Ένα βασικό guideline για τον rockstar wannabe ανεξάρτητο μουσικό.
Γράφει ο Kay Darens
Η επιτυχία στη δουλειά ενός συγκροτήματος κρίνεται/εξαρτάται από τους παρακάτω ΒΑΣΙΚΟΥΣ παράγοντες:
ΠΡΟΙΟΝ: Είναι το τραγούδι σου. Ο δίσκος σου. Το νέο σου βιντεοκλιπ. Και πρέπει να είναι καλό mothersucker:)
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ/ΤΑΛΕΝΤΟ: Είσαι εσύ. Πόσο καλός μουσικός είσαι. Πόσο βελτιώνεσαι χρόνο με το χρόνο. Πόσο την ψάχνεις και από που ξεκίνησες. Ίσως και όλοι οι λόγοι που συνοψίζουν γιατί κάποιος να θέλει να σου μοιάσει.
ΧΡΗΜΑ: Είναι το πόσο το “φυσάς”. Το χρήμα παίζει βασικό ρόλο σε ότι κάνεις και σίγουρα είναι πολλές φορές όχι το ήμισυ αλλά η ίδια η επιτυχία.
ΧΡΟΝΟΣ: Είναι ο χρόνος που διαθέτεις στο συγκρότημά σου από την πρόβα και το live μέχρι και το να φτιάχνεις αφίσσες, γραφικά, βίντεο, να γράφεις άρθρα, να κρατάς το ταμείο, να κλείνεις live, να στέλνεις δελτία τύπου, να γνωρίζεις κόσμο, να κοιμάσαι με κόσμο (το τελευταίο το αφήνω στην κρίση σου).
ΤΟΠΟΣ: Είναι το μέρος που είσαι ή η αγορά που απευθύνεσαι. Μην περιμένεις να έχεις τα ίδια αποτελέσματα όντας αγγλόφωνη μπάντα – ακόμα και αν βασίζεις την δουλειά σου στην παγκόσμια αγορά του Internet – όταν μένεις στα Πατήσσια και όχι στο SOHO του Λονδίνου. Κάποιος που θέλει να γίνει top χρηματιστής πηγαίνει να πιάσει δουλειά στη Wall Street όχι στη Σοφοκλέους.
ΤΥΧΗ: Είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τις βαρύτητες σε όλους τους παράγοντες πάνω και ίσως και ο μόνος λόγος που ακόμα ελπίζεις και συνεχίζεις να κάνεις ότι κάνεις ακόμα και αν όλα όσα κάνεις είναι χωρίς οποιοδήποτε πλάνο και χωρίς καμία σκέψη για το που πας… Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων συγκροτημάτων βασίζουν την καρριέρα τους σε αυτό τον παράγοντα. Απογοητευτικό ε? Μάλλον θα παρεξήγησαν το “You may say I am a dreamer…” του John Lennon ξεχνώντας ότι πίσω από τον ονειροπόλο υπήρχε ένα στιβαρό management που προσπαθούσε να περιορίσει τον παράγοντα τύχη στην εξίσωση.
Τώρα που αναγνωρίζουμε τους παράγοντες ας περάσουμε στις ερωτήσεις…
Ερώτηση: Μπορείς να βασίσεις μια σοβαρή καριέρα με πάνω από τους μισούς παράγοντες να είναι προβληματικοί?
Απάντηση: ΌΧΙ. Η απλοποιημένη σχέση ας πούμε του αλγόριθμου που οδηγεί στην επιτυχία είναι αυτή μιας λογικής πύλης AND όπου όλοι παράγοντες πρέπει να λειτουργούν για να επιτύχεις. Σαφώς στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ πολύ πιο περίπλοκα αλλά μπορείς να θεωρήσεις σίγουρο ότι αν πάνω από τους μισούς παραπάνω παράγοντες είναι προβληματικοί τότε δεν έχεις πραγματική ελπίδα για επιτυχία. That’s the awful truth mate!
Ερώτηση: Τι κάνει κάποιος που θέλει να ακολουθήσει μια ΣΟΒΑΡΗ καρριέρα σε αυτό που κάνει?
Απάντηση: Προσπαθέι να βελτιώσει στο μέγιστο δυνητικό βαθμό τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επιτυχία του.
