Συνέντευξη : Αντώνης Δριβελόπουλος
Η καταξίωση στο χώρο της μουσικής στη χώρα μας, με βάση των δεδομένων της υπάρχουσας κατάστασης της μουσικής βιομηχανίας, απαιτεί τον εκφυλισμό των καλλιτεχνών και περισσότερο τον εκφυλισμό της ίδιας της τέχνης. Πολυεθνικές εταιρίες, reality shows, τηλεοπτικές εκπομπές κατωτάτου επιπέδου και μουσικοί παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τη τσέπη τους και όχι για το καλό της μουσικής, είναι οι κύριοι διαμορφωτές της τωρινής μουσικής κατάστασης. Το αποτέλεσμα, για όσους καλλιτέχνες δεν παίζουν το παιχνίδι των παραπάνω, είναι η περιθωριοποίησή τους. Οι περισσότεροι, απελπισμένοι, βλέποντας ότι οι κόποι τους δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα, τα παρατάνε. Άλλοι όμως δεν το βάζουν κάτω, επιμένουν με όσα μέσα διαθέτουν και αισιοδοξούν για τη δικαίωση τους. Το σίγουρο είναι ότι αποκλείεται να βγουν χαμένοι.
Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι ο Κώστας Τηλαβερίδης. Αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας επιμονής του είναι η ανεξάρτητη παραγωγή «Νέος Κόσμος». Μία πολύ αξιόλογη για τις μέρες μας δισκογραφική δουλειά.
1 Γεια σου Κώστα. Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, παρατηρώ ότι έχεις μια μακροχρόνια πορεία στη μουσική. Πολλές συνεργασίες με κάποιους από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της χώρας, συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές, συμμετοχή στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παρ ‘όλα αυτά ο «Νέος Κόσμος» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή. Τελικά πόσο δύσκολο είναι να ανοίξουν οι πόρτες των εταιριών στους αξιόλογους νέους καλλιτέχνες? Ποια πιστεύεις ότι είναι η αιτία αυτής της κατάστασης?
2 ΑΠ: Καταρχήν ευχαριστώ για το «αξιόλογος νέος καλλιτέχνης» με τιμά ιδιαίτερα .Η κατάσταση με τις δισκογραφικές εταιρίες είναι περίπου γνωστή. Μετά από την δραματική πτώση των πωλήσεων, λόγω αντιγραφών των CD και εξαπλώσεως του διαδικτύου στην χώρα μας ,τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα καθώς δεν υπάρχει περιθώριο οικονομικού λάθους για τις εταιρίες. Η δική μου περίπτωση είναι ιδιάζουσα καθώς η διαμονή μου στην εσχατιά της Ελλάδας λειτουργεί σαν τροχοπέδη για οποιαδήποτε συνεργασία με κάποια δισκογραφική. Έτσι αποφάσισα να κάνω ανεξάρτητη την παραγωγή και νομίζω ότι για την περίπτωσή μου ήταν η καλύτερη επιλογή.
3 Στο cd σου, παντρεύεις την rock με την ελληνική μουσική. Χωρίς να είμαι υπέρ των ταμπελών, πως θα χαρακτήριζες τη μουσική σου? Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιρροές σου από την ελληνική και τη ξένη μουσική σκηνή?
4 ΑΠ: Οι μουσικές μου είναι ότι κι εγώ. Όπως και για τον καθένα που γράφει τραγούδια. Μνήμες μουσικές μπλεγμένες βγαίνουν κάθε φορά που έρχεται η ώρα τους. Η πιο σημαντική επιρροή νομίζω ότι προέρχεται από τους Pink Floyd και στιχουργικά και μουσικά. Σκέψου όμως ότι παράλληλα συνυπάρχουν Bob Dylan ,Doors ,Άκης Πάνου, Σαββόπουλος, Cure, Π. Σιδηρόπουλος και πολλοί άλλοι. Τώρα, όσο για το είδος των τραγουδιών μου θα ήθελα να το ορίζει μέσα του ο κάθε ακροατής, νομίζω ότι είναι το ποιο τίμιο.
