Τα μέλη των «9μμ» έχοντας την δική τους πορεία σε πολλά Αθηναϊκά συγκροτήματα ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2007 και μέχρι σήμερα μας χτυπούν κατά ριπάς με μελωδίες από progressive rock και metal, με στίχους καυστικούς, ρεαλιστικούς και βγαλμένους από την ψυχή τους.
Έχοντας στις αποσκευές τους το ομότιτλο ντεμπούτο τους album βρήκαμε τον Μιχάλη Σκαράκη (φωνή) και απάντησε στις ερωτήσεις μας…  «Είμαστε σαφώς υπέρ της ελεύθερης διανομής και διακίνησης της μουσικής, αλλά και της τέχνης γενικότερα…»

Συνέντευξη στον Αντρέα Σεϊντή

Προερχόμενοι από διαφορετικά μουσικά συγκροτήματα, πως έδεσε η χημεία μεταξύ σας και πως γεννήθηκαν οι  9ΜΜ;

Δεν έχει σημασία από που έρχεσαι, αλλά πού πας… Έτσι και εμείς, συναντηθήκαμε μέσα από μια βροχή συγκυριών και συμπτώσεων και απλά δεχτήκαμε τη ροη των καταστάσεων. Όσο για τη χημεία, πρέπει να τονίσουμε πως ο πόλεμος της δημιουργίας και της αισθητικής μεταξύ μας, καλά κρατεί!

Το όνομα της μπάντας κρύβει κάποιο βαθύτερο νόημα για εσάς;

Το όνομα της μπάντας, για εμάς, δηλώνει την αντίθεσή μας στη βία της φτώχιας και της απελπισίας, που μας επιβάλλουν με φασιστικούς και κοινωνικά άδικους τρόπους κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν αξίζουν καν την προσοχή μας…

Που στοχεύουν τα τραγούδια σας και σε ποιους απευθύνεστε;

Σε όλους όσους πραγματικά βιώνουν τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα και κουράστηκαν να ακούν τραγουδάκια για την καψούρα κάποιου “Καλλιτέχνη” και τους χωρισμούς του. Δε μας αφορούν τα προσωπικά του κάθε ενός, αλλά η συνολική κατάσταση της χώρας που ζούμε. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μιλήσουμε για κάτι αληθινό, βγαλμένο από την ψυχή μας και ας κριθούμε για αυτό.

Το πρώτο σας album κυκλοφόρησε από την δισκογραφική «Καθρέφτης». Εν έτη 2011 πιστεύετε πως είχε να σας προσφέρει κάτι;

Είμαστε σαφώς υπέρ της ελεύθερης διανομής και διακίνησης της μουσικής, αλλά και της τέχνης γενικότερα… Ο λόγος, για τον οποίο επιλέχτηκε μια «επίσημη» κυκλοφορία του πρώτου μας album είναι περισσότερο τυπικός, διότι η διακίνηση μουσικής μέσω διαδικτύου δεν έχει περάσει ακόμα στη νοοτροπία του Έλληνα. Οπότε η επίσημη κυκλοφορία λειτούργησε, λίγο πολύ,  σαν «κάρτα» της μπάντας. Επίσης, το γεγονός ότι το album βρέθηκε στο διαδίκτυο δυο μέρες μετά την κυκλοφορία του για free download, μας έκανε χαρούμενους!!!

Η πειρατεία σκότωσε την μουσική ή η απληστία των δισκογραφικών εταιριών;

Η μουσική δεν πέθανε, μόνο οι εταιρίες. Η μουσική τώρα αποκτά στήριξη από τον κόσμο και μόνο, χωρίς διαφημιστικά τρικ και έτσι έπρεπε να είναι εξ αρχής. Πλέον, όποιος έχει αξία θα έχει και κοινό.

