Μια σειρά από Jam, σε γνωστό μουσικό στέκι της Αθήνας, ήταν η αφορμή για την δημιουργία των ‘Στίγμα ‘90’. Όταν το χειμώνα του 1989 η Βιβή Βούρου (στα τύμπανα) και η Γεωργία Αθανασίου (στο μπάσο), έχοντας ήδη συνεργαστεί μουσικά για 3 χρόνια στο συγκρότημα ‘ΜΑΙΝΑΔΕΣ’ πρότειναν στον Γιώργο Βασιλείου (κιθάρα), τη δημιουργία του γκρουπ, η πρόταση έγινε πρόθυμα δεκτή από εκείνον, που ήδη έπαιζε σε άλλο μουσικό σχήμα (ΝΑΜΑ). Πολύ σύντομα στην παρέα προστέθηκαν η Αντιγόνη (στο τραγούδι) και στη συνέχεια η Μαρία Μάνεση (στην κιθάρα). Έτσι η πρώτη σύνθεση του γκρουπ το 1989 ήταν:

Βιβή Βούρου (τύμπανα, τραγούδι, στίχοι)
Γεωργία Αθανασίου (μπάσο)
Γιώργος Βασιλείου (κιθάρα, τραγούδι)
Αντιγόνη (τραγούδι)
Μαρία Μάνεση (κιθάρα, τραγούδι)

Με αυτό το σχήμα ξεκινούν πρόβες και live εμφανίσεις και λίγο μετά, προστίθεται ο Χρήστος Αρμένης (keybords). Οι live εμφανίσεις πληθαίνουν στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα και ο ελληνικός τους στίχος αρχίζει να βρίσκει όλο και περισσότερους αποδέκτες και υποστηρικτές του σκληρού λόγου, πλαισιωμένου με κιθαριστικές μελωδίες.

Στα πλαίσια μουσικού διαγωνισμού στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Κουτουβού, ανακηρύσσονται από κριτές και κοινό, συγκρότημα του μην (1990).

Το πρώτο demo του γκρουπ δημιουργείται με την συνεργασία του Μιχάλη Παπαθανασίου (Goin’ Thtough) και ήταν ‘Η Τζέσικα’.

Ακολουθούν άλλα δύο τραγούδια στο ‘Amp Studio’ με ηχοληψία του Δημήτρη Τσοπανέλη και τον Μηχάλη Παπαθανασίου στα keybords, αφού είχε αποχωρίσει ο Χρήστος Αρμένης από την σύνθεση του γκρουπ.

Το επόμενο νέο μέλος ήταν η Μάρυ Παπαρδάκη, που αναλαμβάνει πλέον χρέη τραγουδίστριας, στη θέση της Αντιγόνης, καθώς και τα keybords σε ορισμένες συνθέσεις. Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Βασιλείου, οι Στίγμα ’90 συνεχίζουν τις live εμφανίσεις τους, με αμιγώς γυναικεία σύνθεση, μέχρι τη στιγμή που προστίθεται ένα νέο μέλος, ο Σάκης Λεβάκης (κιθάρα), οι μουσικές επιρροές του οποίου, έφεραν αμέσως ένα ανανεωτικό, πιο σκληρό ήχο στο στυλ του γκρουπ.

Αποτέλεσμα της μεγάλης διάρκειας αυτής της σύνθεσης είναι εκτός από τα πολλά live, η πρώτη δισκογραφική τους παρουσία στη συλλογή ‘Rock ‘n’ Roll Βοήθειες Νο1’ με το τραγούδι τους ‘Μελωδία Αγγέλων’. Παραγωγή του Δημήτρη Δημητράκα (Panx Romana, Ριφιφί κ.λ.π.).

Ακολουθούν άλλες δύο συμμετοχές σε δισκογραφικές συλλογές, στο ‘Μαγικό Βοτάνι’ από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία ‘Wipe Out’ με το τραγούδι ‘Φεύγω Γεια’ (σκουλήκια βρωμερά) και στο ‘Underground – η Rock σκηνή στην Ελλάδα’ παραγωγή του γνωστού μουσικού περιοδικού «Ποπ & Ροκ» με το τραγούδι τους ‘Ο Δρόμος’.

Συναυλιών συνέχεια και η πρόταση για μια live εμφάνιση στο Bordeaux της Γαλλίας, δίνει στους Στίγμα ’90 την ευκαιρία να ταρακουνήσουν και το γαλλικό κοινό. Πράγμα το οποίο σίγουρα κατάφεραν αφού τους έγινε άμεσα πρόσκληση για ένα δεύτερο live, όπου πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες μετά στην πόλη Marcheprime, με την ίδια επιτυχία.

Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, κυκλοφορεί η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά τους (σε LP) με τίτλο ‘Φεύγω Γεια’ (1994) παραγωγή του Δημήτρη Δημητράκα από την Wipe Out Rec. Στο δίσκο αυτό ο Γιάννης Δρόλαπας (Μουσικές Ταξιαρχίες) δίνει το κιθαριστικό του στίγμα, με τη συμμετοχή του στο τραγούδι ‘Η μπαλάντα του Γιάννη’.

