Είχα την τύχη να παρακολουθώ τα Διάφανα Κρίνα από το μακρινό 1997, όταν άκουσα για πρώτη φορά την μουσική τους. Λίγο αργότερα θα είχα την τύχη να τους δω για πρώτη φορά live και λίγο αργότερα να ξεκινήσει η γνωριμία μου μαζί τους, αρχικά με τον Κώστα Βάμβουκα που είχε αναλάβει εκτός από ρόλο ηχολήπτη στα live τους, και τον ρόλο των δημοσίων σχέσεων και των επαφών με τα ραδιόφωνα και τον τύπο.

Δέκα χρόνια μετά, στο μακρινό επίσης 2007, θα είχα την ευκαιρία να τους παρακολουθήσω για τελευταία φορά live, στην Υδρόγειο στην Θεσσαλονίκη. Ένα χρόνο μετά θα μας χαρίσουν τον τελευταίο τους δίσκο και μετά από ένα χρόνο θα ανακοινώσουν την διάλυση τους, με έναν τρόπο που δεν άξιζε καθόλου την ιστορία του συγκροτήματος.

Οι δρόμοι θα χωρίσουν, τα χρόνια θα περάσουν και θα φτάσουμε στην άνοιξη του 2015 όπου ο Θάνος Ανεστόπουλος θα αποκαλύψει δημοσίως ότι πάσχει από καρκίνο. Το καλοκαίρι του 2015 όταν θα λάβω ένα μήνυμα από τον Θάνο που μου έγραφε: «Φίλε έχεις το τηλέφωνο του Παναγιώτη Μπερλή;». Εκεί άρχισα να κάνω διάφορες σκέψεις. Παίρνω τηλέφωνο τον Παναγιώτη και του λέω ότι ο Θάνος μου ζήτησε το τηλέφωνο του και το έδωσα. Παναγιώτη λέω, αν σου ζητήσει να βρεθείτε και να κάνετε live, κάντε το! Πράγμα που έτσι κι αλλιώς ήταν θετικός και ο ίδιος, μέσα από μια συνέντευξη που μου είχε δώσει λίγο καιρό πριν, όπου το είχε αναφέρει.

Σεπτέμβριο του 2015 η επανένωση των Διάφανων Κρίνων είναι γεγονός, και για δυο μέρες συνεχόμενες στην Τεχνόπολη ευωδιάζουν τα κρίνα.

Λίγο καιρό αργότερα θα δω τον Θάνο Ανεστόπουλο να ανακοινώνει ότι δουλεύει για τον 2ο προσωπικό του δίσκο και εκεί αρχίζω να αναρωτιέμαι γιατί να μην κάνει κάτι μαζί με τα Διάφανα Κρίνα. Θα ακολουθήσουν μετά οι δυο τελευταίες εμφανίσεις όπως αποδείχθηκε του Θάνου, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, πράγμα που επίσης θα με κάνει να απορώ γιατί απουσιάζουν τα υπόλοιπα Διάφανα Κρίνα. Όπως και να έχει, σε κάτι τέτοιες δύσκολες προσωπικές στιγμές, οι επιθυμίες είναι σεβαστές. Ίσως να ένιωθε ο ίδιος ότι το αντίο με τα Κρίνα το είπε και να ήθελε να αποχαιρετήσει τον κόσμο προσωπικά, αφήνοντας το δικό του στίγμα, που έτσι κι αλλιώς το είχε αφήσει με το έργο του όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Θάνος έφυγε ένα πένθιμο του φθινοπώρου δείλη, όπως ακριβώς είχε τραγουδήσει μέσα από τους στίχους του Ουράνη, τον Σεπτέμβριο του 2016 και μας έριξε στην θλίψη. Από την θλίψη και μετά πρέπει να βρεις το κουράγιο και την δύναμη ώστε να συνεχίσεις, γιατί η ζωή συνεχίζεται.

Αυτό αποφάσισαν να πράξουν και τα Διάφανα Κρίνα, με την ανακοίνωση ότι θα βρεθούν και πάλι στην σκηνή για ένα τελευταίο αντίο στον Θάνο, στις 4/12/2016. Τα σχόλια άρχισαν να πέφτουν βροχή, για το αν θα έρεπε να γίνει αυτό, για την απορία του ποιος θα τραγουδήσει, αφού τα Κρίνα δεν ανακοίνωσαν κάτι και το άφησαν για έκπληξη, για το αν θα συνεχίσουν με κάποιον άλλο τραγουδιστή. Πέτυχα διάφορα σχόλια, από τα λογικά, του τύπου να συνεχίσουν τα Κρίνα ακόμα και με άλλον τραγουδιστή ή στα πιο σκληροπυρηνικά που έλεγαν ότι δεν έπρεπε καν να βγουν να παίξουν live. Τραγικές καταστάσεις που τις βλέπουμε συχνά ακόμα και στους φανς μεγάλων ξένων συγκροτημάτων, οι οποίοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι η μπάντα τους ανήκει και έχουν λόγο στο πως θα κινηθεί ο κάθε ένας.

Η μπάντα φυσικά και είχε το δικαίωμα να παίξει live, όπως και έχει το δικαίωμα να συνεχίσει την πορεία της, πράγμα που έχει γίνει πάμπολλες φορές και από άλλα συγκροτήματα που έχασαν κάποιο μέλος τους, ακόμα και τον τραγουδιστή που είναι σήμα κατατεθέν. Τρανό παράδειγμα οι Απροσάρμοστοι του Παύλου Σιδηρόπουλου που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τραγουδάνε για τον Παύλο. Πιστεύω το ίδιο θα έκανε και ο Θάνος αν τύχαινε να φύγει κάποιο άλλο μέλος από την ζωή. Τα Κρίνα τραγουδούσαν πάντοτε για την απώλεια, για την θλίψη, για την αγάπη. Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και τώρα… τι πιο όμορφο από το να έχουμε ενεργή αυτή την θρυλική μπάντα και να μας χαρίσει κι άλλες όμορφες στιγμές;! Στις μαύρες ημέρες που ζούμε όλοι μας παγκοσμίως, όχι μόνο στην χώρα μας, έχουμε ανάγκη από ποιοτική μουσική και τέχνη.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος έκανε και πάλι τα Διάφανα Κρίνα να ανθίσουν. Μέσα από το επίπονο ταξίδι του, μίλησε ανοιχτά σε όλο τον κόσμο και δίδαξε να ζούμε όσο ζωή θέλουμε να ζήσουμε … και εφόσον τα Κρίνα είναι ζωντανά, οφείλουν να ανθίζουν και να γεμίζουν με ευωδιές όλη την χώρα, με τα τραγούδια, τους στίχους τους.

Βάλτε να πιούμε …

Νίκος Γραμμάτος

* Ο Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολείται με το ραδιόφωνο από το 1998 και είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματως CAMERES