, μία περιπέτεια και υπάρχει μία ροή που δεν θέλουμε να διακόψουμε με σκοπό να ευνοηθούμε εμπορικά. Μας αρέσει η ελευθερία στο παίξιμο και η τζαμ φιλοσοφία που έχουμε μας κάνει να σιχαινόμαστε τα καλούπια!

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθουν και μικρά κομμάτια σε διάρκεια στο μέλλον αν αυτό μας ευχαριστεί 🙂

Μουσικά ο δίσκος κινείται στον ευρύτερο χώρο της στόνερ και doom σκηνής με αρκετά space και ψυχεδελικά στοιχεία. Ποιες είναι οι επιρροές σας και τι ακούτε γενικά αυτόν τον καιρό;
Χμμ δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί μέσα σε μία συνέντευξη! Οι επιρροές μας είναι κυριολεκτικά απεριόριστες αλλά για να σου δώσουμε ένα μπούσουλα, μερικές γνωστές μπάντες που σίγουρα μας έχουν επηρεάσει περισσότερο είναι οι Electric Wizard, Kyuss,  Yob, Om, Los Natas, Ramesses, Ufomammut, Pink Floyd, The Doors και πάει λέγοντας… O καθένας μας ακούει διαφορετικά πράγματα φυσικά οπότε δύσκολα να βγάλεις άκρη με αυτή την ερώτηση…!

Γενικά όμως αυτό το διάστημα δεν ακούμε σχεδόν κάτι επισταμένα γιατί είμαστε στο στάδιο που βγάζουμε καινούρια μουσική και προτιμάμε το μυαλό μας αυτή την περίοδο να είναι καθαρό όσο γίνεται από επιρροές και “αποπροσανατολισμούς”…

Τα samples με τους διαλόγους από πού προέρχονται;
Τα samples αυτά είναι κάποιες προσωπικές ηχογραφήσεις σε κασέτα του Hunter S. Thompson που μας τα έστειλε ένας φίλος ολλανδός. Ακυκλοφόρητες στο ευρύ κοινό θαρρούμε και περιγράφουν μερικά από τα «καμμένα», μοναχικά και τίγκα ψυχεδελικά βράδια του! Αγαπημένη φιγούρα για εμάς που τον πρωτογνωρίσαμε μέσα από την ταινία «Fear and Loathing in Las Vegas» με τον εξίσου αγαπημένο Johnny Depp, επίσης στην ταινία «Where the buffalo roam» με τον «κολλητό» του Bill Murray και τέλος απο τα κείμενα του όπως πχ. το «Songs of the Doomed»… Ναι, ταίριαξε γάντι με το «Old Man»!

Εάν και είστε νεοσύστατη μπάντα προσωπικά ο καθένας σας έχει μια πορεία πίσω του. Τι είναι αυτό που δίνει στο φρέσκο ξεκίνημα σας τώρα τα τρελά γκάζια;
Όχι και τόσο νεοσύστατη πλέον, είμαστε στα δυόμιση χρονια πλέον χαχα! Αλλά ναι έχουμε μια μουσική πορεία πίσω μας αρκετά μεγάλη που μας βοήθησε και μας βοηθάει ακόμα ώστε να συνεχιστεί το μουσικό μας ταξίδι όσο πιο smooth και διασκεδαστικό γίνεται. Παράλληλα υπάρχει όμως και περισσότερη ωριμότητα και αυτό μας κάνει να πατάμε γερά στα πόδια μας και μας κάνει να ξέρουμε τί θέλουμε και πως να το επιτύχουμε! Ευτυχώς ο ενθουσιασμός με την έλευση του νέου δίσκου και την τεράστια ανταπόκριση από το κοινό, μας έχει δώσει φτερά που λένε, αυτό το δυνατό boost που χρειάζεται μία μπάντα για να διατηρείται φρέσκια και να κοιτάζει μπροστά…

Έχετε ανοίξει για 2 από τα σχετικά μεγάλα ονόματα του χώρου (Stoned Jesus το ’15 και Egypt φέτος). Πώς ήταν αυτές οι εμπειρίες σαν νεοσύστατη μπάντα για εσάς και ποια η ανταπόκριση του κοινού στο υλικό σας.
Αυτά τα 2 lives ήτανε μια καλή ευκαιρία για τους Green Yeti να «εκτεθούμε» σε περισσότερο κοινό που δεν μας γνώριζε ήδη, πέρα από αυτούς που ήρθανε ήδη «ψημμένοι» να μας δουν από κοντά! Προσωπικά ήτανε δύο πολύ ωραίες ζωντανές εμφανίσεις με δύο πολύ καλές μπάντες του χώρου (μεταξύ άλλων που παίξαμε μαζί) και πάντα μας αρέσει να μοιραζόμαστε τη σκηνή με ταλαντούχους παίκτες!

