Από τον Διονύση Μάντη

Οι Aasgard, ένα “σάπιο black metal” σχήμα, όπως οι ίδιοι ονομάζουν αυτό που παίζουν ξεκίνησαν περίπου το 2007 με τους Aethyr (μουσική, φωνή, έγχορδα), Marrok (τύμπανα) και Vompra (μπάσο, φωνή), ο οποίος αργότερα αποχώρησε. Το βιογραφικό τους απαριθμεί μέχρι στιγμής 2 albums, “Behold” και “NYX”, ενώ ηχογραφούν ήδη το 3ο. Όπως λένε οι ίδιοι δεν ασχολούνται με την πολιτική μέσω της μουσικής τους, απλά κάνουν αυτό που ευχαριστεί τις ψυχές τους.

Το rockap.gr βρήκε τους Aasgard και ιδού το αποτέλεσμα.

Είναι δύσκολο για μια ελληνική μπάντα να βρει “στέγη” ώστε να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο της. Ποιες ήταν οι περιπέτειες σας μέχρι να φτάσετε στα σκαλιά της δισκογραφικής;

Μπορώ να πώ οτι είμαστε τυχεροί σ’ αυτό το θέμα. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ έφυγαν δέκα cd στο εξωτερικό και μας ανακάλυψε η “Heaven Ablaze Records” και μας έδειξε τυφλή εμπιστοσύνη για την νέα μας δουλειά, το “NYX”, έχοντας ακούσει μόνο ένα τραγούδι από τον επερχόμενο δίσκο. Σε γενικές γραμμές δεν μας κούρασε πολύ η αναζήτηση δισκογραφικής.

Το “Behold”, το ντεμπούτο σας, είναι δυσεύρετο. Όπως και το “NΥΧ”. Λάθος του promotion ή συνέπειες του H.B.M (Hateful black metal);

Η δισκογραφική μας εταιρεία ήταν μια μικρή σε μέγεθος (σε σχέση) με άλλες και τα χρήματα για περισσότερες κόπιες ήταν πολυτέλεια. Μας έκανε πολύ καλό promotion και μαθεύτηκε σε αρκετές χώρες το όνομά μας πλην της Ελλάδας. Τώρα έχει αναλάβει μια εταιρεία και μας έχει βγάλει το “Behold” σε 100 κασέτες με διαφορετικό cover. Όσο για τα άλλα cds από τα άλμπουμς μας δεν έχουμε σχεδόν τίποτα, 3-4 έχουμε μόνο για εμάς.

Έχει βγει κάτι πριν το “Behold”;

Ήμασταν σε διαφορετικές μπάντες και κάναμε ένα demo με τους Order of the nine angles, με το μέλος των Caedes Cruenta τον Echetleo. Και πριν από αυτό κάναμε κάτι live demos με την μπάντα Dark Empire. Όσο για Aasgard βγήκε με την μία το album.

Ποιοι σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στο χώρο;

Έχουμε επιρροές απο μπάντες όπως Nargaroth, Judas Iscariot, Pest, Profanatica, Immortal, Ragnarok, και γενικά από underground μπάντες. Προσπαθούμε να έχουμε δικό μας ήχο και στυλ, αλλά είναι δύσκολο, δεν άντιγράφουμε τις προηγούμενες μπάντες, απλά πασχίζουμε για τον δικό μας ήχο.

Μία από τις επιρροές σας αποτελεί και ο μεσαίωνας, σωστά;

Δεν θα το έλεγα αυτό. Ναι-μεν έχουμε κάτι από μεσαίωνα με μάχες, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Πιο πολύ μας εμπνέει ο παγανισμός των αρχαίων χρόνων και η τότε κουλτούρα. Αν και ο μεσαίωνας βγάζει ένα σκοταδισμό εμπιστευόμαστε πιο πολύ το μίσος και τα αντιχριστιανικά αισθήματα σαν επιρροή.

