Οι “Σ.Π.Ε.” σχηματίστηκαν το 1987 στα Γρεβενά. Ο ήχος τους ήταν σκηροπυρηνικός με οργισμένα φωνητικά και αυτοσαρκαστικούς στίχους.

Το πρώτο τους live έγινε τον Ιούλιο του ’89 στα Γρεβενά όπου παίξαν support στις “Τρύπες”. Είκοσι μέρες μετά έδωσαν το δεύτερο, στο “River Party” στον Βενέτικο ποταμό και αργότερα ακολούθησαν πολλά ακόμα live σε Γρεβενά και στις τριγύρω πόλεις. Ηχογράφησαν το ’90 έντεκα κομμάτια τους στο στούντιο “Xaxakes” στη Θεσσαλονίκη. Τα κομμάτια αυτά κυκλοφόρησαν το ’92 σε κασέτα, με τίτλο “Πλαστική Επαφή”, από την Τρικαλινή “Πλανώδια Διάβρωση”. Σε όλη την πορεία τους, στη μπάντα έπαιξαν οι Frankie, Μένιος, Dimtas, Γιάννης, Ηρακλής, Αντώνης, Τάσος Σκεντερίδης, Δημήτρης Μυτάκος, Θοδωρής ‘Τεο’ Νασιόλας, Στέλλιος Κώττας και ‘Cry’. Μετά τη διάλυσή τους κάποια από τα μέλη τους έφτιαξαν τους “Υποσύστημα”.
Το Μάιο του ’09 το συγκρότημα επανασυνδέθηκε και έδωσαν κάποιες συναυλίες σε Γρεβενά και Κοζάνη. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το cd με τίτλο “20 Χρόνια Μετά”και το ’11 το cd “Το Δεύτερο Χτύπημα” από τη Γρεβενιώτικη “Φόρα” και περιείχε δέκα νέα κομμάτια τους.

Μέλη:
DIMTAS [ΦΩΝΗ] ΜΕΝΙΟΣ [ΦΩΝΗ]
ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. [ΚΙΘΑΡΑ/ΦΩΝΗ] ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. [ΚΙΘΑΡΑ]
ΑΝΤΩΝΗΣ [ΜΠΑΣΟ/ΦΩΝΗ] ΔΗΜΟΣ Κ. [ΤΥΜΠΑΝΑ]

Κυκλοφορίες:
1.ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ [1992 – TAPE]
2.20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ [2009 – CD]
3.ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ [2011 – CD]

Συμμετοχές:
1.ΣΠΑΝΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ [2004 – CDR]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