Γράφει ο Νίκος Γραμμάτος

Όλα ξεκίνησαν κάπου στην μακρινή Σουηδία, όπου δυο φίλοι ημίγυμνοι στο διαμέρισμά τους, έγραφαν τον κώδικά για την μουσική πλατφόρμα που είχαν ονειρευτεί.

Τα πράγματα έδειχναν να ξεκινάνε ονειρικά για τους δυο αυτούς φίλους. Οι επενδύσεις ήρθαν και το Spotify (ένα όνομα που τους ήρθε τυχαία στο μυαλό) άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Όπως ακριβώς είχε γίνει και με το facebook.

Δυστυχώς όμως μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας, το Spotify δεν έχει καταφέρει να βάλει λεφτά στο ταμείο, αφού ωραία τα μεγάλα νούμερα στους χρήστες και το ζεστό χρήμα που επενδύθηκε στην ιδέα, το θέμα όμως «Πνευματικά δικαιώματα» ήταν και είναι αυτό που έχει μπλοκάρει τα όνειρα της επιχείρησης.

Οι Σουηδοί φαίνεται ότι δεν είχαν πάρει το μάθημα από το MySpace, το Napster, τα Torrents και την πειρατεία που υπάρχει ανέκαθεν στον κυβερνοχώρο. Έτσι λοιπόν είδαν τους χρήστες να κατεβάζουν μεν την εφαρμογή, αλλά λίγοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να ακούσουν μουσική.

Την ίδια σφαλιάρα έχει φάει και η Apple, αφού ζήλεψε την ιδέα του Spotify και έφτιαξε και αυτή το Apple Music, το οποίο βέβαια δεν είχε την εξέλιξη που φαντάστηκαν. Που πάτε ρε γατάκια με τα μηλαράκια;!

Τα αφεντικά του Spotify σήμερα πιστεύουν ακόμη ότι σύντομα (δεν λένε πόσο σύντομα) θα μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία τους. Εγώ πάλι να σας πω την πικρή αλήθεια, πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια δεν θα το θυμάται κανείς και οι τυπάδες εκεί στην Σουηδία θα ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν.

Να περάσει ο επόμενος λοιπόν ή απλά να στύψουν το μυαλό τους για να φτιάξουν κάτι πιο έξυπνο την επόμενη φορά.

Η ιστορία θα δώσει όλες τις απαντήσεις στο θολό τοπίο της μουσικής βιομηχανίας.

ngΟ Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο από το 1998 μέχρι το 2012. Είναι ηλεκτρονικός εκδότης και ο τραγουδιστής – τραγουδοποιός του συγκροτήματος CAMERES.