Από τον Νίκο Λιανίδη

Οι Eden Demise ξεκίνησαν από την Αθήνα στα τέλη του 2004 από τους Πέτρο (τύμπανα), Γιάννη (φωνή), Νίκο (κιθάρες), όπου αργότερα τον αντικατέστησε ο Κώστας, και Βασίλη (μπάσο), με το όνομα Providence.Το beatdown-harcore, έχοντας τις ρίζες του στην αμερικάνικη σύγχρονη hardcore σκηνή αποτελεί τον άξονα της μουσικής τους κινητικότητας.

Το rockap.gr βρήκε το Γιάννη, που μας μίλησε για τον καινούργιο δίσκο “The Takeover”, την αντιμετώπισή του από τον μουσικό τύπο, τη συνεργασία τους με την On The Attack Records.

– Γιατί καθυστέρησε τόσο να κυκλοφορήσει το “The Takeover”, δεδομένου ότι είχε προγραμματιστεί να είναι έτοιμο τον Νοέμβρη; Είχατε κάποιο πρόβλημα με την εταιρεία;

Βασικά, δεν άργησε να κυκλοφορήσει, ούτε υπήρξε πρόβλημα με την On The Attack. Ίσα-ίσα. Τα distros σε όλο τον κόσμο ήταν τέλη Ιανουαρίου, στην ώρα τους δηλαδή. Απλά άργησε ένα μήνα να έρθει σ’ εμάς λόγω Τελωνείου. Πέσαμε σε περίοδο που οι τύποι ήταν full busy και δεν είχαν προσωπικό.

– Πόσο καιρό το ετοιμάζατε και πόσο σας δυσκόλεψε;

Ξεκινήσαμε να γράφουμε τα κομμάτια του δίσκου με το που τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις του “Scars of a shattered world” (EP). Μπήκαμε στο studio καλοκαίρι του 2008 και το δουλέψαμε όσο πήγαινε μέχρι να το στείλουμε για κοπή. Δε μας δυσκόλεψε καθόλου φίλε, ίσα-ίσα που όλα κύλησαν ομαλά χωρίς ευτράπελα κλπ. Όλα πήγαν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Σ΄αυτό συνέβαλε βέβαια ότι τα παιδιά στο MI Studio και κυρίως ο Λάμπρος Κριτσιμάς είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν τη δουλειά τέλεια.

– Πιστεύετε ότι οι κριτικές που δεχθήκατε ανταποκρίνονται στο αποτέλεσμα του δίσκου; Με άλλα λόγια μείνατε ευχαριστημένοι, τόσο από τον “τύπο” όσο και από τους εαυτούς σας;

Εννοείται ότι μείναμε ευχαριστημένοι. Αν δεν ήμασταν δε θα το βγάζαμε. Κοίτα στο “The Takeover” παίζουμε ότι θα θέλαμε να ακούσουμε από μία σύγχρονη hardcore μπάντα. Και το θέμα είναι ότι ο κόσμος το γουστάρει. Τουλάχιστον αυτό είναι το feedback που λαμβάνουμε μέσα απ’ τις μέχρι τώρα θετικές κριτικές, τα mail που μας στέλνουν, και τα σχόλια των παιδιών που έχουν ακούσει το album!

– Ποιο είναι το ερέθισμα που σας σπρώχνει στο να δημιουργείτε μουσική και στίχους;

Μουσική γράφουμε όλοι μαζί. Είτε φέρνει κάποιος μια ιδέα και τη δουλεύουμε μετά, ή τζαμάρουμε ή όπως μας έρθει. Τους στίχους τους γράφω εγώ. Η έμπνευση έρχεται από πολλά διαφορετικά πράγματα. Από μια μαλακία που σου ‘κατσε στη δουλειά, μέχρι ένα καινούριο κομμάτι που άκουσες και γούσταρες, κι από αυτά που βλέπεις γύρω σου όταν κάνεις μια βόλτα, μέχρι παγκόσμια θέματα και κοινωνικά προβλήματα που βλέπεις στις ειδήσεις ή διαβάζεις σε μια εφημερίδα.

– Δισκογραφικά συνεργάζεστε πλέον με την On The Attack Records. Πώς έχει εξελιχτεί η συνεργασία σας και σε ποιο βαθμό σας έχει βοηθήσει ένα τέτοιο συμβόλαιο;

H On The Attack records είναι ένα underground hardcore label που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Στο roster της έχει πολύ γαμάτες μπάντες. Έτσι όταν έδειξαν ενδιαφέρον για να υπογράψουμε το κάναμε. Το γεγονός ότι είναι στην Αμερική και ότι έχουν παγκόσμιο distribution τουλάχιστον όσο αναφορά στα webstores και distros, σημαίνει αυτομάτως ότι μπορεί να ακούσει την μουσική μας κάποιος στην άλλη άκρη του κόσμου. Αυτό ακριβώς θέλαμε κι εμείς. Συν ότι έστω και σε πολύ underground επίπεδο, ξεφύγαμε από τα στενά όρια της Ελλάδας.

