Στον Διονύση Μάντη

Οι Omega δημιουργήθηκαν τον χειμώνα του 2006 ύστερα “από ένα γερό μεθύσι, sex και ξερατό”, όπως λένε και οι ίδιοι. Το One man band concept προέκυψε από την επιθυμία του Adar (φωνή) να φτιάξει ένα 80’s black metal σχήμα. Μερικούς μήνες μετά όμως με τους Perdator (bass) και PWCC Maniac (drums) έφτιαξαν τους OMEGA, ξεκίνησαν πρόβες και ηχογράφησαν το 1ο  demo “The beginning of the end”, το καλοκαίρι του 2008, υπό τις επιρροές του old school black metal, evil thrash, speed metal, heavy και satanic rock n’roll. Παρ’ όλα αυτά λίγο μετά οι Perdator και Pwcc Μaniac εγκατέλειψαν το συγκρότημα λόγω οικογενειακών και προσωπικών λόγων, ενώ στη θέση τους μπήκαν οι Minion of the Antichrist (drums) και Disaster (bass). Ύστερα από πολλές πρόβες και δουλειά το υλικό για την ηχογράφηση του 1ου full-length album με τίτλο“Second coming, Second crucifixion”, ήταν έτοιμο, ενώ ηχογραφήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Το rockap.gr συνάντησε τους OMEGΑ και συγκεκριμένα τον Adar που δεν αρκέστηκε μόνο στα του νέου album, αλλά μας εξέθεσε τη γνώμη του για τον τύπο του metal στην Ελλάδα, τον Fenriz, τους Darkthrone, τα zines.

– Έχετε έτοιμο το 1ο σας ολοκληρωμένο album. Η διαδικασία με τις δισκογραφικές αποτελεί πρόβλημα;

Ναι, ο δίσκος είναι έτοιμος και αυτήν την στιγμή  ψάχνουμε για την ‘κατάλληλη’ δισκογραφική εταιρεία για να μας βγάλει το album σε βινίλιο και άμα θέλει και σε  CD! Μέχρι στιγμής έχουμε 3-4 πολύ καλές προτάσεις, αλλά θα περιμένουμε λίγο ακόμα για να διαλέξουμε την καλύτερη. Δεν είναι πρόβλήμα η διαδικασία εύρεσης δισκογραφικής, αλλά άμα κάθεσαι όλη την ημέρα και δεν κάνεις τίποτα γι’ αυτό και περιμένεις απ’ τον ούρανο να σου έρθει η πρόταση εννοείται πως δεν θα γίνει τίποτα, ειδικά για μια μπάντα από Ελλάδα. Πρέπει να είσαι όλη την ημέρα στα ταχυδρομεία και να στέλνεις  promos, demos, γράμματα σε δισκογράφικες και σε distro για να καταφέρεις κάτι. Από την άλλη όμως πρέπει να είσαι και καλός σ’αυτό που κάνεις και να το έχεις γενικώς, επειδή χωρίς έμπνευση και γνώση επάνω στην μουσική  δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα.

– Μέχρι στιγμής έχετε κάνει μόνο ένα live. Δεν έχουν προκύψει προτάσεις ή απλά δεν νοιώθετε έτοιμοι για περισσότερα lives;

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει μόνο ένα live με το παλιό line up στην Θεσσαλονίκη, με μερικές τοπικές μπάντες. Ο λόγος για τον οποίον δεν κάναμε πιο πολλά lives ήταν ότι δεν είχαμε σταθερό line up μέχρι στιγμής. Αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τα νέα μέλη των Omega είμαστε πιο δύνατοι από ποτέ και έτοιμοι για lives, μπύρες και σούτια. Επίσης σύντομα θα κάνουμε ένα μίκρο tour στην Ελλάδα και μέτα στην Ευρώπη. Το πρώτο μας live με το νέο line up θα είναι στην Αθήνα 12 Νοεμβρίου στο club Sin city / Texas με τους Slaughtered priest και Winter demons.

– Πώς έγινε και οι Darkthrone σας προώθησαν; Μιλήσατε μαζί τους;

Πριν από ένα χρόνο είχα στείλει το πρώτο μας demo στον Gylve Nagell aka Fenriz και μετά από 2 εβδομάδες έλαβα ενα mail στο οποίο μου είπε ότι του άρεσε πάρα πολύ η δουλειά μας και από τότε είμαστε σε πολύ συχνή επικοινωνία, ανταλλάζουμε υλικό και αποψείς για το underground metal γενικώς. Για παράδειγμα μου έστειλε τους Speed trap (Fil) speed metal madness, Death beast (Usa), Hangover (Pol), Em ruinas (Bra) κ.τ.λ.

-Πώς βρίσκετε την κίνηση του fenriz να ανακαλύπτει νέες μπάντες και να τις προωθεί;

Πιστέυω πως με την κινησή αυτή δείχνει την αγάπη που έχει για το metal αλλά και γενικώς κάνει κάτι που πολύ λίγοι στην δική του θέση θα έκαναν. Ασχολείται πάρα πολύ με το underground, δίνει παρά πολλά λεφτά στα ταχυδρομεία για να κάνει trade με άτομα απ’ όλον τον κόσμο όπως ακριβώς έκανε και το ‘80. Για να φανταστείς αγοράζει γύρω στα 300-400 albums και demos κάθε χρόνο. Εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει με κάθε τρόπο το underground και γενικώς το αληθινό metal. Τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν και για όλα όσα έχει κάνει.

