Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Νέηλυς στα αρχαία ελληνικά σημαίνει νεοφερμένος. Ο Ανδρέας Κοντογεώργης καταθέτει λοιπόν το πρώτο του εγχείρημα με ελληνόφωνο στίχο. Ένας δίσκος που έχει φτιαχτεί και ηχογραφηθεί πάνω σε ένα λάπτοπ, μέσα σε μια καμπίνα καραβιού, αφού ο Ανδρέας είναι ναυτικός εδώ και πολλά χρόνια. Τα ταξίδια του αμέτρητα, όπως και τα βιώματα, που πολλοί τα αναζητούν με μανία, αφού πολλές φορές είναι έμπνευση για να γεννηθούν στίχοι, μουσικές.

Σε αυτά τα 11 τραγούδια, ο Ανδρέας προσπαθεί να φτιάξει ένα κράμα ελληνικού ροκ με trance -ψυχεδελικούς ήχους (άλλοτε τα καταφέρνει και άλλοτε όχι) και την ηλεκτρική κιθάρα να ηχεί πότε πιο μελωδικά και πότε με παραμόρφωση. Γρήγορα στο μυαλό σου έρχονται πολλές ομοιότητες στα παιξίματα αλλά και στα φωνητικά, από Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά και Μωρά στη φωτιά, όπου νομίζω είναι η αγία τριάδα στα ακούσματα του δημιουργού. Κάντε ένα παράδειγμα, βάλτε να ακούσετε το τραγούδι «Γοργόνα» και όταν ξεκινήσει ο ρυθμός από το 0:38, τραγουδήστε τους στίχους του “Third Uncle” από τα Μωρά στη φωτιά… φοβερό; Οκ είπαμε να υπάρχουν επιρροές αλλά εδώ νιώθω ότι υπάρχει μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτιαχτεί ένα κράμα από τις μπάντες που προανέφερα, με ένα μπιτάκι που και καλά θα φέρει κάτι το καινούριο. Όχι δυστυχώς, τα Ξύλινα Σπαθιά είχαν αυτό τον ήχο στα τελευταία τους χρόνια και το κάνανε πολύ καλύτερα.

Αδυναμίες υπάρχουν και στα ερμηνευτικά σημεία, αφού η φωνή χάνεται και δεν προσδίδει τον ρυθμό που θα ταίριαζε καπάκι στην μουσική. Αυτό θέλει δουλειά και αν δεν σου βγαίνει πρέπει να δοκιμάσεις ή άλλο στίχο ή άλλη μουσική.

Μου άρεσαν οι ιδέες που έχει σε γενικές γραμμές ο Ανδρέας, ειδικά τα πιο μελωδικά και απαλά τραγούδια και όχι αυτά τα άναρχα ξεπερασμένα trance που θυμίζουν early 90s. Θα πρότεινα στον Ανδρέα να δουλέψει περισσότερο κιθαριστικά και ακουστικά τραγούδια και να δώσει λίγο παραπάνω βάση στον στίχο και να ξεφύγει από τις κλισέ προβλεπόμενες λέξεις.

Νίκος Γραμμάτος

 

Ακούστε τον δίσκο στο bandcamp

 

ngΟ Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολείται με το ραδιόφωνο από το 1998 και είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος CAMERES.