Τι γνώμη έχετε για την αυτοοργάνωση και το «κίνημα» του κάντο μόνος σου (d.i.y.);

Ότι μας κάνει να ξεφεύγουμε από “preset” τρόπους σκέψης, μας βοηθά να ξεφεύγουμε και από τις επιβεβλημένες «καταθλίψεις» και τα αδιέξοδα των καιρών. Ο μέχρι τώρα τρόπος ζωής του νεοέλληνα είναι ένα κατασκεύασμα, που ως μόνο στόχο έχει τον έλεγχο της σκέψης, της συμπεριφοράς μέχρι και του συναισθήματος!

Με ποιες μπάντες νομίζετε ότι «ταιριάζουν τα χνώτα» σας και θα μπορούσατε εύκολα να συνεργαστείτε και να συνυπάρξετε σε μια σκηνή;

Μια από τις μπάντες που πραγματικά σεβόμαστε-συνεργαζόμαστε και θεωρούμε αδελφική μας είναι οι “IN A TESTUBE”, με τους οποίους έχουμε κάνει ήδη 2 live και έρχεται και συνέχεια. Παρόλα αυτά δεν είναι δύσκολο να συνυπάρξουμε στην ίδια σκηνή με μπάντες  που αγαπούν αυτό που κάνουν. Αυτό αρκεί!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των 9ΜΜ;

Το πιο ουσιαστικό σχέδιό μας είναι να συνεχίσουμε να νοιώθουμε όμορφα, δημιουργώντας στις πρόβες μας και το τελικό αποτέλεσμα να μπορούμε να το μοιραζόμαστε με τους φίλους μας!!! Αυτήν την εποχή πάντως βρισκόμαστε στο στούντιο για την παραγωγή της καινούριας μας δουλειάς, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζουμε κάποιες χειμερινές εμφανίσεις, στις οποίες σίγουρα θα συμπεριλάβουμε και την επαρχία!

Γνωρίζοντας την πορεία σας με τους «Εκτός Μάχης» πως βιώνατε τότε τα πράγματα σε σχέση με σήμερα; Τι έχετε νοσταλγήσει από εκείνη την εποχή;

Στους Εκτός Μάχης υπήρχαν οι δύο από τους πέντε 9μμ και ήταν, αν θέλεις, τα “νιάτα” μας. Στη δεκαετία του ’90 τα πράγματα είχαν μια αφέλεια, καθώς έννοιες όπως δημιουργία-αυθεντικότητα-καριέρα-σταριλίκι ήταν μπερδεμένες, γιατί όποια πληροφορία ερχόταν σε εμάς, σε σχέση με τη μουσική, ήταν πλήρως ελεγχόμενη και φιλτραρισμένη από τις ανάγκες του ελληνικού “star system!”. Φυσικά ο όρος αυτός φαντάζει κωμωδία σήμερα, που έχει αποδειχτεί, ότι αυτοί οι τύποι το μόνο που ήθελαν να κάνουν ήταν να βγάλουν χρήματα στις πλάτες και στα όνειρα του κάθε πιτσιρικά που έπαιζε κιθάρα! Βιώσαμε όλοι μια εποχή που για να κάνεις “καριέρα” σαν ροκάς, έπρεπε να παίζεις σαν κάποια γνωστή ροκ μπάντα  (Τρύπες – Ξύλινα Σπαθιά – Διάφανα Κρίνα) και σαν επέκταση αυτού, κυκλοφορούσε από τις εταιρίες η άποψη «ότι να ‘ναι αρκεί να μοιάζει με…..». Εμείς κάναμε πάντα αυτό που νοιώθαμε ότι πρέπει να βγάλουμε από μέσα μας και η μεγάλη μας τύχη είναι, ότι αυτό το κάνουμε με τους 9μμ  μια δεκαετία σχεδόν μετά, σε μια εποχή που ο κόσμος έχει πολύ καλύτερο κριτήριο σε ότι αφορά τη μουσική, αλλά και την ανάγκη για ανθρώπους που απλά καταθέτουν την ψυχή τους σε αυτό που κάνουν.

Υπάρχει δημοκρατία και αξιοκρατία στις μέρες μας;

Βέβαια… Είναι δίπλα στον ιπτάμενο γάιδαρο και την κουτσή Μαρία! Αλλά οι εξαίρετοι που μας κυβερνούν θα τις βάλουν σε εφεδρεία, γιατί δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (ούτε έχουν κάποιον από τους 300 για να τους προμηθεύσει μια κατουρημένη ποδιά να φιλήσουν).