Είστε μια μπάντα που δεν κάνει συναυλίες. Γιατί αυτό, γιατί δεν δίνετε την ευχαρίστηση στους οπαδούς να σας απολαύσουν;

Ξεχνάτε ότι είμαστε στην Ελλάδα και αν πάει κόσμος να δει μια μπάντα πάει μόνο γι’ αυτήν και όχι για τα support groups, τα οποία χλευάζουν χωρίς κανένα δισταγμό. Δε φοβόμαστε την κριτική για την μουσική μας, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε σε μια τέτοια περίπτωση που θα είναι αδιάφορο το κοινό ενώ εμείς θα δίνουμε  την ψυχή μας. Ξεχνάτε επίσης ότι έχουν έρθει μεγάλα ονόματα και το μαγαζί που έπαιζαν δεν είχε ούτε το μισό κόσμο απ’ ό,τι χωράει. Είχαμε προτάσεις να παίξουμε αλλά δεν θελήσαμε.

Σάλος γίνεται για κάποιους που αντιγράφουν το σήμα σας. Τί έχετε να πείτε πάνω στο ζήτημα;

Έχει πλάκα. Από την μία κάποιοι Νορβηγοί να κλέβουν το σήμα και το όνομα μιας ελληνικής μπάντας, αλλά από την άλλη είναι κάτι δικό σου που έχεις κάνει πολλά για αυτό και σε θλίβει. Έχουν ενημερωθεί οι οπαδοί μας και ο άνθρωπος που μας έφτιαξε το σήμα μας και η εταιρεία μας. Έχουμε ανεβάσει κι ένα μικρό βίντεο στο youtube ώστε να ξέρουν κι άλλοι. Δεν μας απασχολούν άτομα που δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι δικό τους, θα το βρουν μπροστά τους. Φαίνεται ότι έχουμε ωραίο όνομα και σήμα και το θέλουν!

Μου έκανε εντύπωση που ενθουσιαστήκατε όταν σας ζήτησα συνέντευξη για το rockap.gr. Τα zines σας παίξανε χουνέρι. Τι ακριβώς έχει γίνει;

Κάθε άλλο θα έλεγα. Μας έχουν συμπεριφερθεί πολύ καλά με πολύ καλές κριτικές. Μόνο μία γυναίκα από ένα zine που μας έκανε κριτική, μας έθαψε γιατί δεν γουστάρουμε το black σε στυλ Dimmu Borgir κτλ. Ενθουσιαστήκαμε (για την πρόσκληση) γιατί είναι ένα zine από την πατρίδα μας και έχουμε δώσει συνεντεύξεις σε βραζιλιάνικα, ουκρανικά, γερμανικά και γενικά σε πολλά zines εκτός της Ελλάδας. Θέλουμε να μας μάθουν οι Έλληνες που γουστάρουν πραγματικά το underground black metal.

Ετοιμάζετε νέο δίσκο. Δώστε μας μια γεύση προσθέτοντας, αν έχετε κάτι παραπάνω να πείτε, για την μέχρι τώρα πορεία και δισκογραφία σας;

Ετοιμάζουμε ένα νέο άλμπουμ πιο παγωμένο και σατανικό, με ήχο δεκαετίας ‘90 και γενικά με πατροπαράδοτα, αρρωστημένα στοιχεία που λατρέψαμε στο black metal. Όσο αφορά στην μπάντα και στην πορεία της, μακάρι να είμαστε καλά στην υγεία μας και να μπορούμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε. Πιστεύω να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε ώστε να καταλάβουν έξω ότι αξίζει πραγματικά η ελληνική σκηνή κι ότι εχούμε αρκετές πολύ καλές μπάντες εδώ.

Τί θα θέλατε να πείτε στους οπαδούς;

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουν οι Έλληνες ποιοι είμαστε. Και για τους οπαδούς μας. Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση και ελπίζουμε να μην σας απογοητεύσουμε ποτέ. Ave Sathanas!

Επίσημη Σελίδα

http://www.myspace.com/aasgardgr