Ο Ευάγγελος Ποταμιάνος είναι ένας μοναχικός, σκοτεινός καλλιτέχνης ο οποίος δύσκολα μιλάει στα μέσα. Μετά από ασφυκτικές πιέσεις καταφέραμε να του βγάλουμε μερικές λέξεις και να τον γνωρίσουμε καλύτερα 🙂

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

–    Καλησπέρα Βαγγέλη, αρχικά  πες  μου πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η σχέση σου με την μουσική.  Ένα μουσικό βιογραφικό σου.
Καλησπέρα Νίκο, αυτό που θυμάμαι είναι πως ήμουν πολύ μικρός (γέλια). Απο μικρή ηλικία, είχα αγάπη για την μουσική.  Θυμάμαι πάντα ζητούσα στον πατέρα μου να μου αγοράσει όλο και κάποιο μουσικό όργανο.  Διαφορετικό κάθε φορά.  Ξεκίνησα με Μαντολίνο, δώρο του παππού και μετά πέρασα απο πολλά στάδια. Τελικά κατέληξα στο να παίζω κιθάρα.

–    Η πρώτη σου δουλειά κυκλοφόρησε πρόσφατα διαδικτυακά. Είχε προηγηθεί κάτι άλλο μουσικά;  Μίλησε μου λίγο για αυτή την δουλειά.
Κοίτα, πάντα έγραφα μουσική, είναι ένας τρόπος να ξεσπάω κατα κάποιο τρόπο. Κάποια στιγμή λοιπόν θεώρησα πως αυτά που έλεγα μέσω της μουσικής μου δεν αφορούσαν μόνο εμένα. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία. Βρέθηκα με έναν φίλο, τον Χρήστο Ντάσκα ο οποίος πραγματικά δουλεψε πολύ για αυτή την δουλειά.  Του είπα τι είχα στο μυαλό μου και αμέσως μπήκαμε στο studio.  Του χρωστάω  πολλά . Kατάφερα και κυκλοφόρησα την δουλειά μου τον Νοέμβριο μετά απο πολύ τρέξιμο και άγχος.  Είναι μια διαφορετική πρόταση και ο τίτλος της είναι “Πες μου ποτέ σου αν μ’αγάπησες”.  Περιέχει  10 τραγούδια σε στίχους και μουσική δικά μου και ένα Sound Design του Χρήστου.

–    Πως δημιουργεί μουσική ένας μουσικός όπου το κυρίως όπλο του είναι το ποντίκι και ο υπολογιστής;  Ακολουθείς τα κλασικά βήματα με την κιθάρα – φωνή ή δημιουργείς πρώτα ηλεκτρονικά και μετά προσθέτεις στοιχεία;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή.  Ο τρόπος που γράφω μουσική είναι περίεργος θα έλεγα.
Άλλες φορές μόνο με την Κιθάρα και άλλες φορές  σφυρίζοντας απλά μια μελωδία που ήρθε έτσι ξαφνικά.  Μ’αρέσει να περπατάω, νύχτα κυρίως,  να αφουγκράζομαι τον κόσμο, να κοιτάζω διαφορετικά ζευγάρια μάτια και γυρνώντας σπίτι να κάνω τον πόνο τους τραγούδι. Δεν μπορώ να λειτουργήσω διαφορετικά.  Ο υπολογιστής έρχεται τελευταίος. Αλλά είναι πολύ σημαντικό  εργαλείο.

–    Γιατί επέλεξες να την κυκλοφορήσεις μόνο διαδικτυακά; Θα τυπωθεί ίσως κάποια στιγμή ή δεν σε ενδιαφέρει αυτό;
Αρχικά ήθελα να κυκλοφορήσω την δουλειά μου με τον κλασικό τρόπο. Όμως όλο κάτι γινόταν και έκανα πίσω. Μια το σύστημα το οποίο δουλεύει όλο αυτό, μια το οικονομικό. Είναι πολλά. Σημασία έχει ότι τώρα μπορεί οποιοσδήποτε να κατεβάσει στον υπολογιστή του με πολύ χαμηλό κόστος την δουλειά μου μέσω i-Tunes. Θα ήθελα να τυπωθεί κάποια στιγμή. Δεν ξέρω, ίσως. Προς το παρόν υπάρχει διαθέσιμή μόνο στο διαδίκτυο.

–    Πιστεύεις δηλαδή ότι οι δισκογραφικές εταιρίες δεν έχουν να δώσουν πλέον κάτι σε έναν νέο καλλιτέχνη;
Εγώ πιστεύω πως οι δισκογραφικές εταιρίες ποτέ δεν έδιναν κάτι στον Καλλιτέχνη.
Τουλάχιστον αυτά που άξιζε πραγματικά. Όλοι μας ξέρουμε πως δεν έχει και τόση σημασία πόσο καλό είναι αυτό που δίνεις. Το παιχνίδι έχει συγκεκριμένους κανόνες. Το θέμα είναι κατά πόσο είσαι ικανός να τους ακολουθήσεις.