Πως οραματίζεστε  το μέλλον της Ελλάδας και ποια η στάση σας απέναντι στην οικονομική κρίση;

Για το μέλλον της Ελλάδας, ότι και να οραματιζόμαστε θα γίνει αυτό που έχουν προαποφασίσει άλλοι! Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη μπαίνουμε στα “τριπάκια” τους…  Και επειδή οι εποχές των μαζικών επαναστάσεων έχουν περάσει, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και με το στενό μας κύκλο, για να μπορέσουμε επιτυχημένα να αντισταθούμε στις ”κρίσεις” τους. Ίσως κατά τη διαδικασία αυτή να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τα πάντα. Από τον τρόπο ζωής μας μέχρι και την κάθε λογής κατεστημένη επαναστατική ‘’ιδεολογία’’! Το γεγονός όμως είναι, ότι ζούμε σε μια εποχή, που όλα τα προσχήματα έχουν πέσει και όποιος αναζητήσει πραγματικά λύσεις και απαντήσεις μπορεί να τις βρει…

Εν όψει  αυτής της κρίσης είστε υπέρ ή κατά στο να μπαίνουν εισόδους στα μαγαζιά;

Εν όψει της κρίσης θα πρέπει αυτοί, που τόσα χρόνια κερδοσκοπούν, να ξεμπροστιαστούν και να μείνουν στην απ έξω… Είναι επιβεβλημένο να στηρίζεις χώρους που προσπαθούν να προβάλλουν ζωντανή μουσική, γιατί με αυτόν τον τρόπο στηρίζεις και τους ανθρώπους που τη δημιουργούν και εφόσον η μουσική διακινείται ελεύθερα πια, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι που δημιουργούν, να συνεχίσουν να το κάνουν. Και φυσικά δε μιλώ για εισόδους τύπου ”12 ευρώ με 10 το ποτό”!

Υπάρχει underground σκηνή σήμερα; Κάποιες μπάντες που σας έκαναν εντύπωση;

Σίγουρα υπάρχει, αν και δε μπορώ να καταλάβω τον όρο “underground”. Αυτή είναι η αληθινή μουσική, γιατί προέρχεται από την πραγματική ανάγκη για δημιουργία. Και οι μπάντες ευτυχώς είναι παρά πολλές! Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση, πέρα από κάποιους “παλιούς“ που συνεχίζουν με αμείωτα κότσια, είναι η μουσική παιδεία των νεότερων και η αυθεντικότητά τους… Δε μπαίνω στη διαδικασία να αναφέρω κάποιους, γιατί κάποιοι άλλοι θα μείνουν  απ έξω! Απλά παραπέμπω στη σελίδα σας!!!

Οι 9mm εκτός από την μουσική ασχολούνται και με άλλα πράγματα;

Οι ζωές σχεδόν όλων μας είναι δεμένες με τη μουσική… Οι-Τ. Λυμπερόπουλος-Α. Βαφειάδης-Κ. Ξηρογιάννης είναι session μουσικοί με πολύχρονη τριβή στο “άθλημα”! Ο Μιχ. Σκαράκης είναι ηχολήπτης, όπου και αυτός έχει γράψει  πολλά χιλιόμετρα στην “ελληνική μουσική πραγματικότητα”, ενώ ο Μαυρίκιος Σκαράκης είναι ο μόνος που κράτησε τις μπαγκέτες του για τους 9μμ και για το Γιώργο Τσίγκο!

Πείτε μου έναν στίχο που σας εκφράζει  αυτόν τον καιρό…

…Μα τώρα πια δε θα είμαι αυτό που σε έχω μάθει,
σπάσαν τα όρια και με έκαναν τρελό.
Δεκάρα πια δε δίνω δε σηκώνω “λάθη”,
βαλ’ το καλά στο μυαλό προτού στο βάλω εγώ…

Επίσημες Σελίδες:
www.facebook.com/9MMGR
www.myspace.com/9mmgr