Συνέντευξη με τους Ερίσμα

Στον Νίκο Γραμμάτο

Κατά τύχη έπεσα επάνω στους Ερίσμα, όπου νόμιζα ότι τους άκουγα για πρώτη φορά. Όταν έφτασε στα χέρια μου η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά όμως ανακάλυψα ότι κάπου τους ξανά – έχω ακούσει. Ήταν σε μια συλλογή ροκ σταθμού, ναι το θυμήθηκα. Μ’ αρέσουν αυτά τα νέα πολυμορφικά σχήματα, με samples και φυσικά όργανα, η μουσική έχει πολλές πτυχές και δεν είναι κακό να τις κοιτάμε και όχι να φοράμε παρωπίδες πιστεύοντας σε ψεύτικες ιδεολογίες που φτιάξανε ξένοι. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τα ίδια, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, με βάση το παρελθόν, αλλά μπροστά.. Αυτό κάνουν οι Ερίσμα.

Νίκος Γραμμάτος: Είστε πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα, πολλοί δεν σας γνωρίζουν. Έχετε όμως κάποιο παρελθόν, ασχολείστε με την μουσική. Μιλήστε μου για εσάς, τί προηγήθηκε και πώς φτάσατε να φτιάξετε τους ΕΡίΣΜΑ.

ΕΡίΣΜΑ: Ξεκινήσαμε από πιτσιρικάδες παρέα στο ίδιο πάρκο. Μπάλα, ποδήλατα, καταλήψεις, καψούρες, χαβαλέ και μουσική. Φτιάχναμε συγκροτηματάκια για να γουστάρουμε.
Βέβαια από τότε ό,τι και να σκαρώναμε δεν μπορούσε να παιχτεί στην παραλία. Ήταν πιο αστικό. Κάπου στο ’98 ο Στέλιος χώθηκε στους Prohja της freestyle productions και οι υπόλοιποι στους ΑUS BAHAUA. Κάπου στο 2000 είπαμε να τζαμάρουμε μαζί και να πειραματιστούμε με αυτό το πολυσυλλεκτικό σχήμα, ονομάζοντάς το “Sensory deprivation”. Εκείνη την περίοδο μαζί μας έπαιζε μπάσο και ο Σταύρος Κωνσταντόπουλος, που στην συνέχεια μπήκε στους magic de spell. Το 2001 και ενώ ο Στέλιος είχε ήδη χωθεί στους Βαβυλώνα, μαζευτήκαμε, και μετά από αλλαγές κάποιων μελών, (γεια σου ρε Τούβλα) φτάσαμε στην σημερινή δομή μας.

Ν.Γ.: Κυκλοφορήσατε πρόσφατα την 1η σας δισκογραφική δουλειά, πώς νοιώθετε; Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο; Τι σας λένε;

Ε.: Το “Homo logos”, ηχογραφήθηκε το 2006 και κάποια από τα τραγούδια μετράνε μέχρι και πενταετία ζωής, απλά κυκλοφόρησε τώρα. Χτυπήσαμε πόρτες και περιμέναμε. Ξέρεις τώρα, στην Μπανανία φοβούνται να επενδύσουν οι μεγάλο- έμποροι σε άλλο φρούτο πέρα από μπανάνες. Νοιώθουμε όμορφα όμως  που κυκλοφόρησε έστω και με καθυστέρηση. Έγινε η αρχή και τώρα ξεκινάει το τριπάρισμα. Ο κόσμος γουστάρει, ψήνεται -πως το λένε;-  για εναλλακτική πρόταση.
Τα λόγια είναι θετικά, αλλά δεν παύει να είναι λόγια. Στα μάτια τους βλέπεις την ικανοποίηση και αυτό μας αρκεί.

Ν.Γ.: Πολυμορφικό σχήμα. Rock, hip-hop κατά κύρια βάση, όλα στο μίξερ. Το συνηθίζουν αρκετές νέες μπάντες. Το κάνουν και οι «Ρόδες». Πιστεύετε ότι η εποχή μας ζητάει κάτι τέτοιο;

Ε.: Δεν ξέρουμε ρε συ τι ακριβώς ζητάει η εποχή. Η εποχή είναι σουρεάλ. Μέσα από το μπαστάρδεμα-πάντρεμα των επιρροών μας, βγήκαμε εδώ. Όσο για τους εμπορικούς, η μουσική γίνεται τροφή προς εύπεπτη θρέψη. Όλοι χρειάζονται. Αν δεν κοιμηθείς στο πάτωμα δεν ξέρεις την αξία του κρεβατιού.

