Ρε μπας και το Palm Desert πέφτει κατά Χιλιομόδι μεριά;

Συνέντευξη με τους 1000mods

Από τον Θοδωρή Γκοτζαμάνη
Φωτο: Jacques “The Bomb” Bellfonte

Το Σαββατόβραδο 29/11/2008 μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω με τους 4 μάγκες από το Χιλιομόδι Κορινθίας που σχημάτισαν τη down-tempo, χαμηλοκουρδισμένη, groove-ατη stoner/doom/desert (πες το όπως θες!!) «μηχανή / συνωμοσία», που ακούει στο έξυπνο και catchy όνομα, 1000mods. Μέσω του τοπωνυμίου, απέφυγαν όλη την κοπιώδη και ανούσια «λεξικόλαγνη» διαδικασία να βρουν ένα ντε και καλά  «ψαγμένο» αγγλικό και τρανταχτό όνομα.
Η πρόκληση της εν λόγω βραδιάς σπουδαία. Support μαζί με τους 100mods και οι Semen of the Sun, τα δυο Ελληνικά συγκροτήματα που θα άνοιγαν τον Desert Boogie – master Brant Bjork στο An Club.

Βρεθήκαμε για μια μπύρα αμέσως μετά το sound check σε bar των Εξαρχείων, όπου και είχαμε μια ενδιαφέρουσα και ζεστή – φιλική συζήτηση με τους Γιάννη (κιθάρες), Γιώργο (κιθάρες), Δάνη (μπάσο, φωνή), Λάμπρο (τύμπανα). Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσω την παρουσία του Βαγγέλη, φίλος των παιδιών και πιστός οπαδός.

Θ.Γ.: Καλησπέρα 1000mods και φίλε Βαγγέλη, χαρά μου που μου δόθηκε η ευκαιρία να σας γνωρίσω. Έξυπνο όνομα, ωραία μπάντα. Τί συνδέει τους  State Enema και Stoneroid με τους 1000mods;

Γιάννης: Υπήρχαν αρχικά οι State Enema, στους οποίους έπαιζαν ο Λάμπρος, ο Δάνης και ο Γιώργος και άλλα δυο παλικάρια. Έγω είχα μόλις βγει από μια μπάντα και έψαχνα άτομα να παίξουμε. Μίλησα με το Γιώργο, σχηματίσαμε αρχικά τους Stoneroid και μετά συμμετείχαν σ’ αυτούς και άλλα μέλη από State Enema. Μέσα στο 2004 με πυρήνα εμάς τους τέσσερεις και αφού πάψαμε να εναλλασσόμαστε και διαλέξαμε μια και καλή όργανα, ιδρύθηκαν οι 1000mods.

Θ.Γ.: Δηλαδή κάποιοι από ‘σας ήταν ακόμη σχολείο σωστά; (σ.σ.:Ο γηραιότερος των 1000mods είναι 24 χρονών)


Γιάννης: Δάνης και Λάμπρος ήταν ακόμη σχολείο.

Λάμπρος: Από το 2005 άρχισα ουσιαστικά να παίζω σταθερά με τους Mods.

Γιάννης: Το 2005 μπορείς να πεις πως είχαμε το σταθερό και τελικό line-up.

Θ.Γ.: «Φίλε τσέκαρε μια γαμάτη μπάντα από Κόρινθο μεριά, που παίζει με κάτι γομάρια “Orange”. Λέγονται 1000mods», έτσι μου είπε ένας γνωστός σ’ ένα προβάδικο στα Γιάννενα.

Γιώργος: Μας δουλεύεις τώρα! Σοβαρά;;;;

Θ.Γ.: Σοβαρότατα! Λοιπόν, έχετε ήδη  κυκλοφορήσει ανεξάρτητα το πρώτο σας EP, με τίτλο “Blank Reality”, μία κυκλοφορία του 2007. Πότε και πού ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε αυτό το υλικό να παρουσιαστεί στο κοινό;

Λάμπρος:
Ξεκινήσαμε να το γράφουμε το Νοέμβριο του 2006, στο Γουδή, Αθήνα,  στο Chorus studio, μ’ ένα πολύ καλό παιδί, τον Άγγελο και η όλη ηχογράφηση τράβηξε αρκετό καιρό. Τελικά βγήκε. Καθυστερήσαμε λίγο λόγω artwork και των σχετικών κι έτσι μπορείς να πεις πως ήταν έτοιμο τον Ιανουάριο του 2007.

Θ.Γ.: Ακούγοντας το “Blank Reality” μου μένει η αίσθηση ότι το τζαμάρισμα παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση της μουσικής σας. Σωστά;

Δάνης:
Οι κιθαρίστες φέρνουν ιδέες, π.χ. κανά riff και τις δουλεύουμε όλοι μαζί στις πρόβες. Κρατάμε ό,τι μας αρέσει και δουλεύουμε πάνω σ’αυτό. Είναι ομαδική δουλειά.

Γιάννης: Δε δουλεύουμε σα ρομπότ. Υπάρχουν μπάντες που κολλάνε riff απλά για να συνθέσουν. Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι.

Θ.Γ.: Είχατε ψάξει για κάποια εταιρεία να σας το κυκλοφορήσει;

Γιώργος: Δε ψάξαμε καθόλου.