Ερώτηση: Πρέπει σε όλους τους παράγοντες να είσαι το ίδιο καλός για να επιτύχεις?
Απάντηση: Η σχετική βαρύτητα των παραπάνω παραγόντων είναι ακαθόριστη γιατί μπορεί να έχεις πολύ χρήμα αλλά να το ξοδέψεις σε λάθος πράγματα, να διαθέσεις φουλ χρόνο βελτίωσης ή σε γνωριμίες αλλά να μην είσαι στο σωστό τόπο και να μην έχεις τύχη, ή να έχεις τύχη και ευκαιρίες αλλά όχι χρήμα για να τις τρέξεις κτλ.
Ερώτηση: Αν είναι τόσο δύσκολο γιατί αξίζει να το κυνηγήσεις?
Απάντηση: Γιατί αυτό είναι το 1ο σου μέλημα, ο βασικός σου στόχος και η βασική σου κινητήριος δύναμη. Είναι αυτό που θες να κάνεις και να ασχοληθείς στη ζωή σου.
Ερώτηση: Μα δεν έχω χρόνο γιατί έχω πρωινή δουλειά και δεν θα έχω ποτέ αρκετό…
Απάντηση: Δεν είσαι μόνος σου σε μια μπάντα. Εκεί που εσύ αδυνατείς μπορεί κάποιος άλλος να μπορεί να ανταπεξέρθει. Αν δεν έχεις χρόνο προσπάθησε να εξισσοροπήσεις το πρόβλημα που δημιουργείς στους άλλους διαθέτωντας περισσότερα χρήματα από την δουλειά που έχεις ήδη. Αν δεν έχεις χρήμα προσπάθησε να δώσεις περισσότερο από το χρόνο σου.
Ερώτηση: Μα δεν μου φτάνουν τα χρήματα για να διαθέσω και σε ένα κοινό σκοπό… Ίσα και μεταβίας φτάνουν για τα προς το ζήν.
Απάντηση: Εδώ πρέπει να σκεφτείς ποια είναι η 1η σου προτεραιότητα. Είναι η μπάντα ή η δουλειά σου και η προσωπική σου ευημερία? Όλα είναι θέμα απόφασης και ρίσκου που προτίθεσαι να πάρεις για να πετύχεις κάτι που θες το οποίο μπορεί να αφορά μια ομάδα αλλά εντέλει αφορά και εσένα άμεσα ως μέρος της.
Ερώτηση: Μα πραγματικά δεν φτάνουν τα χρήματα και όλη μέρα δουλεύω. Δεν προλαβαίνω τίποτα να κάνω.
Απάντηση: Και τι σκοπεύεις να κάνεις για αυτό? Που θες να βρίσκεσαι σε 3-5 χρόνια από τώρα? Αν το πλάνο σου είναι απλά να επιβιώσεις στη “δύσκολη εποχή που περνάμε” τότε μάλλον σε 5 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο που συζητάμε σήμερα κάνοντας κάτι που *υποτίθεται* σου αρέσει λιγότερο από το να γράφεις και να παίζεις τη μουσική σου. Στη χειρότερη θα έχεις αποκτήσει γυναίκα/άντρα και παιδιά και μάλλον οι δικές σου φιλοδοξίες θα έχουν περάσει στο στάδιο μιας μακρινής ανάμνησης που θα μπορούσε να είχε γίνει αλλά…
Ερώτηση: Ας πούμε ότι βρίσκω χρόνο κόβοντας από τον ύπνο μου – τι μπορώ να κάνω?
Απάντηση: Εγώ θα έλεγα ότι θα μπορούσες να βρεις χρόνο κόβοντας και από το να διαβάζεις άρθρα όπως αυτό στο Internet, χαζεύοντας στο Facebook, απορρίπτωντας την πρόταση του κολλητού σου να πάτε στο Play για να πιείτε Τεκίλες, αφαιρώντας από τη σκέψη σου λέξεις όπως “είμαι κουρασμένος”,”βαριέμαι”,”δεν προλαβαίνω” κτλ και εστιάζοντας στο να εκμεταλλεύσαι την κάθε στιγμή για το σκοπό σου. Ακόμη και ένα μικρό “διάλλειμα” στη δουλειά είναι ΕΥΚΑΙΡΙΑ να επικοινωνήσεις με κάποιον που θα μπορούσε να αποδειχθεί ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τη μπάντα σου και αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θες να κάνεις. Δεν αρκεί να λες ότι σου αρέσει αυτό που κάνεις και θες να το κάνεις. Πρέπει να ξεκινήσεις να το ΚΑΝΕΙΣ και μετά EVENTUALLY θα ανακαλύψεις ότι έχεις γίνει αυτό που ήθελες.
