σπυρος-γραμμενος-16_b2Αυτός είναι ο 3ος δίσκος από τον αγαπημένο μας τραγουδιστή τον οποίο και είχα δεί ζωντανά τον περασμένο Σεπτέμβρη (περισσότερα εδώ). Ένας δίσκος τόσο προσωπικός που σε κάνει να ταυτίζεσαι, τόσο ειρωνικός που έρχεσαι σε άβολη θέση (πρέπει να μην τρώω παγωτά και εγώ!) τόσο χαρακτηριστικός της εποχής και της πραγματικότητας μας. Εάν και ο δικός μου αγαπημένος είναι το ντεμπούτο «Λίγο Πριν Τα Τιράντα» εδώ οι νοσταλγικές μελωδίες (όπως κάνει και ο φίλος του Σπύρου ο Φοίβος Δεληβοριάς) η ενορχήστρωση και το συναίσθημα δίνουν έναν πιο ώριμο χαρακτήρα.

Ξεκινώντας με ένα κομμάτι μάλλον ανεβαστικό ως προς την μελωδία αλλά με στίχους – μαχαίρι στην καρδιά από την προοπτική του κάθε πρόσφυγα από κάθε εποχή και κάθε περιοχή γίνεται η αρχή με το «Τι με κοιτάς;» (το βίντεο εδώ). Η συνέχεια σε πιο ανάλαφρη θεματολογία μέσα από την προοπτική ενός τύπου αθλητικού, (σε βίντεο εδώ) κάτι που όλοι μας θα θέλαμε να είμαστε και σε μελωδία χορευτική όπου κυριαρχεί το κλαρινέτο. Η συνέχεια με το γνωστό μας πλέον αφού έχει παιχθεί πολλάκις ζωντανά «Για download είμαι Free» μαζί με την Ρίτα Αντωνοπούλου αφιερωμένο αυστηρά σε μουσικούς με τις οφίσιαλ σελίδες τους και την θέση τους (μια ακίδα) στην Τέχνη. Στο «Λιπαρά» που μοιάζει βγαλμένο από μια άλλη δεκαετία με την υπέροχη τζαζ ενορχήστρωσή του ο Σπύρος επανέρχεται στην γαστριμαργική θεματολογία αλλά απευθυνόμενος σε κοινό που «θέλει μαζί του να γεράσει» αφού κάνεις τις απαραίτητες διατροφικές συνήθειες ( ποιος μπορεί να κόψει τις πατάτες!) όπου στο τέλος να κάνουν και «έρωτα όλη νύχτα» φαγωμένοι και ας είναι τα λιπαρά να τους στοιχίσουν την ζωή! Το επόμενο κομμάτι με τίτλο «Οι Φίλοι» (και αυτό με βίντεο κλίπ εδώ) αφορά και αυτό την σύγχρονη πραγματικότητα – πόσοι από εμάς έχουμε μείνει πίσω και τα λέμε μέσω Skype με φίλους που έφυγαν έξω; Αναφερόμενος στην μετανάστευση της νεολαίας ο Σπύρος επιδεικνύει με το χαρακτηριστικό στιχουργικό του ταλέντο αυτό που έκανε εκπληκτικά και στους 2 προηγούμενος δίσκους: Με απλές λιτές περιγραφές από σκηνικά που σίγουρα έχουμε ζήσει σε κάνει να ταυτίζεσαι με τόσο μεγάλα πράγματα με αποτέλεσμα αυτό το κομμάτι με το ημι-reggae και ροκ ύφος να γίνει ήδη όχι μόνο κλασσικό αλλά και αναφορά για τους ιστορικούς του μέλλοντος… Συνέχεια με το αυτοαναφορικό έως πνιγηρό «Δεκάξι» που έδωσε και το όνομα του στον δίσκο  (και είναι και το 4ο βίντεο) ξεκάθαρα με πιο προσωπικό τόνο με τις αφαιρετικές κιθάρες και τα στακάτα ντραμς. Το επόμενο κομμάτι είναι και η πρώτη διασκευή που συναντάμε από τον Σπύρο στο «Κόκορας» σε στίχους Νίκου Τσιμπουρλιάνου και μουσική φυσικά του Μάνου Λοΐζου σε πιο ροκ ύφος σε σχέση με το αυθεντικό. Συνεχίζοντας στο ροκ (που θυμίζει την ελληνόφωνη σκηνή των 90ς) «Νηστικός Δείπνος» με την σύντομη διάρκεια του για να έρθει αμέσως το καθαρά λαϊκό το «Ατύπωτα» που είναι βγαλμένο από κουτουκάκια αλλά μάλλον με καυστική σατιρική διάθεση ως προς καψουροερωτιάρικα άσματα του είδους! Ο «Κύριος» σαν σε απαγγελία μας θυμίζει ότι «μια μέρα θα πεθάνουμε» όλοι  και το τέλος (του δίσκου) έρχεται με το «Αμυγδαλάκι». Το κομμάτι και αυτό μας έχει παρουσιάσει ζωντανά (και σε βίντεο κλίπ εδώ) με την μετρημένη αλλά κατά βάση ευαίσθητη ερμηνεία του Σπύρου που αφήνει μια γλυκιά και νοσταλγική γεύση και όχι σπαρακτική για την απώλεια όπου και προφανώς αναφέρεται. Η μπάντα που τον συνοδεύει αποτυπώνει το ταλέντο της στον δίσκο όπως και η πολύ καλή δουλειά του Μάνου Στάγια στην ηχοληψία.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Feelgood Records στις 14 Απρίλη.

«Και εμείς οι εναπομείναντες τα λέμε που και που, μοιράζοντας τις κρίσεις πανικού. Γκρινιάζουμε στους φίλους μας και ρίχνουμε ευθύνες, στους διπλανούς και όχι στους κηφήνες.»

Σταύρος Παπαγεωργόπουλος

Λίστα Τραγουδιών:
1. Τι Με Κοιτάς
2. Τύπος Αθλητικός
3. Για Download Είμαι Free feat. Ρίτα Αντωνοπούλου
4. Λιπαρά
5. Οι Φίλοι
6. Δεκάξι
7. Ο Κόκορας
8. Νηστικός Δείπνος
9. Ατύπωτα
10. Ο Κύριος
11. Αμυγδαλάκι

Η μπάντα:
Βασίλης Λαγδάς – κιθάρες
Χρήστος Καλκάνης – κλαρινέτο-πλήκτα,
Χάρης Παρασκευάς – τύμπανα
Νίκος Τσαχτσίρης – Μπάσο,
Σπύρος Γραμμένος – φωνή, κιθάρα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
http://spirosgrammenos.gr
https://www.youtube.com/user/spirosgrammenos
https://www.facebook.com/spirosgrammenos
https://twitter.com/spirosgrammenos