Συνέντευξη με την Τάνια Κικίδη “Dicken Zoo”

Στον Χρήστο Αρβανιτάκη

– Ας ξεκινήσουμε με το Δύση και Ανατολή, πες μου λίγα λόγια για το άλμπουμ.

O δίσκος Δύση-Ανατολή είναι επίσημα η πρώτη μας κοινή δισκογραφική δουλειά με τους Dickens. Είναι ένας καθαρά rock δίσκος, ο οποίος συμπεριλαμβάνει 14 κομμάτια με στίχους Ελληνικούς και Αγγλικούς, τους οποίους υπογράφει ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Σταμάτης Μεσημέρης, ο Γιώργος Κλεφτογιώργος, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, η Σόνια Κουκουτσάκη και ο Σάκης Τάσης. Την παραγωγή υπογράφει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

– Ποια είναι τα σημεία στο άλμπουμ που θα εστιάσει ο ακροατής;

Θα εστιάσει στους original και δυνατούς hard rock ήχους, στους πολιτικά τοποθετημένους, αλλά και αξιοπρεπέστατους ερωτικούς στίχους, στο τρυφερό ντουέτο με τον Β. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στις rock μπαλάντες.

– Είστε ευχαριστημένοι με το άλμπουμ;

Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από τους εαυτούς μας όσον αφορά στην επιλογή και την εκτέλεση των κομματιών και αρκετά δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που το χειρίστηκε η δισκογραφική εταιρεία.

– Πώς δημιουργείται ένα κομμάτι; Ποιοι συνθέτουν;

Τα πάντα ειναι θέμα έμπνευσης κυρίως όμως τα τραγούδια γεννιούνται από τον κιθαρίστα της μπάντας τον Σάκη Τάση, που το κεφάλι του κατεβάζει συνέχεια απίστευτες μουσικές ιδέες και πάνω σε διάφορα στυλ. Βέβαια στη συνέχεια παίζοντάς τα με το γκρουπ παίρνουν την τελική τους μορφή. Αποκτούν στυλ και χαρακτήρα.

– Επηρεάζουν οι πωλήσεις το γράψιμο των κομματιών;

Σαφέστατα επηρεάζουν και πολλοί «συνθέτες» γράφουν σύμφωνα με το τί θα πουλήσει. Αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη δρα άκρως μειονεκτικά στα νέα γκρουπ ή και στους solo artists. Δεν τους βοηθά να βγάλουν την πραγματική καλλιτεχνική ταυτότητα προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς κλώνοι. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να διαμορφώνει τη δική του προσωπικότητα και να βρίσκει τη χρυσή τομή μεταξύ τέχνης και εμπορίου πράγμα σίγουρα δύσκολο αλλά όχι και ανεπίτευκτο.

– Πώς θα περιέγραφες την μουσική των Dicken Zoo;

Εκρηκτική και αφυπνιστική.

– Ανάλυσε την συνεργασία σου και την συμμετοχή του Β. Παπακωνσταντίνου στον δίσκο.

Με τον Βασίλη συνεργαστήκαμε κάνοντας άπειρες συναυλίες μαζί και η εμπειρία ήταν μοναδική. Είναι εξαίρετος καλλιτέχνης, αλλά πάνω απ’ όλα ΆΝΘΡΩΠΟΣ. Με πίστεψε και με υποστήριξε από την αρχή, στη συνέχεια και το γρουπ και θέλησε να υπογράψει την παραγωγή του δίσκου. Εκεί βέβαια γεννήθηκε η ιδέα του να συμετάσχει όχι μόνο ως συνθέτης, γράφοντας 2 τραγούδια όπως το Νο4 (Σε βρήκα νύχτα) και το Νο 8 (Χάνομαι), αλλά και ερμηνεύοντας μαζί μου ένα υπέροχο ντουέτο του Σταμάτη Μεσημέρη το “Πόσο μου λείπεις”.

– Ασχολείστε με κάτι άλλο εκτός της μουσικής;

Δυστυχώς ή ευτυχώς όλη μας η ζωή γυρίζει γύρω από την μουσική, οπότε δεν έχουμε παράλληλες δραστηριότητες (τουλάχιστον ακόμα).

