Den Saakaldte

Από την Όλγα Δούρου ( olgadourou@yahoo.com )

Συναντήσαμε τον Μιχάλη από τους Den Saakaldte στη Νορβηγία, στα πλαίσια του καθιερωμένου πια, τετραήμερου Inferno Metal Festival.  Ανάμεσα στους συντελεστές του ήταν δυο ελληνικά συγκροτήματα, οι Septic Flesh και Nemea, οι οποίοι ξεσήκωσαν τα πλήθη!
Ο Μιχάλης μπορεί φέτος να μην συμμετείχε εν αντιθέσει με πέρσυ, μια χρονιά που για πολλούς ήταν η καλύτερη ως τώρα, αλλά ήταν παρόν στο γεγονός και εμείς δε θα μπορούσαμε μα μην του θέσουμε τις ερωτήσεις μας. Μας μίλησε για τη ζωή του, τις διαφορές της εκεί σκηνής και φυσικά για τους λόγους που έφυγε από την Ελλάδα. Ο εν λόγω μουσικός, που για όσους ασχολούνται με το είδος ήδη γνωρίζουν, έχει όλες τις πιθανότητες με το μέρος του να φτάσει μεγάλα ονόματα της συγκεκριμένης σκηνής. Βέβαια ο χρόνος θα δείξει.

Πόσο καιρό είσαι στη Νορβηγία;
Μόνιμα ήρθα πριν 3 χρόνια.

Με το συγκρότημα πότε ξεκινήσατε να συνεργάζεστε;

Σχεδόν αμέσως. Όταν μετακόμισα είχα σκεφτεί ένα project όπου θα είμαι μόνο εγώ, αλλά γνώρισα ανθρώπους που μπορούσαν να καταλάβουν τί ακριβώς ήθελα να κάνω όσον αφορά τη μουσική και τους στίχους και το όλο πράγμα εξελίχτηκε έτσι ώστε γίναμε μια κανονική μπάντα.

Ποια είναι τα σχέδια σας αυτή τη στιγμή;

Το καινούριο μας cd βγήκε πριν από ενάμισι μήνα, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από την Ιταλική Avangard και έχει προγραμματιστεί και μια άλλη δουλεία, η οποία θα βγει τέλη Μαΐου από τους Ινδούς Tyrand και σχεδιάζουμε Ευρωπαϊκή περιοδεία, η οποία περιλαμβάνει 10 χώρες.

Πιστεύεις πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της metal σκηνής στην Ελλάδα και στη Νορβηγία;

Θα πω κάτι το οποίο έλεγα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κάποιοι με έλεγαν κομπλεξικό, αλλά ακόμα και τώρα το πιστεύω. Για να χαρακτηρίσεις κάτι “metal σκηνή” δεν είναι μόνο τα groups. Μια σκηνή έχει να κάνει με συναυλίες, με μαγαζιά, με περιοδικά με χίλια δυο πράγματα. Για όλα αυτά η Ελλάδα δυστυχώς δεν παρέχει δυνατότητες, για να τα αξιοποιήσει. Όταν καταντάς να πηγαίνεις σε συναυλία και να πληρώνεις 80€ το εισιτήριο για μένα είναι εκμετάλλευση. Λυπάμαι που δεν υπάρχουν μαγαζιά που δεν μπορούν να σου προσφέρουν ένα χώρο για να κάνεις το live σου. Έχεις μια πόλη 4.500.000 κατοίκων σαν την Αθήνα και δεν έχεις ένα μαγαζί που να παίζει metal  μουσική και να μπορεί να επιβιώσει πάνω από 2 χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η Ελλάδα δε στηρίζει τους δικούς της ανθρώπους. Για παράδειγμα ήρθαν οι ACDC στη Νορβηγία και μπορούσες να τους δεις με 50€, αυτά τα λεφτά συγκριτικά με το πόσα βγάζουν οι Νορβηγοί είναι πολύ λίγα. Στην Αθήνα ξεκινάν από 60€ και η διαφορά στους μισθούς είναι τεράστια. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει metal σκηνή στην Ελλάδα, υπάρχουν  άνθρωποι που προσπαθούν και θέλουν να πετύχουν, αλλά τίποτα παραπάνω.

Το κοινό της metal στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένο. Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που ενώ εγχώρια δε σημειώνουν τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό αυτό αλλάζει. Τί πιστεύεις πως φταίει γι’ αυτήν την κατάσταση;

Για μένα στην Ελλάδα δεν υπάρχει υποστήριξη από πουθενά. Οι σταθμοί δεν ενδιαφέρονται να παίξουν τραγούδια, τα περιοδικά επίσης δεν ενδιαφέρονται όσο θα έπρεπε για να υποστηρίξουν τις μπάντες, για το λόγο ότι φυσικά θα προτιμήσουν να προμοτάρουν μπάντες του εξωτερικού που πληρώνουν για τη διαφήμιση παρά μια ελληνική μπάντα, όπου δε θα πάρουν λεφτά. Γιατί είναι θέμα επιβίωσης για αυτά τα μέσα.