5 Οι συμμετοχές στον δίσκο σου, είναι πολλές, κάτι που μου έκανε εντύπωση, και μπορώ να πω ότι δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι ανάλογο σε ανεξάρτητη παραγωγή. Φάμελλος, Ζιώγαλας, Δημητριάδης, Δρογώσης και αρκετοί άλλοι. Πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες?
6 ΑΠ: Επιδίωξα από την αρχή την συμμετοχή αναγνωρισμένων τραγουδοποιών στο CD μου και είναι μεγάλη τιμή για μένα που το αποδέχθηκαν. Αυτό το έκανα και θα το επαναλάβω και στο 2ο cd- αν μπορέσω – γιατί σχεδιάζω κάτι.μεγαλεπήβολο. Οι συνεργασίες αυτές προέκυψαν μετά την γνωριμία μου με τον Μ. Φάμελλο που μπορώ να πω ότι του χρωστάω πολλά ως προς την παραγωγή του CD.
7 Ακούγοντας τα τραγούδια σου, παρατηρώ ένα ρομαντισμό, είσαι αισιόδοξος για το μέλλον της μουσικής? Πιστεύεις ότι μπορούν να αλλάξουν μυαλά αυτοί που «εξουσιάζουν» τον χώρο?
8 ΑΠ:Αυτοί που «εξουσιάζουν» τον χώρο «εξουσιάζονται» από το χρήμα. Μυαλά δεν πρόκειται να αλλάξουν απλά πιστεύω ότι θα αναγκαστούν να συμπλεύσουν με το ρεύμα της εποχής που διαφαίνεται ποιο πολύ μέσα από το διαδίκτυο. Τα τραγούδια μου , τραγούδια διαμαρτυρίας κυρίως, νομίζω ότι στην εποχή μας είναι τόσο επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας κάποια στιγμή θα αφυπνίσουν τον κόσμο και νομίζω θα στρέψουν την προσοχή του εκεί που υπάρχει «ουσία» (στιχουργική και μουσική)
9 Τα τελευταία 5-6 χρόνια, λόγο της απαξίωσης των εταιριών, παρατηρείτε μία στροφή προς τις ανεξάρτητες παραγωγές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας «underground» πυρήνας, με καλλιτέχνες που χρηματοδοτούν και προωθούν μόνοι τους τις δουλείες τους. Εσύ, ως κομμάτι αυτού του υπόγειου μουσικού παζλ, τι πιστεύεις? Μήπως η καλή μουσική βρίσκετε πλέον σε αντίθετη τροχιά από αυτή που ακολουθούν οι καλλιτέχνες-μέλη των πολυεθνικών εταιριών?
10 ΑΠ: Λαμπρό παράδειγμα το “myspace” μέσω του οποίου γνωριστήκαμε . Στο διαδίκτυο λοιπόν γνώρισες την δουλειά μου και ελπίζω να την εκτίμησες. Εκεί και εγώ ανακάλυψα τραγούδια , μουσικές και καλλιτέχνες που πραγματικά με εντυπωσίασαν. Δημιουργούνται συνεχώς νέες μουσικές ιστοσελίδες και αυτό δίνει «βήμα» παρουσίασης όλης αυτής τη ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
11 Τέλος, θα ήθελα να μας πεις, αν έχεις κάποια σχέδια, για εσένα και για τη προώθηση της δουλειάς σου. Αν έχεις προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις και γενικά τις σκέψεις σου για τη σχέση σου με την μουσική.
12 ΑΠ: Προς το παρόν ασχολούμαι με την οργάνωση των ζωντανών εμφανίσεων. Ήδη ξεκίνησα -με μια πολύ αξιόλογη μπάντα -στο ξυλουργείο του Μύλου στην Θεσ/νίκη. Στα live παίζουμε δικά μου τραγούδια που συνοδεύονται από οπτικό υλικό. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παρουσιάσω μια συνολική πρόταση (οπτικοακουστική) που θα μπορέσει να δώσει δυνατές συγκινήσεις σε όλους όσους βρεθούν εκεί .Και βέβαια το υλικό του δεύτερου CD είναι έτοιμο , απλά περιμένω το πλήρωμα του χρόνου για την παραγωγή του που εκτός απροόπτου , θα είναι πάλι. ανεξάρτητη!!!
www.tilaveridis.gr / http://www.myspace.com/tilaveridis