– Είστε ικανοποιημένοι με την Ελληνική σκηνή του rock-metal;

Υπάρχουν σίγουρα άπειρα αξιοπρεπή συγκροτήματα στην Ελλάδα που ασχολούνται με αυτά τα στυλ, τα οποία όμως δεν τα βοηθούν να ανθίσουν εκείνοι που καλώς ή κακώς ασχολούνται με τις μουσικές μπίζνες αφήνοντάς τα στην αφάνεια. Έτσι βέβαια δεν δίνουμε και στον κόσμο-ακροατές άλλες επιλογές πέρα από το νταχτιρντί  που επικρατεί σε όλα τα ΜΜΕ. Υποψειάζομαι το εξής: κάποιοι έχουν πεθάνει την rock με το ζόρι διότι η rock και τα παρακλάδια της ανέκαθεν έκρυβαν μέσα τους επανάσταση, αφύπνηση και αμφισβήτιση και εκείνοι δυστυχώς θέλουν υπνωτισμένα, ελεγχόμενα ρομποτάκια, δούλους!!!

– Ποια τα σχέδια των Dicken Zoo για το μέλλον;

Ηχογραφούμε ήδη για νεο cd και σχεδιάζουμε εμφανίσεις ανά την Ελλάδα ίσως και κάποιες στο εξωτερικό.

– Ποια συγκροτήματα ακούς;

Ακούω πάρα πολλά στυλ και έτσι έχω αρκετές επιρροές. Από την κλασική rock σκηνή, funky, soul, jazz, blues μέχρι όπερα και ηπειρώτικα. Μ’ αρέσει οτιδήποτε έχει αυθεντικότητα μέσα του.

– Δώσε μου την ιδανική σύνθεση μιας μπάντας και την ιδανική σύνθεση συγκροτημάτων για συναυλία.

Για εμένα δεν είναι απαραίτητο μια μπάντα να απαρτίζεται από δεξιοτέχνες μουσικούς. Όταν όμως οι μουσικοί συνδυάζουν ή μάλλον διαθέτουν μουσικότητα, ψυχή, αυθεντικότητα, διάθεση για δημιουργία και συνεργασία, αυτά είναι τ’ απαραίτητα στοιχεία για την δημιουργία μιας μπάντας. Και μην ξεχνάμε το βασικότερο στοιχείο που είναι η χημεία.

– Ανέλυσέ μου την τεχνική κατάρτιση των μελών της μπάντας (μουσική παιδεία-εκπαίδευση).

Σάκης Τάσης -Κιθάρες, theramin
Rick Melville-Mπάσο, σαξόφωνο
Νίκος Ταβρής-Τύμπανα
Κυρίως αυτοδίδακτοι και αυτοεξελισσόμενοι.
Τανια Κικίδη-Φωνή , πλήκτρα. Τελοιόφητη κλασικού πιάνου και σπουδές φωνητικής.

– Τι σημαίνει για σένα η μουσική πρόοδος και εξέλιξη;

Σημαίνει ταυτόχρονα και εξέλιξη της κοινωνίας και δεν εννοώ μόνο τεχνολογικά. Ανέκαθεν η μουσική συνόδευε και συμπαρίσταται στα κοινωνικά προβλήματα, σε πολέμους, επαναστάσεις, ανεργία, φτώχεια, πείνα, αλλά και σε χαρές και νίκες. Η μουσική είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας και πιστεύω πως καθρεφτίζει το μορφωτικό επίπεδο των λαών. Όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε βαθύτερα, μορφωνόμαστε ουσιαστικά, ανεβάζουμε το επίπεδό μας ως άνθρωποι. Έτσι εξελίσσεται σ’ ένα άλλο επίπεδο και η μουσική μας.

– Ποιες ήταν οι καλύτερες και χειρότερες μέρες σου στην πορεία των Dicken Zoo;

Χαίρομαι πάρα πολύ όταν είμαστε στο στούντιο και ηχογραφούμε καινούργια πράγματα όπως και όταν έχουμε live και απεχθάνομαι όταν πρέπει να περάσω από την διαδικασία διαπραγμάτευσης και εμπορευματοποίησης της μουσικής μας, διότι μπορεί να αποβεί επώδυνη και ψυχοφθόρα.

– Ποια είναι η γνώμη σου για τους άντρες;

Σίγουρα μ’ αρέσουν πολύ, αλλά θα τους ήθελα λίγο πιο δυναμικούς και αποφασιστικούς και όχι τόσο ευθυνοφοβικούς. Μ΄αρέσει το κάθε φύλλο να έχει το ρόλο του και νομίζω πως κάπου έχουμε χάσει τις ισορροπίες.

– Ποια είναι η ποιο απόκρυφή σου επιθυμία ως μουσικός;

Θα ήθελα τόσο πολύ να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που έχουν αφήσει ιστορία όπως: Ian Gillan, Robert Plant, David Coverdale, Dio, Tina Turner κ.α. που τόσο με έχουν επηρεάσει μουσικά και τους λατρεύω και βέβαια να κάνω την μουσική μου γνωστή παγκοσμίως.