Πάντα μου άρεσαν τα καλοδουλεμένα σχήματα που για να εκφραστούν δεν είχαν πρόβλημα να επιλέξουν μια άλλη γλώσσα αντί της μητρικής…Στην προκειμένη περίπτωση τα φωνητικά είναι από τα καλύτερα από έχουμε ακούσει από ευρωπαϊκό γκρουπ και ας είναι αγγλικά που τα λέει μια Ελληνίδα. Άλλωστε οι Film αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα σχήματα της ελληνικής σκηνής ανεξαρτήτως είδους που με τη παρουσία τους και ίσως εν αγνοία τους στήριξαν και συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί και κυρίως να κρατηθεί η ανεξάρτητη αγγλόφωνη παρουσία συγκροτημάτων που μάλλον απαρτίζουν έστω και άτυπα τη σκηνή που λέγαμε πριν.
Έχοντας ήδη μια σπουδαία δισκογραφική παρουσία (η τελευταία τους κατάθεση ήταν το  “Persona” που «βγήκε» από την αξιόλογη  Inner Ear το 2009), με προσεγμένο ήχο, με τολμηρά και διαφορετικά βήματα κάθε φορά και με καλές εμφανίσεις στο εξωτερικό όπου απέσπασαν ενθαρρυντικά σχόλια οι Film διαγράφουν μια σπουδαία πορεία στο χώρο της μουσικής προσφέροντας από το ξεκίνημα τους ένα ξεχωριστό “σάουντρακτ’ αφήνοντας τη ταινία να τη φανταστούμε εμείς.Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου θα είναι και πάλι πάνω στη σκηνή του Gagarin μαζί με την ξεχωριστή & ιδιαίτερη Εtten (Ελένη Τζαβάρα) στη φωνή, για μια μοναδική κινηματογραφική συναυλία. Με μια μικρή αποκάλυψη :  Η βραδιά θα ανοίξει με την εμφάνιση της εξαιρετικής Nalyssa Green (quartet). Του Αλέξανδρου Γερασίμου

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική και πότε κάνατε τα πρώτα σας βήματα σαν συγκρότημα ;

Κ –Πολύ νωρίς  νομίζω, πιτσιρικάδες κάπου στα 12-13, στο υπόγειο του σπιτιού που το φτιάξαμε μόνοι μας «στούντιο» όσο και όπως ξέραμε. Οι FILM ήρθαν βέβαια αρκετά μετά κάπου στο 2001-2002,  με την μορφή των δύο αδελφών Μπόρση & του Μάκη Δρόσου στην κιθάρα και ατελείωτες ώρες πρόβας και πειράματος, σε ορχηστρική μορφή κυρίως. Σύντομα γνωρίσαμε τον Μανώλη Ζαβιτσάνο την Ελένη Τζαβάρα (Etten), σε ένα άλλο υπόγειο, του AN Club και όλη η δουλειά που είχαμε αρχίζει να ξεκαθαρίζει και να εκφράζει καλύτερα το όραμα και τον στόχο…μουσικά, καλλιτεχνικά. Η επιμονή του Μανώλη Αγγελάκη & Στάθη Ιωάννου (Handymen) στην παραγωγή, φέρνει την μπάντα περισσότερο μέσα στο στούντιο να δουλεύει, να ακούει και να διαμορφώνει την μουσική της.  Επίσης, φέρνει μια κουβέντα με την Hitch HykeRecsστο τραπέζι και τον πρώτο δίσκο το 2003.

Από που προήλθε το όνομα της μπάντας ;

Κ – Είναι ακριβώς αυτό που υπονοεί, ακριβώς αυτό που μας παθιάζει και μας αρέσει…το film, το σινεμά! Η κίνηση μαζί με τον ήχο, οι εικόνες, τα πλάνα και η γενικότερη σκηνοθεσία. Πράγμα που πάντα προσπαθούμε να εξελίξουμε-παρουσιάσουμε σε κάθε live και δίσκο που κάνουμε. Ίσως κάπως να μας φαίνεται και σαν μια πολύ street ταινία όλο αυτό που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια. Μια αρχική σκέψη του Δημήτρη και μια κοινή επιθυμία όλων μας. Και κρυφό μεράκι ένα sound track σε μια ταινία μεγάλου μήκους.