Μέσα στην προγραμματισμένη περιοδεία σου είναι και η Ελλάδα;

Όσον αφορά την περιοδεία όχι, αλλά το πιο πιθανόν είναι να γίνει κάποια ανεξάρτητη εμφάνιση εκτός περιοδείας.

Πάντως οι Den Saakaldte είναι αρκετά δημοφιλείς στην Ελλάδα. Το γνωρίζεις σωστά;

Είμαι στον μουσικό χώρο από το 1993 και ποτέ δεν προσπάθησα να αλλάξω τη γνώμη σε κανέναν. Έτσι έχω δημιουργήσει πολύ καλούς φίλους και πολύ καλούς εχθρούς, το οποίο δε με απασχολεί και ιδιαίτερα. Αυτοί που πρέπει να με εκτιμήσουν θα το κάνουν για τους σωστούς λόγους και χαίρομαι που έχω φίλους στην Ελλάδα και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την μουσική μου. Λαμβάνω επίσης πολλά e-mails από Ελλάδα και χαίρομαι γιατί παρ’ όλο που έχω φύγει από εκεί οι άνθρωποι συνεχίζουν να με αγαπάνε.
Κάθε Έλληνας θα ήθελε να κάνει διεθνή καριέρα και ειδικά στη Νορβηγία, η οποία για πολλούς θεωρείται η πρωτεύουσα του metal. Εσύ βρίσκεσαι ήδη εκεί. Τί σου δίνει αυτό το εγχείρημα, πώς νοιώθεις;
Το ζήτημα είναι πως δεν ήρθα στην Νορβηγία για να κάνω διεθνή καριέρα αλλά γιατί ήθελα να αλλάξω τρόπο ζωής. Δεν ξέρω τί έφταιγε αλλά δεν ταίριαζα με τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα και για να νοιώσω ευτυχισμένος έπρεπε να φύγω. Κάποιοι χαίρονται για μένα που δεν έφαγα τα μούτρα μου στον τοίχο κάποιοι όχι, έτσι είναι η ανθρώπινη φύση, αλλά δε με πειράζει ίσα ίσα που με κάνει και γελάω. Αλλά ο καθένας στο τέλος παίρνει ό,τι του αξίζει.

Ποιοι είναι οι άμεσοι μουσικοί σας στόχοι;

Να μπορούμε να εκφραστούμε μέσω της μουσικής έτσι ώστε να μην δημιουργούμε προβλήματα στους ανθρώπους γύρω μας. Έχει να κάνει με τη ψυχολογία των μελών της μπάντας. Το πώς εκφράζεσαι μέσω μουσικής έτσι ώστε να είσαι υγιείς μέσα  στην προσωπική σου ζωή, έτσι ώστε να μην καταστρέφεις ψυχολογικά τους ανθρώπους γύρω σου ειδικά αυτούς για τους οποίους νοιάζεσαι.

Πιστεύεις πως η διαδικασία της δημιουργίας επηρεάζει τη ψυχοσύνθεση σου και τις κινήσεις σου; Διότι για να γράψεις πρέπει να αποκοπείς από κάποια πράγματα και μέσα από την αποκοπή αυτή να εκφράσεις αυτό που είσαι.

Η ψυχοσύνθεση η  δική μου επηρεάζει την μουσική. Αν θεωρείς αποκοπή το ότι μπορεί να μην μιλήσω στη γυναίκα μου για μια μέρα, τότε συμφωνούμε, αλλά αποκοπή από καταστάσεις και από πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου να τα αποκόψω από την μουσική αυτό δε συμβαίνει. Γιατί η μουσική πηγάζει από εκεί, η μουσική είναι οτιδήποτε βιώνεις το οποίο μεταμορφώνεται μέσα από την μουσική. Οπότε η ζωή που ζούμε σαν άτομα στην ουσία είναι μουσική. Είναι μια άλλη μορφή εμπειριών.
Πώς σου φάνηκε το Inferno;

Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η χθεσινή μέρα ήταν αρκετά καλή αν και ήταν πιο αδύναμο συγκριτικά με άλλες χρονιές. Αν και πιστεύω πως ο κόσμος φέτος στηρίζει περισσότερο τις μπάντες. Φέτος βλέπεις πως ο κόσμος πάει πιο νωρίς για να τις δει, ενδιαφέρεται ποιο πολύ για την μουσική, οι σκηνές μάζεψαν περισσότερο κόσμο από νωρίς και δεν ήταν η ουσία μόνο οι γνωριμίες και το προμοτάρισμα.

Στο myspace :

http://www.myspace.com/densaakaldte