Οι Λευκή Συμφωνία είναι από τις αγαπημένες μπάντες, τόσο για μένα αλλά και άλλο τόσο για πολύ κόσμο που μεγάλωσε και αγάπησε την εγχώρια ροκ μουσική. Την επιστροφή αυτή την θέλαμε και μάλιστα σαν Rockap είχαμε κάνει προσπάθειες να μιλήσουμε με την μπάντα, πριν αρκετά χρόνια που ήταν εξαφανισμένη. Το συγκρότημα τελικά επέστρεψε δυναμικά, σε μια περίοδο που η σκηνή της ροκ χρειάζεται αδρεναλίνη, αφού τα τελευταία χρόνια δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Θα ήταν καλύτερο και για τους ίδιους αν αυτή η επιστροφή είχε γίνει νωρίτερα, αλλά κάλιο αργά που λένε.

Ο δίσκος περιέχει 10 νέα τραγούδια στο γνώριμο ατμοσφαιρικό ύφος του συγκροτήματος, καλά δουλεμένα τόσο ενορχηστρωτικά, όσο και από θέμα παραγωγής. Το εξώφυλλο παραπέμπει σε άλλου είδους μουσική, πιο minimal, ηλεκτρονική φάση, και πιστεύω ότι είναι λίγο αταίριαστο. Οι στίχοι έχουν την υπογραφή του Θοδωρή Δημητρίου, που όπως μας έχει συνηθίσει, γράφει όμορφα πράγματα. Κάτι που βλέπω να λείπει ηχητικά, είναι η κιθάρα του Σωτήρη Καστάνη, ο οποίος ήταν στην επιστροφή της μπάντας αλλά ξαφνικά αποχώρησε. Προσωπικά θα ήθελα να δω και την δική του πινελιά στον δίσκο, χωρίς να σημαίνει ότι ο Κώστας Μίχαλος δεν κάνει ή δεν στέκεται επάξια. Τα τραγούδια ακούγονται ευχάριστα και υπάρχουν στιγμές που θα σε ξεσηκώσουν.

Όμως …

Πιστεύω ότι τραγούδια είναι φορτωμένα με πολύ εφέ και κυρίως στα φωνητικά του Δημητρίου, πράγμα που κουράζει πολύ. Καταλαβαίνω ότι η φωνή δεν είναι στα ίδια επίπεδα με είκοσι χρόνια πριν, όμως το πείραγμα αυτό δεν καλυτερεύει την κατάσταση, για εμένα προσωπικά.

Όπως και να έχει ο δίσκος είναι καλός στο σύνολο, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τον προηγούμενο, τα «Χρώματα», που ήταν ότι καλύτερο μας έδωσε η μπάντα.

Ακούστε τον δίσκο εδώ.

Νίκος Γραμμάτος

ngΟ Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο από το 1998 μέχρι το 2012. Είναι ηλεκτρονικός εκδότης και ο τραγουδιστής – τραγουδοποιός του συγκροτήματος CAMERES.