Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Νέηλυς στα αρχαία ελληνικά σημαίνει νεοφερμένος. Ο Ανδρέας Κοντογεώργης καταθέτει λοιπόν το πρώτο του εγχείρημα με ελληνόφωνο στίχο. Ένας δίσκος που έχει φτιαχτεί και ηχογραφηθεί πάνω σε ένα λάπτοπ, μέσα σε μια καμπίνα καραβιού, αφού ο Ανδρέας είναι ναυτικός εδώ και πολλά χρόνια. Τα ταξίδια του αμέτρητα, όπως και τα βιώματα, που πολλοί τα αναζητούν με μανία, αφού πολλές φορές είναι έμπνευση για να γεννηθούν στίχοι, μουσικές.

Σε αυτά τα 11 τραγούδια, ο Ανδρέας προσπαθεί να φτιάξει ένα κράμα ελληνικού ροκ με trance -ψυχεδελικούς ήχους και την ηλεκτρική κιθάρα να ηχεί πότε πιο μελωδικά και πότε με παραμόρφωση. Γρήγορα στο μυαλό σου έρχονται πολλές ομοιότητες στα παιξίματα αλλά και στα φωνητικά, από Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά και Μωρά στη φωτιά, όπου νομίζω είναι η αγία τριάδα στα ακούσματα του δημιουργού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό, αντιθέτως είναι ωραία η αίσθηση ότι μετά από αυτές τις μεγάλες μπάντες, υπάρχουν συνεχιστές που στέκονται επάξια σαν συνεχιστές της κληρονομιάς των προαναφερθέντων.

Σίγουρα υπάρχουν σημάδια βελτίωσης αλλά για πρώτη προσπάθεια το αποτέλεσμα κρίνεται με θετικό πρόσημο.

Μου άρεσαν οι ιδέες που έχει σε γενικές γραμμές ο Ανδρέας, ειδικά τα πιο μελωδικά και απαλά τραγούδια που θυμίζουν early 90s. Να ευχηθώ δύναμη και πίστη στο όνειρο της μπάντας (που θέλει να φτιάξει στην πορεία ο Ανδρέας) και να δούμε σύντομα την συνέχεια στο ταξίδι αυτό.

Νίκος Γραμμάτος

 

Ακούστε τον δίσκο στο bandcamp

 

ngΟ Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολείται με το ραδιόφωνο από το 1998 και είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος CAMERES.