Πάει πάνω από ένας χρόνο από τότε που γνώρισα τους Μαύρο Κόκκινο μέσο του demo τους. Τότε είχα πει ότι ναι μεν είναι καλοί αλλά παρουσιάζουν κάποια κενά. Σήμερα επιστρέφουν με την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά για να τους βγάλω το καπέλο. Τα κενά έχουν εξαφανιστεί με τον ήχο τους να είναι συμπαγής, αρμονικός και καλοδουλεμένος σε μία εξαιρετική παραγωγή.

Σε αυτό το πρώτο τους ομώνυμο album οι Μαύρο Κόκκινο μας παρουσιάζουν 12 ελληνόφωνα κομμάτια με new wave – post rock ηχοχρώματα αλλά όχι τόσο σκοτινής αισθητικής θα έλεγα. Ίσως η πολύ εκφραστική και θεατρική ερμηνεία του Θοδωρή Σουρβίνου δίνει στα κομμάτια μία πιο ευχάριστη νότα παρόλο που ο στίχος τους ασχολείται με την καθημερινότητα και τα αδιέξοδα που μας παρουσιάζονται.

Χαρακτηριστικό τους είναι η ενέργεια που βγάζουν παρόλη την μελωδικότητα που έχουν τα κομμάτια τους, απ’ ότι φαίνετε έχουν βρει το μαγικό κλειδί, αυτό που δεν χρειάζεται να παίζεις παπάδες για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η απλότητα και η αμεσότητα αν τις καλλιεργήσεις σωστά, χωρίς υπερβολές και φαμφάρες φαντάζουν ιδανικές.

Σαν επιρροές τους σε κάποια σημεία μου φέρνουν στο μυαλό τους Xaxakes, σε άλλα τα Μωρά στη Φωτιά και τους Super Stereo.

Το artwork του cd είναι ανάλογο των τραγουδιών, τόσο απλό αλλά τόσο όμορφο και καλαίσθητο που σε τραβάει να το χαζεύεις για αρκετή ώρα.

Γενικά πιστεύω ότι είναι ένα album που μπορεί να αγγίξει ένα ευρύτερο κοινό και όχι μόνο τους μυημένους του είδους.

Οι Μαύρο Κόκκινο είναι:
Νίκος Βεργέτης (Drums, Φωνητικά)
Στάθης Γυφτόπουλος (Μπάσσο, Φωνητικά)
Στέφανος Μήτσης (Κιθάρα, Φωνητικά)
Θοδωρής Σουρβίνος (Φωνή, Κιθάρα)

Track list:
01.Σαντ σονγκ
02.Διδάσκει η ζωή
03.Ο φόβος
04.Βαρετό
05.Τζο
06.Να έρθεις κοντά μου
07.Αθήνα, μη φωνάζεις
08.Κάθε μέρα
09.Ας φύγουμε
10.Πρόσωπα
11.Το μυστικό
12.Τέλος εποχής

www.myspace.com/mavrokokkino

Κείμενο: Αντώνης Δριβελόπουλος