Ευχάριστη κατάσταση να λαμβάνεις το demo μιας μπάντας και μετά από λίγο καιρό να την βλέπεις να δισκογραφεί. Αυτό έγινε και με τους Δ.Ο.Γ.Μ.Α. αφού πριν μερικούς μήνες σχολίαζα το demo τους και τώρα έχω το πρώτο τους album στα χέρια μου.

Τα 6 από τα 10 τραγούδια που περιέχει η πρώτη τους δουλειά υπήρχαν και στο demo που μας είχαν στείλει έτσι το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βάλω να ακούσω σημεία από όλα αυτά τα τραγούδια και μετά τις νέες εκδοχές του δίσκου. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι η παραγωγή σε κάποια τραγούδια γίνεται καλύτερη από πριν αλλά και σε κάποια άλλα το αντίστροφο, ακούγοντας τα τύμπανα κυρίως να μπουκώνουν τον ήχο στις ψηλές εντάσεις. Παρατήρησα ότι όντως έχουν γίνει μπερδέματα εδώ. Πέρα από το γεγονός ότι σε κάποια τραγούδια παίζουν άλλοι μουσικοί σε σχέση με κάποια άλλα, βλέπω ότι και οι ηχογραφήσεις – μίξη γίνανε σε διαφορετικά στούντιο, πράγμα που σημαίνει ότι όπου μπαίνουν πολλά χέρια, κάτι στο τέλος στραβώνει. Το καλύτερο είναι τα τραγούδια να παιχτούν από τους ίδιους μουσικούς, στο ίδιο στούντιο όπου θα κάνει ένας την μίξη και το master. (Το κόστος για να ηχογραφηθούν εκ νέου με τους νέους μουσικούς τα τραγούδια, δεν είναι πολύ μεγάλο την σήμερον ημέρα). Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα προηγούμενα σχόλια μου για μια καλύτερη παραγωγή είναι αυτά που ήχησαν κάπως στραβά αλλά δεν είναι ικανά από μόνα τους για ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αντιθέτως αν αυτά προσεχτούν την επόμενη φορά θα έχουμε να κάνουμε με ένα αρτιότατο αποτέλεσμα. Φυσικά κάποιος που δεν έχει ακούσει το demo και δεν βάζει το αυτί του να ξεψαχνίσει τα πάντα, μπορεί να με βγάλει και τρελό ή απλά να αδιαφορεί για αυτές τις λεπτομέρειες.

Οι Δ.Ο.Γ.Μ.Α. μου αρέσουν και το έχω ξαναπεί, και στιχουργικά και συνθετικά και φωνητικά και επειδή είναι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά θα αναμένουμε την βελτίωση – εξέλιξη με τον καιρό και με τους επόμενους δίσκους που ελπίζω να υπάρξουν.

Το artwork του δίσκου είναι καταπληκτικότατο, όπως επίσης και το cd σε μορφή βινυλίου. Το artwork είναι κομμάτι της τέχνης, είναι τέχνη από μόνο του και πρέπει να υποστηρίζεται όπως και η μουσική… ο Θάνος Παπαγεωργίου (Graphic Designer) και η Ευδοκία Δουλγερίδη (illustration & Sketches) έβαλαν τις πινελιές τους για λογαριασμό της μπάντας και αξίζουν πολλά μπράβο.

Στηρίξτε αυτή την μπάντα από την Αθήνα αγοράζοντας τον δίσκο τους και δίνοντας παρόν στις συναυλίες τους, το αξίζουν!

Αναμένουμε κιάλλα όμορφα πράγματα!

Νίκος Γραμμάτος

Είδος: Ελληνόφωνο rock

Λίστα τραγουδιών:

1 Κύριε Πρόεδρε
2 Το Λάθος
3 Παιχνίδια & Χρώματα
4 Μη σε νοιάζει
5 Πνεύμα για Τροφή
6 Δωσ’ μου κι άλλα
7 Κραυγή
8 Ζωή στα χέρια
9 Δημοκρατία
10 Ρόδα είναι η Ζωή

Οι Δ.Ο.Γ.Μ.Α. είναι:

Νίκος Γιακουμάκης: Φωνητικά / Πλήκτρα
Νικόλας Μανούσης: Μπάσο
Νικήτας Μιχαλόπουλος: Κιθάρα
Γιώργος Κρικέλης: Τύμπανα
Νίκος Γαγγάδης: Κιθάρα

https://www.facebook.com/dogmagr