– Άκουσα ότι θα κάνετε και video clip, αληθεύει, κι αν ναι πότε σκέφτεστε να το κυκλοφορήσετε;

Ναι όντως ετοιμάζουμε κάτι, αλλά το ψάχνουμε πολύ μέχρι να βρούμε με ποιον θα συνεργαστούμε. ‘Έχουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μας και δε θέλουμε να κυκλοφορήσει κάποιο video απλά για να πούμε ότι κυκλοφόρησε, χωρίς να αντιπροσωπεύει 100% τους Eden Demise.

– Όσον αφορά στα lives, έχετε παίξει με μεγάλες μπάντες, μπροστά σε πολύ κόσμο, ωστόσο πριν λίγο καιρό παίξατε στο Rockwave, μπροστά σε χιλιάδες. Πώς εισπράξατε αυτήν την εμπειρία; Ποιες οι αντιδράσεις και τα λόγια του κόσμου;

Ήταν πολύ καλά, πραγματικά. Ο κόσμος που ήταν εκεί για να μας δει παρά τον καυτό ήλιο, μιας και παίξαμε νωρίς το απόγευμα, τα έσπαγε! Είχε καράτε, νίντζα κλπ. Γενικά περάσαμε super. Επίσης η συνεργασία με τους συντελεστές του festival ήταν κομπλέ και τα πάντα έγιναν βάση προγράμματος και με full επαγγελματισμό. Και στην τελική παίξαμε στο ίδιο fest με τόσο μεγάλα ονόματα όπως οι Slipknot, οι Mastodon και οι Down που αυτό από μόνο του είναι γαμώ.

– Πώς βλέπετε την ελληνική σκηνή; Θεωρείτε ότι έχει μέλλον;

Η ελληνική σκηνή γενικά ή τουλάχιστον στον ακραίο ήχο έχει γαμηστερές μπάντες που δουλεύουν, κάνουν tours, έχουν απήχηση στο εξωτερικό κλπ. Η hardcore σκηνή τώρα, απλά δεν υπάρχει. Ή μάλλον είναι μία τραγελαφική και σάπια υποανάπτυκτη φάση, γεμάτη με τυχαίους και ανύπαρκτους που προσπαθούν να φάνε ό,τι μπορούν, καπηλευόμενοι τον όρο hardcore, ρουφιάνους, γλείφτες και άλλους που φωνάζουν για ενότητα ενώ οι ίδιοι δεν αφήνουν τη φάση να αναπνεύσει και την κρατάνε απ’ τον λαιμό, και καμιά δεκαριά άβουλους που γυρνάνε γύρω-γύρω και πηδάνε όποτε κάποιοι τους πουν, χωρίς να ξέρουν γιατί και χωρίς να παίρνουν θέση ή να έχουν άποψη για κάτι. Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί οι λίγοι που το πονάνε και το αγαπάνε, χάνουν λεφτά προκειμένου να χτίσουν κάτι, στηρίζουν και βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν μέσω fanzines, distros, πηγαίνοντας σε local lives κλπ. Οπότε τουλάχιστον υπάρχει ελπίδα και νόημα να συνεχίσει κάποιος να το παλεύει. Και να σου πω κάτι: θα γίνει σκηνή και υγιής μάλιστα. Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν σωστά. Απλά σ’ αυτήν τη χώρα που καλλιεργεί την πουστιά και τη ρουφιανιά, όλα γίνονται καθυστερημένα και με κόπο.

– Πώς φαντάζεστε τους Demise μετά από κάποια χρόνια;

Γοητευτικούς, με γκρίζους κροτάφους και εμπειρία στο βλέμμα!

– Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας, αφού πρώτα μου πείτε σε ποιους είναι τελικά “αφιερωμένο” το “The Takeover”;

Το “The Takeover” είναι μια δήλωση προς όλους όσους ανέφερα παραπάνω. Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να κρατήσουν την όλη φάση κάτω, ώστε να φαίνεται ότι αυτοί είναι ψηλά. Σ’ αυτούς που δεν αφήνουν να ανέβει το επίπεδο για να μη φανεί ότι έχουν πιάσει πάτο. Αναλαμβάνουμε εμείς πλέον! Και όταν λέω εμείς δεν εννοώ φυσικά μόνο τους Demise, αλλά όλους αυτούς που έχουν φτύσει αίμα για να πάει μπροστά [η φάση]. Όλους αυτούς που είναι εκεί και στηρίζουν. Γιατί στην τελική το hardcore είναι πάνω απ’ όλα attitude και το τί σκατά έχεις να πεις. Όλα τ’ άλλα είναι πίπες. Anyway, ακούστε το “The Takeover”, πιστεύω πως έχει κάτι να πει αυτός ο δίσκος και έχετε τα μάτια σας ανοιχτά! Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη, Nίκο, να ‘σαι καλά. Peace!

http://www.myspace.com/edendemise