Από που εμπνέεστε όταν γράφετε μουσική και από πού αντλείτε τις επιρροές σας (μουσικές-στιχουργικές) ;

Κ – Με την ταχύτητα που εξελίσσονται τα πράγματα στην καθημερινότητα μας, είναι πολλές οι αφορμές που κεντρίζουν και προκαλούν συναισθηματικά κυρίως μέσα από προσωπικά βιώματα και εικόνες. Ο τρόπος μοιάζει με την συγγραφή σεναρίου, όπως και ο τρόπος εξέλιξης του κάθε δίσκου. Αυτό επιρρεάζει πολύ το πως βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε μέσα από την μουσική την καθημερινότητα. Κοινώς τα πάντα μπορεί να είναι αφορμή να νιώσεις πιο έντονα την ανάγκη να εκφραστείς και σε αυτό το σημείο να πάρεις πράγματα και από τις επιρροές σου, αλλά και φανταστικές, φουτουριστικές ή και σουρεαλιστικές εικόνες . Οι δικές μας, έχουν όρια από κινηματογραφικά σενάρια και ταινίες, μέχρι βιβλία λογοτεχνικά και πάρα πολλούς καλλιτέχνες παλιούς και νέους.

Θυμάστε που και πότε ήταν το πρώτο σας λάιβ ;
Κ – Ναι, στο ΑΝ club! Σε Battle of The Bands. Μεγάλο σχολείο και άλλες εποχές…

Τι μουσικές ακούνε οι Film ;

Κ – Σχεδόν οτιδήποτε, μας εντυπωσιάζει αισθητικά και μας «κινεί» συναισθηματικά. Απο, Vangelis, Led Zeppelin, Tom Waits, Radiohead, Bat For Lashes, Blonde Readhead, The Cure, Kent, Bjork, Sigur Ros, Arcade Fire, Air, Daft Punk, Justice, Dj Shadow, Gorrilaz, John Frusciante, Bret Anderson, Nina Kinert,  μέχρι Jean Michael Jarre, Enni oMorricone, Nino Rotta, κ.α που σίγουρα ξεχνάω.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ξέσπασμα με τη χρήση των δωρεάν υπηρεσιών που συναντάμε στο διαδίκτυο (facebook, myspace κ.ά.) όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του «χώρο» και να προβάλει τη δουλειά του… Διαθέτοντας και εσείς σελίδα για την μπάντα νιώθετε πως κερδίζετε πράγματα από όλο αυτό;

K – Αυτό ακριβώς που λές..είναι ανάγκη έκφρασης και ελευθερίας. Είναι η απάντηση μιας ολόκληρης γενιάς και των επομένων επίσης, στην απάθεια, τον φασισμό, τα μονοπώλια και την κακογουστιά πολλών ΜΜΕ και φυσικά της εντυπωσιακής και τεράστιας απουσίας πολιτισμού και υπουργείου πολιτισμού στην δημιουργική και παραγωγική διαδικασία της μουσικής πραγματικότητας. Μαζί με την έλλειψη αισθητικής στο μεγαλύτερο κομμάτι του «καλλιτεχνικού» χώρου. Απαντώντας πιο άμεσα, όταν δεν υπάρχει χώρος έκφρασης..τελικά τον δημιουργείς μόνος σου…και το πιθανότερο να αφορά και άλλους…και στην περίπτωση του ίντερνετ και των sites που αναφέρεις…ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ!! Άσχετα με το πόσους φίλους και fans μπορεί να έχει ένα συγκρότημα, η δυνατότητα παρουσίασης της μουσικής του on line είναι από μόνη της το μεγαλύτερο κέρδος από όλα. Τα υπόλοιπα είναι ότι επικοινωνούμε καλύτερα πιο άμεσα και πιο ελεύθερα με τους φίλους και fans της μπάντας. Και με τον τρόπο και την αισθητική που θέλουμε να διατηρήσουμε.

