Οι Εκτός Ελέγχου δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με το όνομα ‘Συν και Πλην’, επηρεασμένοι από την έξαρση του punk στη χώρα μας, παίζοντας διασκευές κλασικών punk σχημάτων του εξωτερικού (Clash, Sex Pistols, Ramones),αλλά παίζουν και κάποια δικά τους κομμάτια στις συναυλίες τους. Ήταν από τα ποιο ενεργά συγκροτήματα της δεκαετίας, έκαναν πολλές συναυλίες κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Επίσης έκαναν και κάποια live στο εξωτερικό.

Ηχογραφούν και κυκλοφορούν κάποιες κασέτες μέσα σε αυτή τη δεκαετία με σημαντικότερη τη κασέτα «No dogs fly here», που κυκλοφόρησε το 1986 από την Lazy Dog. Το 1990 μπαίνουν στο στούντιο ‘Αγροτικόν’ του Νίκου Παπάζογλου και ηχογραφούν ένα δίσκο που επρόκειτο να κυκλοφορήσει την ίδια χρονιά από την Lazy Dog.

Όμως λόγω διαφόρων λόγων, οικονομικών, προβλημάτων λογοκρισίας αλλά και λόγω απουσίας του συγκροτήματος για αρκετό καιρό στο εξωτερικό, η κυκλοφορία του δίσκου αναβάλλεται.

Τελικά το 1994 κυκλοφορεί ο δίσκος τους «Εκτός Ελέγχου», επίσης ηχογραφούν και το γνωστό κομμάτι των Γκρόβερ ‘Σ’ αυτή την πόλη’ από την θρυλική συλλογή ‘Διατάραξη κοινής ησυχίας’, για να συμμετέχουν σε μία συλλογή της Act-Up. Τα τραγούδια τους μιλάνε για κοινωνικά προβλήματα και φαντάζουν πολύ επίκαιρα ακόμα και σήμερα.

Οι Εκτός Ελέγχου είναι μία από τις ιστορικότερες punk μπάντες της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