Το ελληνικό κοινό έχει αρχίσει και μας μαθαίνει πλέον και αυτό βγαίνει προς τα έξω όλο και πιο έντονα κάτι που μας χαροποιεί πλήρως!

Ποια είναι άλλα αντίστοιχα ονόματα αυτού του χώρου, ντόπια και μη θα θέλατε να συνοδεύσετε στην σκηνή;

Δεν έχουμε νομίζω κάποιο συγκεκριμένο τέτοιο στόχο όσο το να παίξουμε σε κάποια μεγάλα φεστιβάλ όπως είναι το «Roadburn» ή το «Desertfest» για παράδειγμα, που είναι ορόσημα στον βαρύ ήχο και έχουν μία ιδιαίτερη μαζική προσέλευση κόσμου στο είδος του Stoner/Doom. Αυτός ναι, σίγουρα  είναι ένας υψηλός στόχος μας!
Από κει και πέρα μας αρέσει να παίζουμε σε λάιβς που οι μπάντες ταιριάζουν μουσικά μεταξύ μας, όσο είναι αυτό εφικτό, και κυνηγάμε κάθε τέτοια ευκαιρία που μπορεί να μας δοθεί!

12710735_910535972398795_1322923690559759671_oΑπό εδώ και πέρα τι έχει το πρόγραμμα συναυλιακά; Μπορεί να βγάλατε μόλις το ντεμπούτο σας, αλλά το Γέτι που μπορεί να πάει στο επόμενο βήμα του;
Το πρόγραμμα έχει προς το παρόν focus στο δεύτερο δίσκο που θέλουμε να έρθει γρήγορα σχετικά οπότε για μέσα στο καλοκαίρι δεν έχουμε κανονίσει κάτι άλλο.

Ήτανε κλεισμένο να παίξουμε στο «Fuzztastic Planet Festival» αλλά η δύσκολη ελληνική πραγματικότητα δυστυχώς μας στέρησε αυτή την ευκαιρία…μιας και ακυρώθηκε.

Οπότε συνεχίζουμε μέσα στο καλοκαίρι το υλικό που ετοιμάζουμε ενώ παράλληλα υπάρχουν σχέδια για μερικά lives από Σεπτέμβρη που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σύντομα.

Το πράσινο Γιέτι είναι πολύ ορεξάτο και έχει πάρει φόρα να τα γκρεμίσει όλα οπότε είμαστε σίγουροι ότι τα καλύτερα έπονται…!
Μουσικές για ατελείωτο ταξίδι, διαστημική νοσταλγία και ψυχεδέλεια όχι με την παραδοσιακή έννοια αλλά για βαριά κοπανήματα. Τι σημαίνουν οι Green Yeti για τους ίδιους τους μουσικούς της μπάντας και πώς αυτό θέλετε να το εκπέμψετε μουσικά και στιχουργικά στους ακροατές σας;

 

Οι Green Yeti για εμάς πλέον είναι τρόπος ζωής, χόμπι, τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με τον έξω κόσμο χαχα! Οπότε η μπάντα αυτή σημαίνει πολλά για εμάς…

Επίσης είμαστε μια πολύ καλή παρέα και από κει τελικά ξεκινούν όλα…

Για κάποιους βαριά κοπανήματα ενώ για κάποιους άλλους στοχασμό και διάυγεια…

Μουσικά και στιχουργικά δεν επιδιώκουμε τίποτα παραπάνω από το να κάνουμε τον κόσμο να γουστάρει τη μουσική μας! Να μοιραστούμε μαζί του το όραμα που έχουμε στήσει και αν το κατανοήσουν και μας γουστάρουν θα έχουμε πετύχει αυτό που θέλουμε και μας γεμίζει ευτυχία!

 

Να ‘σαι καλά και ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα μας!

 

Green Yeti

~The Yeti Has Landed~

Οι Green Yeti είναι:
Ντάνης Αβραμίδης (Μπάσο) 
Μιχάλης Ανδρεσάκης (Κιθάρα & Φωνητικά)
Φώτης Αντωνίου (Τύμπανα)

ΧρήσιμοιΣύνδεσμοι:
www.facebook.com/greenyetiband
https://greenyeti.bandcamp.com/
www.youtube.com/channel/UChqmDxKZZNfbzx7vjsf-hdg
www.instagram.com/greenyetiband/
https://twitter.com/GreenYetiBand
https://soundcloud.com/green-yeti