Ν.Γ.: Συμμετέχει στο «Homo Logos» και ο Νικήτας (Ρόδες). Συνυπήρχατε (ο Στέλιος) και στην Freestyle Productions (Prohja – Βαβυλώνα)και φαίνεται να υπάρχει στήριξη.  Πως βλέπετε ο ένας τον άλλον;

Ε.: Με το Νικήτα είχαμε κρατήσει κάποιες επαφές γιατί γουστάραμε τον αυθορμητισμό του και το σουρεάλ του. Όταν ετοιμάζαμε τον δίσκο, του προτείναμε να συμμετάσχει στο “Psycho Saloon” και δέχτηκε. Ρίξαμε πολύ γέλιο τη μέρα της ηχογράφησης. Τόσο απλά και όμορφα. Όταν βρούμε λίγο χρόνο, ακόμη τα λέμε.
Ν.Γ.: Ποια πιστεύετε ότι είναι η κατάσταση του hip-hop στην Ελλάδα (μαζί και low bap κτλ)και ποια είναι  η άποψή σας  για το Ελληνόφωνο ροκ (metal, punk);

Ε.: Για το hip hop δεν είμαστε και οι καταλληλότεροι να απαντήσουμε. Το Ελληνόφωνο ροκ που «υπάρχει» τώρα, παρά είναι pop για τα δεδομένα μας. Αν και σε πιο υπόγειες καταστάσεις και στο myspace, έχουμε συναντήσει πραγματικά αξιόλογα σχήματα. Από metal και punk δεν ακούμε πολλά.

Ν.Γ.: Θα βγούνε για lives οι Ερίσμα;

Ε.: Χωρίς live δεν αναπνέουν οι Ερίσμα. Κάθε live και μια ζωντανή παράσταση ενσωμάτωσης με το σύμπαν και τις ανάσες του κόσμου. Ρώτα όσους έχουν έρθει σε μια παράσταση μας να σου πουν τί ένοιωσαν.

Ν.Γ.: Τι υπάρχει στο μυαλό σας αυτό τον καιρό; Σχέδια; Όνειρα;

Ε.: Τώρα τελειώσαμε τα γυρίσματα για το video του “Psycho saloon” (σύντομα στους δέκτες σας, οι Ερίσμα σε εκπομπή μαγειρικής). Είμαστε σε προηχογραφήσεις για  το καινούριο υλικό, κινούμαστε σε πιο κιθαριστικά μέρη, πιο Αγγλικούς ήχους, πιο πολλές εικόνες. Και υπολογίζουμε κάπου μέσα στο 2009 να είναι έτοιμο. Παράλληλα, ο Στέλιος με τον Νάσο, ετοιμάζουν ένα project πιο ηλεκτρονικό και όλοι μαζί, περιμένουμε να απολυθεί από φαντάρος ο Γιώργος, ο μικρός τυμπανοκρούστης, για τις καινούριες ζωντανές παραστάσεις των ΕΡιΣΜΑ. Όνειρα; Να πέσουν κι άλλο τα σύνορα της μουσικής. Να συναντάμε ειλικρίνεια και να χορεύουμε με ρυθμούς. Να επικοινωνούμε όχι με αριθμούς, αλλά με το μέσα μας. Όμορφα όνειρα, που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ν.Γ.: Δυο λόγια για την σελίδα μας και τους αναγνώστες μας;

Ε.:Rockap.gr . Αυτό από μόνο του, τα λέει όλα.

Ν.Γ.: Σας ευχαριστούμε Ερίσμα, Καλές μουσικές αποδράσεις!

Ε.: Κι εμείς ευχαριστούμε. Άντε γεια κι αντίο, θα τα πούμε στο πλοίο. Με σεβασμό στον Δαρβίνο και στους πιγκουΐνους, που στήσανε αποικία στον Κρόνο, αυτή τη φορά. Καλή συνέχεια στα όμορφα που σκαρώνετε.

Οι ΕΡίΣΜΑ είναι:

Κώστας Σταθόπουλος, κιθάρες
Ηλίας Κούρτης, κιθάρες
Πέτρος Χρυσός, μπάσο
Γιώργος Λυγουριώτης, τύμπανα
Νάσος Νομικός, ήχο
Στέλιος Τσάφος, φωνή-στίχο

Επίσημη Σελίδα

http://www.myspace.com/erismaband