Δεδομένου και της κρίσης που περνά η μουσική βιομηχανία ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το επόμενο στάδιο όσον αφορά τον τρόπο διανομής της μουσικής ;

Κ – Αν μπορώ να επικαλεστώ τις εμπειρίες μου, νομίζω ότι καταλήγουμε σε μια περίοδο που το cd πεθαίνει (κυρίως από την απληστία των κατασκευαστών του που έψαξαν για ακόμη μια φορά τρόπο για γρήγορο και εύκολο κέρδος…), το digital download είναι το μέλλον.!! Και θα το δούμε σύντομα! Αυτό που χαίρομαι είναι ότι έχει ζωντανέψει πάλι και κρατάει σταθερά αυξανόμενη πορεία το βινύλιο! Μέσο που δεν έχει όμοιο του για την ποιότητα και προσωπικότητα στο ήχο! Αν θές να ακούσεις πραγματικά την δουλειά και την παραγωγή μιας μπάντας, ακούς βινύλια! Και είναι σαν έργο στα χέρια σου πιο σημαντικό. Τουλάχιστον προσωπική μου προτίμηση.

Στις 21 Ιανουαρίου Θα εμφανιστείτε στο Gagarin για μια ξεχωριστή συναυλία.Μιλήστε μου για αυτή την εμφάνιση και για το τι θα ακούσει κανείς ερχόμενος στο Gagarin.

Κ – Θελουμε να την λέμε παράσταση-προβολή…μιας και έχει και απο τα δύο σε έντονο βαθμό.. Για να μην χαλάσω το mood και την έκπληξη μπορώ να σου πω μόνο τα εξής : η δημιουργική & ανήσυχη πάντα Etten,είχε μια πολύ καλή ιδέα μετά την επίσκεψη μας στο Reykjavik, για ένα σκηνογραφικό εγχείρημα με μια backround προβολή, για την συναυλία που μας προτάθηκε για το Gagarin.Την υλοποιήσαμε μέσω του σχεδιαστικού-στυλιστικού project της En VitEkorre και των φίλων και συνεργατών μας στους φωτισμούς του Δημήτρη Παπαθανασίου, την ηχητική επιμέλεια του Χρήστου Λαϊνά (παραγωγού του τελευταίου μας άλμπουμ) και του Θοδωρή Οικονόμου. Πολλά παλιά τραγούδια παιγμένα διαφορετικά σε ένα σετ περίπου 1ώρα &30λεπτά…μπορεί και παραπάνω(!?)

Τη βραδιά θα ανοίξει η Nalyssa Green.Μιλήστε μου για αυτή τη συνεργασία.

Κ – Την Nalyssa, την γνωρίσαμε κάνοντας μερικά live μαζί, το περασμένο καλοκαίρι. Είναι πολύ ιδιαίτερη και δυνατή performer &δημιουργός, παράλληλα και η προσωποποίηση του DIY..!  Μια θετική, χαμογελαστή, αλλά και τσαντισμένη “ήρεμη” δύναμη, με ωραία αισθητική!Την είδαμε live στο 6Dogs, σε ένα live με το quartet της και απλά επί τόπου κλείσαμε το opening του live στο Gagarin! Πολύ καλή μπάντα, πολύ καλό live. Ο καλύτερος τρόπος να το δείτε είναι να είστε εκεί..! Η βραδιά ξεκινάει νωρίς!

Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική άποψη μιας συναυλίας καθώς συνεργάζεστε  για πρώτη φορά με την σχεδιάστρια & σκηνογράφο En Vit Ekorre (http://www.envitekorre.com/ &http://envitekorre.wordpress.com/ ) αλλά και με τον Δημήτρη Παπαθανασίου, σε ένα “κινηματογραφικό” live.Πως προέκυψε αυτό το διαφορετικό εγχείρημα ;

Κ – Όπως λέγαμε και πιο πριν 2 παράγοντες έπαιξαν μεγάλο ρόλο για αυτό : 1. η πρόταση για το live απο μεριάς Inner Ear & Gagarin & 2. Το ταξίδι της μπάντας παρέα με τους τεχνικούς στο Βερολίνο και την Ισλανδία… .Πραγματικά ήταν μια ευκαιρία να εκφράσουμε και οπτικά και μουσικά, την εμπειρία αυτή. Η ιδέα της Etten ήταν πολύ κοντά σε αυτό, όπως άλλωστε το περιμέναμε να ήταν μιας και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Σκανδιναβία και τις βόρειες χώρες. Βιώσαμε παρέα, τόσο την εμπειρία των 2 πόλεων, όσο και τις διοργανώσεις. Αλλά κυρίως το συναίσθημα, το κλίμα και διαφορετικές ώρες της μέρας σε 2 εντελώς διαφορετικές πόλεις. Πολλές και διαφορετικές λοιπόν στιγμές, χρώματα, σκηνές και φώτα..! Μέσα από την ιδέα αυτή, δουλέψαμε με κοινά ερεθίσματα.

Υπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός που θα θέλατε να τζαμάρετε μαζί του επί σκηνής ;

Κ – Σίγουρα οι Daft Punk είναι ένα απωθημένο, όπως και ο Vangelis (Παπαθανασίου). Καθώς και μια μεγάλη συναυλία με συμφωνική ορχήστρα σε ένα χώρο και στήσιμο, εντελώς διαφορετικό και ασυνήθιστο..

Έχετε παίξει σε σημαντικά φεστιβάλ και σε αρκετούς χώρους και μουσικές σκηνές του εξωτερικού.Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος εκεί τα λάιβ και τα συγκροτήματα που επιλέγει να ακούσει ;

Κ – Η συναυλία είναι τρόπος επικοινωνίας και ταυτόχρονα ψυχαγωγίας αλλά και διασκέδασης. Εντύπωση μου έκανε που δεν παίζει κατ ανάγκη ρόλο αν η μπάντα που παίζει είναι γνωστή. Ψάχνουν τα live, τα θέλουν και τα στηρίζουν.! Εκφράζονται μέσα από αυτά και συμμετέχουν σε ότι τους αρέσει! Αυτή η ενέργεια περνάει και πάνω στην σκηνή….μια συναυλία, είναι αμφίδρομος δρόμος επικοινωνίας, δίνει ςκαι παίρνεις…και μάλιστα έχει μεγαλύτερη φάση, να δίνεις πιο πολύ απ το να παίρνεις μιας και έτσι στην πραγματικότητα παίρνεις πιο πολλά και ζεις πιο δυνατά την εμπειρία του live. Αυτό είδα και μου έκανε εντύπωση…και δουλεύει…πίστεψε με!

Τα επόμενα σχέδια των Film είναι ;

Κ – Μετά την ανάσα που θα πάρουμε με το  live αλλά και μετά από αυτό, μάλλον θα βάλουμε σιγά σιγά μπροστά το υλικό για το νέο δίσκο. Οι συναυλίες στο εξωτερικό συνεχίζονται και περιμένουμε confirmations για να σχεδιάσουμε πιο ξεκάθαρα την συνέχεια. Επιπλέον, ο στόχος για να φτιάξουμε ένα soundtrack σε μια ταινία, αλλά και η συνεργασία και με καλλιτέχνες από άλλους χώρους & χώρες πάνω σε δικά τους projects & ιδέες. One step at a time..αλλά κυρίως one step closer σε αυτό που μας προκαλεί να ανατρέψουμε τον εαυτό μας.

Link
www.myspace.com/filmgreece