Ερώτηση: Μα έχω προσπαθήσει πολύ και όλο αποτυγχάνω… Δεν έχω τύχη…
Απάντηση: Αυτό το βλέπεις εσύ. Οι άλλοι έξω αν προσπαθείς πολύ μάλλον σε βλέπουν ως ένα ασταμάτητο πυρηνικό αντιδραστήρα πού αργά ή γρήγορα θα φέρει αποτέλεσμα (ή έχει φέρει ήδη πολλά μικρά που συνθέτουν ένα μεγάλο) και αυτό ωθεί τους ανθρώπους να αρχίσουν να σε υπολογίζουν, να σε σέβονται και να σε βάλουν στην καθημερινή τους κουβέντα. Η φήμη φέρνει μεγαλύτερες ευκαιρίες. Και εσύ αν μπορείς να τις διακρίνεις θα μπορέσεις από αυτές τις ευκαιρίες και τη διαχείριση της φήμης σου (reputation management) να φέρεις πραγματικό αποτέλεσμα στη μπάντα και τον εαυτό σου.
Ερώτηση: Εντάξει καλά τα λόγια αλλά…
Απάντηση: Συμφωνώ! Γιατί είσαι ακόμα εδώ και διαβάζεις λοιπόν και δεν πας εκεί έξω να στείλεις ένα e-mail σε κάποιον που σε ενδιαφέρει να συνεργαστείς? Γιατί δεν παίρνεις τηλέφωνο αυτό το μαγαζί που ήθελες να παίξεις ένα live να το συζητήσετε? Γιατί δεν κανονίζεις να βγεις απόψε το βράδυ έστω και μεσοβδόμαδα να πάς στο live μιας άλλης μπάντας? Κάποιον θα γνωρίσεις εκεί και θα βοηθήσεις και με την παρουσία σου κάποιον άλλο να συνεχίσει αυτό που κάνει και να μην παίζει σε άδειο μαγαζί. Το ένα θα φέρει το άλλο…
Με το να κάθεσαι σπίτι και να κλαίς τη μοίρα σου για το ότι δεν έχεις χρόνο, δεν έχεις λεφτά, δεν έχεις διάθεση, είσαι κουρασμένη/ος, πονάει το κεφάλι, πονάει ο κώλος σου κτλ… Τι θα καταφέρεις?
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει… έλεγαν οι παλαιοί και αυτή είναι μια διαχρονική πραγματικότητα.
Αν στην μπάντα σας είστε κάποιος από εκείνους που διαβάζοντας τις ερωτήσεις βλέπετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτές θα πρέπει να αλλάξετε για καλό δικό σας και των άλλων στην μπάντα.
Αν είστε εκείνη/εκείνος που βλέπει τον εαυτό του στις απαντήσεις θα πρέπει να κάνετε μια αξιολόγηση για το τι συμβαίνει στη μπάντα σας και αν δεν βλέπετε πρόθυμους ανθρώπους που να θέλουν να ενεργοποιηθούν περνώντας άμεσα από τη θεωρία στην πράξη τότε υπάρχει μόνο μία συμβούλη που μπορώ να δώσω…
Μην χάνετε άλλο το χρόνο σας μαζί τους.
Βρείτε like minders και εν είδη στίχου:
Πηγαίνετε τον εαυτό σας εκεί που ΘΕΛΕΙ να πάει,
η ζωή σας είναι μία και σε αυτήν το ΟΧΙ κάποιου άλλου δε χωράει.
Kay Darens
Modern Mental Rebel & frontman of Schooldrivers. In constant pursuit of forward thinkers, breakthrough talents and people ready to take action. #kaydarens
My band: http://www.facebook.com/schooldrivers