Παράλληλα με τηλεοπτικά, συνεντεύξεις σε περιοδικά και ένα αφιέρωμα στο γαλλικό Κανάλι 5, έρχεται το πρώτο video clip του γκρουπ, στο τραγούδι ‘Λογική’.

Έχουμε φτάσει ήδη στο 1997 κι ενώ όλα φαίνονται ανοδικά στην πορεία των Στίγμα ’90, η διαφοροποίηση κατευθύνσεων, σε μουσικό και προσωπικό επίπεδο καθώς και ένα μοιραίο γεγονός που κλονίζει σημαντικά την υγεία ενός μέλους του γκρουπ, αναγκάζει το συγκρότημα σε παύση, διάρκειας δύο χρόνων. Καθοριστική για την μετέπειτα πορεία, ήταν η επιλογή τριών μελών να μη συνεχίσουν, μετά από πρόταση για επανασύνδεση που έγινε το 1999 από τους υπόλοιπους δύο (Β.Β. και Σ.Λ.).

Η συνάντηση της Βιβής Βούρου και του Σάκη Λεβάκη με τον κιθαρίστα της πρώτης σύνθεσης του γκρουπ, τέλη του 1999, Γιώργο Βασιλείου, βρήκε και τους τρεις να συμφωνούν για την επαναδημιουργία των Στίγμα ’90.

Τη συνταγή συμπληρώνουν οι: Γρηγόρης Παπαϊωάννου (στο μπάσο) και λίγο αργότερα ο Λυκούργος Γράνης (στα τύμπανα). Αλλαγή ρόλου για τη μέχρι τώρα ντράμερ του γκρουπ Βιβή Βούρου, που αναλαμβάνει τα Lead Vocals.

Οι δύο κιθαρίστες (Σάκης Λεβάκης και Γιώργος Βασιλείου) που σε διαδοχικές φάσεις υπηρέτησαν με πάθος την ιδέα των Στίγμα ’90, για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους με πραγματικά απίστευτο κέφι και δημιουργικές νέες προτάσεις.

Ο ενισχυτικός δυναμισμός των νέων μελών, Γρηγόρη Παπαϊωάννου  (στο μπάσο) και Λυκούργου Γράνη (στα τύμπανα) ολοκληρώνει και στηρίζει μουσικά τη νέα εποχή των Στίγμα ’90. Ένας καινούργιος κύκλος από δυνατά live ξεκινά σε Αθήνα και επαρχία, ενώ παράλληλα το υλικό για τη νέα τους προσωπική δισκογραφική δουλειά, ετοιμάζεται.

Τον Απρίλη του 2002, με πρωτοβουλία του παραγωγού τους Δημήτρη Δημητράκα, οι Στίγμα ’90 ξεκινούν τις ηχογραφήσεις για το νέο τους προσωπικό cd, στο D.G. STEF στούντιο, στον Ασπρόπυργο, με ηχολήπτη τον Δημήτρη Δημητράκα και τεχνικό ήχου, στα Remix, τον Γιώργο Στεφανάκη (κιμπορτίστα του θρυλικού συγκροτήματος ‘ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ’ και όχι μόνο).

Αυτή η γνωριμία είχε σαν αποτέλεσμα και τη συμμετοχή του Γιώργου Στεφανάκη στο τραγούδι ‘Γιατί’, ένα όμορφο πάντρεμα του νέου και του παλιού ήχου.

Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώνονται ένα χρόνο μετά με μία ακόμη συμμετοχή της ‘παλιάς’ κιθαρίστριας του γκρουπ Μαρίας Μάνεση, στο τραγούδι με τίτλο ‘Η πόλη’.

Ακολουθεί μια συμμετοχή των Στίγμα ’90 στη δισκογραφική συλλογή ‘1st Year, Atlantis Records, 2004-2005’.

Η κυκλοφορία της προσωπικής τους δουλειάς με τίτλο ‘Απολίθωμα Ανθρώπου’ έρχεται το 2005, από την Atlantis Records.

Ετοιμάζοντας την επόμενή τους δουλειά, αποφασίζουν να εμπλουτίσουν με περισσότερους ήχους το μουσικό τους προφίλ. Η σκέψη τους γρήγορα οδηγείται στον Χρήστο Αρμένη, ο οποίος ήταν μέλος της αρχικής σύνθεσης των Στίγμα ’90 το 1989, στα πλήκτρα. Έτσι, 18 χρόνια μετά η πρώτη δισκογραφική κίνηση του Χρήστου Αρμένη σαν μέλος ξανά των Στίγμα ’90 είναι στη διασκευή του γνωστού κυπριακού παραδοσιακού τραγουδιού, ‘Τα Ριάλια’, παίζοντας βιολί, που κυκλοφορεί στη συλλογή ‘Pure Rock 3’.

Μετά τα live του καλοκαιριού του 2007, οι Στίγμα ’90, είναι έτοιμοι να μπουν στο studio για την ηχογράφηση του καινούργιου τους προσωπικού cd.

Μέχρι σήμερα όποτε έχουν ευκαιρία δίνουν δυνατά live παρουσιάζοντας τα κομμάτια τους και αναμένοντας τη καινούργια τους κυκλοφορία.

www.stigma90.gr
www.myspace.com/stigma90gr


Watch stigma90 in Music |  View More Free Videos Online at Veoh.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