Η γέννηση του punk σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται σε κοινωνικές συνθήκες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι περισσότερο κοινωνικό κίνημα παρά μουσικό ρεύμα. Η συλλογή (Υπο)κρουση είναι άλλη μια τρανταχτή απόδειξη πως το «κίνημα» του καν’το μόνος σου (d.i.y.) δεν έχει να ζηλέψει σε τπτ τη μουσική βιομηχανία και να αναμιχθεί σε οποιαδήποτε χρηματικό παιχνίδι. Με ομαδικότητα, συλλογικό πνεύμα αλλά και με καλή θέληση επιτυγχάνεται η αυτοοργάνωση των ήχων μας…

Η συλλογή (υπο)κρουση είναι μια αυτοοργανωμένη προσπάθεια που έκανε το ελευθεριακό στέκι «Πικροδάφνη». Για την πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος συνέβαλαν πολλά άτομα με γνώσεις, χρήματα και με όποιον άλλο τρόπο μπορούσαν χωρίς να αποσκοπούν στο κέρδος. Στην προσπάθεια αυτή πήραν μέρος 6 μπάντες της ίδιας ιδεολογίας που έχουν τη δική τους ιστορία στον ανεξάρτητο χώρο και έχουν βάλει το λιθαράκι τους σε αυτό που ονομάζουμε «Do It Yourself». Με ύφος ska, punk, street rock και post πλαισιώνουν τη συλλογή ονόματα όπως Μεθυσμένα Ξωτικά, Grain, Indico, Bud Luck, Utopia, Altera Pars, Ofps. Όλα τα κομμάτια που έδωσαν οι μπάντες είναι ακυκλοφόρητα. Το cd εμπεριέχει και βίντεο από τις μέρες των ηχογραφήσεων.  Ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο 2 ημερών που αποτυπώνονται ζωντανά οι διαθέσεις τους μέσα σ’ένα μουσικό αυτοοργανωμένο studio. Αίσθηση προκαλεί η διασκευή στο τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου «άντε και καλή τύχη μάγκες» από τα Μεθυσμένα Ξωτικά.

Κάποιες από τις μπάντες έχουν παίξει σε μαγαζιά και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα «κλισέ» του D.I.Y. Η αντίφαση δημιουργείται γιατί κάποιοι βλέπουν μόνο τις μπάντες και όχι μια ανοιχτή συλλογικότητα απόψεων και εμπειριών πλαισιωμένο από σεβασμό και αγάπη για τη μουσική. Αυτή η ανατρεπτική αντικουλτούρα αφήνει πίσω κάθε είδους σταριλίκι, ιεραρχία και εκμετάλλευση, κάνοντας την ελευθεριακή αντίληψη και έκφραση τρόπο ζωής . Ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, ρατσισμού, εθνικισμού και εμπορευματοποίησης, φροντίζουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις με λόγια σταράτα, σκέψεις και λέξεις φωτιά. Όταν το ποτήρι της οργής ξεχειλίζει το τραγούδι και γενικότερα η μουσική έρχεται ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων.

Μην παραδώσετε τα όπλα της έκφρασης και της δημιουργίας και να κρατάτε ζωντανά τα όνειρα σας…

Κείμενο : Αντρέας Σεϊντής