Χαίρομαι πραγματικά όταν μου έρχονται δουλειές από μπάντες που και στο παρελθόν έχω παρουσιάσει κάτι δικό τους, και ιδίως για αυτές που τις έχω ξεχωρίσει από τη μάζα και μου έχουν χαρίσει κάποιες ιδιαίτερες ευχάριστες μουσικές στιγμές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στους Ραδιενέργεια αλλά τιμής ένεκεν λόγο της ιστορίας τους και της αξίας τους θα ξεκινήσω με τους Ζώα προς Εξαφάνιση.

Οι Ζώα προς Εξαφάνιση μετράνε πλέον πάνω από είκοσι χρόνια στη σκηνή. Τα πρώτα μισά ως Βάνδαλουπ, έτσι θα τους θυμούνται οι παλιότεροι, και μετέπειτα με το σημερινό τους όνομα λόγω κάποιων περιστάσεων.

Στο παρών 45άρι περιέχονται δύο κομμάτια τους ‘Πάει το μυαλό μου’, και ‘Ηλεκτροφόρα σύρματα’. Κλασικοί 80’s punkιδες με μοναδική τρέλα η οποία μεταπηδάει και εισχωρεί στη μουσική και την ερμηνεία των κομματιών τους.

Έντονοι ρυθμοί, ξεσηκωτικοί με μέτρο ώστε να μην βαβουριάζει και ξεκάθαρα φωνητικά ώστε να καταλαβαίνουμε και τι μας λένε.

Η απόγνωση για την καθημερινότητα και η φρίκη που τραβάει ο περισσότερος κόσμος είναι το βασικό τους θέμα, ενάντιοι σε αυτούς που προτιμούν μία άβουλη μάζα ανθρώπων ώστε να την κατευθύνουν καλύτερα στα αποστειρωμένα μονοπάτια τους.

Οι φίλοι μου οι Ραδιενέργεια τώρα….

Πριν από δύο χρόνια είχα χαρακτηρίσει την μουσική τους ως «χορευτικό punk». Το ίδιο πιστεύω και σήμερα μετά την ακρόαση του παρόντος. Τα παιδιά από την Καστοριά τα σπάνε, σε ξεσηκώνουν, σε κάνουν ένα με τον ρυθμό και την τρέλα τους.

Η ενέργεια ξεχειλίζει και η διάθεση τους είναι μεταδιδόμενη. Ως βασική τους επιρροή θα έλεγα ότι είναι οι Εκτός Ελέγχου παίζοντας καυστικό punk & rock ‘n’ roll.

Και στα δύο τους κομμάτια ‘Δεν θυμάται κανείς’ και ‘Απόγνωση’, η οργή ξεχειλίζει για το κατεστημένο, για το σύστημα που μας έχει εγκλωβίσει και παρατηρώ μία τάση νοσταλγίας καθώς συχνά συναντάμε αναφορές στο παρελθόν.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά και των δύο συγκροτημάτων για την δουλειά τους αλλά και για την τόλμη τους να κυκλοφορήσουν 45άρι αντί ενός cd. Πάντα τέτοια…..

http://www.myspace.com/radienergeia
http://www.facebook.com/group.php?gid=51422823162&v=wall

Αντώνης Δριβελόπουλος