σπυρος-γραμμενος-16_b2Από κρίση ηλικίας πάσχει ο Σπύρος Γραμμένος, μιας και σε λίγες μέρες θα δηλώνει (και) δημόσια πως «κλείνει και φέτος τα 16». Αυτό δε μας ενοχλεί καθόλου μιας και αυτές του οι εσωτερικές σκέψεις τον οδήγησαν στη δημιουργία του νέου του δίσκο με τίτλο –τι άλλο;– «Δεκάξι».
Ο νέος δίσκος του κουρέα από τα Γιάννενα κυκλοφορεί στις 14 Απριλίου από τη Feelgood Records και αποτελείται από 10 κομμάτια σε μουσική και στίχους του ίδιου, καθώς και τη διασκευή του τραγουδιού του Μάνου Λοΐζου και του Νίκου Τσιπουρλιάνου, «Ο Κόκορας (Είπα στον κόκορά μου)». «Οι φίλοι» και ο «Τύπος αθλητικός» έχουν ήδη κυκλοφορήσει και έχουν κιόλας αγαπηθεί από τον κόσμο. Πώς να μην αγαπήσεις τραγούδι με στίχο: «Και παραπάνω έχω λίγα κιλάκια, αυτά που προδίδουν χιλιάδες σουβλάκια»;

Κατά τ’ άλλα, λοιπόν, αυτός ο… κουρέας, πέρα από κρίση ηλικίας πάσχει και από μια γενικότερη αναταραχή μιας και – εκτός από τον παραπάνω στίχο– σε ένα από τα 11 τραγούδια του νέου του δίσκου μας μιλάει για «Λιπαρά» και σε ένα άλλο για έναν «Νηστικό Δείπνο». Σε αυτό του το εγχείρημα, συμμετέχει και η Ρίτα Αντωνοπούλου, στο κομμάτι “Για Download είμαι free”.

spyros-grammenos-new_b2Πέρα από το προσωπικό επίπεδο, δε μπορεί να μη θίξει και τη ζωή σε κοινωνικό επίπεδο με στίχους όπως:

“Είμαι εκείνο που δε θέλεις να θυμάσαι
Εγώ που πνίγηκα μία νύχτα στο Αιγαίο.”

Όσο για τον “Κύριο” με τον οποίο άνοιξε κουβέντα στο δίσκο του, αυτόν που:
“Τη γκρίνια eίχε αδελφή και μάνα τη μιζέρια/και φίλους είχε τα λεφτά που κράταγε στα χέρια”, ο Σπύρος αποφάσισε να του απαντήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους: “Όπως εγώ, έτσι κι εσύ μια μέρα θα πεθάνεις”.
Μέσα από το νέο του δίσκο, μας αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως αποτελεί έναν από τους πιο δημιουργικούς και αυτοσαρκαστικούς καλλιτέχνες αυτής της γενιάς. Πέρα από το γεγονός πως ο ίδιος νιώθει 16 χρονών, προκαλεί και όλους εμάς να δούμε τον κόσμο μέσα από τα εφηβικά μας μάτια και να αποκτήσουμε την ικανότητα να πολεμήσουμε ό,τι μας ενοχλεί με το πάθος και την όρεξη ενός εφήβου. Δεν είναι απαραίτητο να μεγαλώσουμε, αλλά είναι αναγκαίο να προβληματιζόμαστε.