Θ.Γ: Θα ψάχνατε ίσως αργότερα, λόγω ας πούμε της κυκλοφορίας ενός full-length album;

Γιάννης: Για το “Blank Reality” δε θέλαμε καν να κυκλοφορήσει μέσω εταιρείας. Αν κάνουμε ολοκληρωμένο δίσκο, που σημαίνει πως θα είμαστε 100% σίγουροι ότι η δουλειά έγινε όσο τέλεια τη θέλαμε, τότε θα ψάξουμε και για label. Θα θέλαμε να βιοπορήσουμε απ’τη μουσική, αλλά μιας και ειναι δύσκολο ούτως ή άλλως δουλεύουμε όλοι πολύ αυτή τη στιγμή. Επομένως, πρέπει να είναι κάποια σοβαρή, όχι χύμα φάσεις κτλ, αλλά πάνω απ’ όλα να είναι ειδική στον ήχο μας και να εξυπηρετεί τους σκοπούς μας.

Δάνης: Το θέμα είναι πάντως πως χρειάζεται καλή δουλειά, να μην έχουμε δηλαδή κανέναν ενδοιασμό έστω και για ένα δευτερόλεπτο του δίσκου.

Θ.Γ.: Οι Λάμπρος και Δάνης μένουν στην Αθήνα για σπουδές, οπότε είστε μοιρασμένοι σε Χιλιομόδι και Αθήνα. Κάθε πότε σας δίνεται η ευκαιρία να προβάρετε;
Γιάννης: Εχουμε κάνει πρόβα από σπίτι μέχρι και σε συνεργείο. Πλέον προβάρουμε κυρίως Σαβ/κα στο σπίτι του Λάμπρου. Ειναι δίπλα στη θάλασσα και δε μένει άνθρωπος στα 5 χιλιόμετρα. Οπότε προβάρουμε απ’το μεσημέρι μέχρι όποτε να ‘ναι. Το διάστημα απ΄τον Ιανουάριο του ‘07 και έπειτα, που ψάχναμε και μέρη για lives σαν τρελλοί, αλλά δε δίνονταν ευκαιρίες, προβάραμε στάνταρ 3 φορές τη βδομάδα. Από το 2009 και μετά θα κοιτάξουμε να βρούμε κι ένα προβάδικο.

Θ.Γ.: Δουλέυετε και οι τέσσερεις. Πόσο δύσκολο είναι να συντηρείς μια μπάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ταυτοχρόνως να κρατάς και την ρουτίνα σου, π.χ. σπουδές, δουλειές;

Γιάννης: Το τί λεφτά έχουμε δώσει για την μπάντα δεν μπορείς να το φανταστείς. Αν δεν ήμασταν μια γροθιά σα φίλοι και σαν μπάντα δε θα πηγαίναμε πουθενά.

Δάνης: Δε περιγράφεται το τί λεφτά έχουμε ξοδέψει. Ό,τι βγάζουμε, όλο το υστέρημα πάει εκεί.

Γιάννης: Μόνο για μπύρες μένει καμιά δεκάρα τσακιστή. Είναι δύσκολο πράμα! (γέλια)

Θ.Γ.: Είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της πρόβας η μπύρα άλλωστε!

Γιάννης:
Το παν πάντως είναι να είσαι ενωμένος και να έχεις κοινούς στόχους με τους άλλους. Είμαστε 4 φίλοι από πολύ παλιά.

Δάνης: Και αλληλοστηριζόμαστε στο οτιδήποτε.


Live στο An Club 29/11/2008 με Semen of the Sun και Brant Bjork. Από αριστερά Γιώργος, Λάμπρος, Δάνης, Γιάννης.
Φωτο: Βαγγέλης

Θ.Γ.: Με την Ελληνική σκηνή πώς τα βλέπετε τα πράγματα; Θέλω να πω δεν είμαστε και Σουηδία που επιδοτεί το κράτος την μουσική προσπάθεια των καλλιτεχνών.

Γιάννης: Απ’ όσα έχω ακούσει πριν από 10 χρόνια π.χ. δεν υπήρχε αυτό το πράγμα, τόσες πολλές και καλές μπάντες, τόσα lives κτλ. Ειδικά η stoner/southern σκηνή μεγαλώνει. Το πρόβλημα είναι ότι ο Έλληνας θα προτιμήσει ξένες μπάντες, δε θα δεις εύκολα πάνω απο 80 άτομα σε live ελληνικής μπάντας.

Θ.Γ.: Ποιες μπάντες ξεχωρίζετε προσωπικά  απ’την ευρύτερη περιοχή Κορινθίας; Να πω πως έχω τσεκάρει τους πολύ αξιόλογους Rejection.

1000mods: Ναι, είναι φιλαράκια!

Γιάννης: Έχουμε μάλιστα κάνει και αρκετά lives μαζί τους.

Θ.Γ.: Άλλη μπάντα;

Γιάννης: Οι Wither I. Τα μέλη τους είναι από εποχή Exhibition. Τα δυο αδέλφια που είχαν τη μπάντα ξεκίνησαν την όλη φάση στην Κόρινθο. Επίσης οι πιτσιρικάδες Vietnow με τους οποίους έχουμε παίξει στο Κιάτο σε φεστιβάλ. Καινούρια και δυνατή μπάντα είναι και οι Infertile, πολύ δυνατοί, πάνε πολύ καλά.

Κάπου εδώ μου τέλειωσε η κασσέτα. Η ατυχία του πρωτάρη συντάκτη! Όπως και να ‘χει, μπορώ περιληπτικά να πω κάποιες θέσεις και απόψεις της μπάντας. Τα παιδιά είναι οπαδοί  του βινυλίου. Έχουν μεράκι για το βινύλιο και θέλουν οι δουλειές τους να βγαίνουν επισήμως σ’αυτήν τη μορφή. Επίσης, οι 1000mods μας είπαν ότι δίνουν έμφαση στις ζωντανές τους εμφανίσεις και σίγουρα έχουν έναν πυρήνα φανατικών στα μέρη τους, που τους απογειώνει στα lives και τους δίνει ώθηση για το ένα βήμα παραπέρα.

Επίσημη σελίδα:

http://www.myspace.com/1000mods