–    Ποια η άποψη σου για το διαδίκτυο; Είναι ένα μέσο που έχει αλλάξει τα πάντα και στην μουσική αλλά και στον τρόπο που μεταδίδεται η πληροφορία. Εκτός του βίαιου χτυπήματος στις δισκογραφικές, έχει χτυπήσει δυνατά και τα έντυπα όπου βλέπουμε να χαροπαλεύουν. Πως βλέπεις τα πράγματα;
Όντως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και πιστεύω θα δυσκολέψουν περισσότερο. Ξέρεις, ίσως μας κάνει και καλό αυτό. Πρέπει να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο. Γεμίσαμε με πληροφορίες και πράγματα που δεν τα έχουμε ανάγκη. Μέσω του διαδικτύου ο κόσμος έχει την δυνατότητα να επιλέγει  απο το τι μουσική θα ακούσει, μέχρι ποιο blog θα κάτσει να διαβάσει με τις ώρες. Εγώ πιστεύω πως το διαδίκτυο μπορεί να φέρει την Επανάσταση.

–    Πως βλέπεις την κατάσταση της χώρας μας εν έτη 2012; Υπάρχει ελπίδα ή είμαστε πλέον πιόνια ενός παγκόσμιου συστήματος, χωρίς ελπίδα απόδρασης από τα γρανάζια του;
Μας έχουνε φέρει σε μια κατάσταση που δεν ξέρουμε πραγματικά  τι μας συμβαίνει. Έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν ξέρουμε τι πληρώνουμε και γιατί το πληρώνουμε. Μέχρι να συνηδητοποιήσουμε τι πληρώσαμε πληρώνουμε κάτι άλλο. Ελπίδα υπάρχει και αυτή είναι ο κόσμος. Πρέπει όλοι μας να επαναστατήσουμε. Όχι όμως σιωπηλά. Το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι πως έχει μπεί ο κλέφτης στο σπίτι μας και φωνάζουμε βοήθεια με το χέρι στο στόμα  να σφραγίζει τα χείλη μας.

–    Μπορεί ένας νέος καλλιτέχνης να ζήσει από την μουσική σήμερα; Διάβασα ότι στα επαγγέλματα του μέλλοντος, το επάγγελμα του μουσικού συγκαταλέγεται στην αντίθετη λίστα, η άποψη σου;
Δεν μπορώ να σου απαντήσω 100% αν μπορεί να ζήσει κάποιος απο την μουσική.
Εγώ δεν ζώ απο την μουσική. Θα μπορούσε να ζήσει ένας μουσικός αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ίσως απο μουσικός αν γίνω τελικά ηθοποιός, ή και χορευτής!!!  (γέλια) τότε ίσως κάτι γίνει. Έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας γενικά.

–    Πιστεύεις ότι υπήρχε και υπάρχει ακόμα αυτό που λέμε Ελληνική Σκηνή;  Υπάρχει ενότητα από τον μουσικό και τις μπάντες, με τον μαγαζάτορα, τα ραδιόφωνα και τα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα; Παράγεται συνολικό έργο;
Ελληνική Σκηνή υπάρχει αλλά δυστυχώς είναι καλά κρυμμένη μέσα στο σκοτάδι. Φυσικά και υπάρχει και θέλω να πιστεύω  πως θα υπάρχει, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να βγεί στο φώς.
Τώρα για τα υπόλοιπα επικρατεί ένα χάος. Δεν βλέπω να παράγεται κάτι ουσιαστικό, κάτι το οποίο θα μου κάνει εμένα κλίκ. Στην Ελλάδα στον χώρο της μουσικής σπέρνουμε ντομάτες φυτρώνουν αγγούρια.  Εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα κακό. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Απο το ποιο απλό πράγμα μέχρι το ποιο σημαντικό.

–    Θα δούμε σύντομα κάποιες ζωντανές εμφανίσεις σου;  Η επαρχία είναι στα πλάνα σου;
Προς το παρόν δεν έχω κανονίσει κάτι. Στο μέλλον θα γίνουν κάποια πράγματα.

–    Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα στο άμεσο μέλλον;
Eτοιμάζω ένα project πολύ διαφορετικό. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο για την ώρα.

–    Ο επίλογος δικός σου… άφησε το μήνυμα σους αναγνώστες του Rockap.gr
Σε ευχαριστώ πολύ για την Συνέντευξη Νικόλα και για το τέλος έχω να πώ πως:
Στις μέρες μας που τα “σκουπίδια” έχουν ξεχειλίσει και μας έχουν πνίξει, γιατί αυτό που ζούμε έιναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία, η καλή μουσική αποτελεί οξυγόνο το οποίο θα μας βοηθήσει να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε ξανά. Μακάρι με την μουσική μου να δώσω ώθηση στους νέους ανθρώπους.

Links:

https://www.facebook.com/vanpotofficial

http://www.vangelispotamianos.com/