-Τί γνώμη έχετε για την ελληνική black metal σκηνή και ποιες νεοσύστατες μπάντες ξεχωρίζετε;

Προσώπικα πιστεύω πως στις μέρες μας δεν υπάρχει αύτη η φράση “ελληνική black metal σκηνή”. Αυτό είναι κάτι το όποιο υπήρχε πριν απο 15-17 χρόνια  και πλέον έχει σχεδόν χαθεί. Για να φανταστείς οι μπάντες έχουν ξενερώσει απίστευτα να παίζουν live στην ίδια την χώρα τους, επειδή απλώς δεν υπάρχει καμία υποστήριξη και ενδιαφέρον. Για παράδειγμα γιατί νομίζεις οι  Zemial δεν παίζουν πλέον στην Ελλάδα; Επειδή στο live τους είχε 15 άτομα ενώ είναι απο τις πιο παλιές ελληνικές  black metal μπάντες, αλλά κάθε φορά που παίζουνε στην Γερμανία μαζεύουν μόνοι τους 300-500 άτομα. Μόνο στο underground ακόμα υπάρχουν άτομα τα οποία υποστηρίζουν με κάθε τρόπο το metal στην Ελλάδα αλλά και γενικώς τον Αληθινό metal ήχο. Πιστέυω όμως πως οι μπάντες μπορούν να πετύχουν αν προωθήθουν στο εξωτερικό, όχι όμως στην Ελλάδα, αφού εδώ δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Εδώ το μόνο που τους νοιάζει είναι το πόσο ‘κακός’ φαίνεται ο άλλος, το πόσα καρφιά έχει πάνω του και το πόσο γρήγορο είναι το blast bit του drummer. Έχουμε πάντως λίγες και πολύ καλές μπάντες στον χώρο του underground οπώς: Zemial, Ravencult, Nadiwrath, Necrohell, Goatvomit,  Slaughtered Priest, Embrace of Thorns, Nocturnal Vomit, Revenge, Skullface, Witchcurse και 2-3 ακόμα.

-Η Θεσαλλονικη κατά καιρούς έχει βγάλει τρομερές μπάντες στο metal στερέωμα. Είναι μια πόλη που προωθεί τις μπάντες της ή η κατάσταση παραμένει απελπιστική όπως στην Αθηνά;

Οπως το είπες , η κατάσταση παραμένει απελπιστική.

-Μέσα από το myspace μπορεί μία μπάντα να προωθηθεί;

Εννοείται, αλλιώς για ποιο λόγο κάθε μπάντα θα έκανε profile στο myspace; Το internet γενικά είναι ενας καλός τρόπος να προωθήσεις την μπάντα σου επειδή δίνει την δυνατότητα να ανακαλύπτεις μπάντες που δεν ξέρεις και να μαθαίνεις γι’ αυτούς για τη βιογραφία, δισκογραφία κ.τ.λ. Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με μπάντες, δισκογραφικές, zine, distro, tour managers πολύ πιο γρηγορά απ’ ό,τι με γράμμα όπως την δεκαετία του ‘80.

-Οι κριτικές που σας έχουν κάνει άλλα zines σας έχουν ικανοποιήσει ή θεωρείσατε ότι δεν αναγνώρισαν τη δουλειά σας;

Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία κακή κριτική. Μονο ο Flo απο το zine Thrash Attack είπε ότι η μουσική είναι πολλή καλή αλλά δεν του αρέσουν και πολύ τα φωνητικά στο demo, ότι δεν είναι αρκετά evil. Αλλά μάλλον δεν είχε καταλάβει τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποίησα αυτήν την φωνή. Από την αρχή θέλαμε να κάνουμε ένα 80’s black metal σχήμα και γι’ αυτό και χρησιμοποίησα βρώμικα (φωνητικά). Venom / Hellhammer / Discharge φωνητικά και όχι 90’s grim black metal φωνητικά. Ο μόνος που τα έχει συνδιάσει είναι ο Roger Nattefrost.

-Ποια η γνώμη σας για τα 2 μεγάλα metal περιοδικά της χωράς, Metal Hammer, Rock Hard;

Δεν με ενδιαφέρουν καν. Διαβάζω μονο underground zine όπως : Thrash attack, Complete necro, Chants of atomic genocide, Morbid tales κ.τ.λ. Πάντως το καλύτερο ελληνικό zine ήτανε το Forest.

-Ποιες μπάντες από την συμπρωτεύουσα ξεχωρίζετε; Υπάρχει αλληλοβοήθεια;

Nocturnal vomit (Satanic death metal), Drunkard (Evil thrash/death), Almighty Sathanas (Black/Death metal), Witchcurse (heavy metal maniacs), Winter demons (old Immortal style), Heptameron (occult black metal) και κανά 2-3 ακόμα. Η αλληλοβοήθεια είναι ελάχιστη, σχεδόν ανύπαρκτη.

-Η άποψή σας περί της κίνησης που γίνεται από το zine μας για την διαδικτυακή συλλογή ποια είναι;

Νομίζω οτι η κίνηση αυτή είναι πολλή καλή, αλλά θα προτιμούσα το zine να είναι σε χαρτί όπως και θα έπρεπε να είναι.

Link : http://www.myspace.com/666omega