Οι Δ.Ο.Γ.Μ.Α. (Διχασμένα Όνειρα Γεμάτα Με Αλήθεια) είναι ένα συγκρότημα που πρωτοσχηματίστηκε το 2001 και είναι άλλο ένα από τα πάμπολλα συγκροτήματα στην χώρα μας που για διάφορους λόγους καθυστερεί και αναλώνεται μέσα στα χρόνια, ψάχνοντας μέλη ή αναζητώντας ταυτότητα αλλά και ένα από τα πολλά επίσης συγκροτήματα που δεν αφήνει το όνειρο και προσπαθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Το demo με τίτλο «Νεκρή ψυχή» βγήκε στην επιφάνεια το 2011 και περιέχει 6 τραγούδια δικά τους. Η αλήθεια είναι ότι από το όνομα της μπάντας, περίμενα να ακούσω κάτι σε punk ρυθμούς (ίσως αυτό να μπερδέψει και άλλο κόσμο και να αποτρέψει στην ακρόαση) αλλά όταν ξεκίνησα να τους ακούω διαψεύστηκα με μια αίσθηση χαράς… όχι επειδή δεν παίζουν punk αλλά επειδή μου άρεσε αυτό που άκουγα. Το συγκρότημα παίζει κλασικό ελληνόφωνο ροκ, με μελωδικά σημεία καθώς η ύπαρξη πλήκτρων βοηθάει σε αυτό, αλλά και με το distortion να παίρνει φωτιά εκεί που χρειάζεται. Ωραίες ενορχηστρώσεις, καλοπαιγμένα τραγούδια, ωραία φωνητικά (θα θελα όμως λίγο παραπάνω τσαμπουκά στα δυνατά σημεία) και προπάντων ωραίοι στίχοι οι οποίοι αντικατοπτρίζουν απόλυτα την εικόνα της κοινωνίας μας. Χαίρομαι να βλέπω τέτοιες λέξεις να γίνονται τραγούδια και να περνάνε μηνύματα, μηνύματα ουσιώδη.

Σαν παρατηρήσεις στην μπάντα θα ήθελα να προσθέσω:
Να φύγουν από την κλασική μελωδική ελληνοροκιά, καθώς δεν κρύβω ότι αρκετά σημεία στα τραγούδια τους μου θύμισαν αρκετές άλλες μπάντες που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Μπορούν κάλλιστα να βρουν την δική τους ταυτότητα και η ύπαρξη πλήκτρων τους βοηθάει αρκετά σε αυτό.
Να μην τραβάνε τόσο πολύ τα τραγούδια, όπως στο «Δημοκρατία», όπου στα 6 λεπτά τραγουδιού, τα 3 είναι επανάληψη του στίχου και μαζί με το σόλο φτάνουν σε σημείο να κουράσουν τον ακροατή. Προτιμότερο είναι να καταφέρεις να κάνεις τον άλλο να θέλει να ακούει το τραγούδι 5 και 10 φορές, παρά αυτόν τον κορεσμό… και μπορείς να το καταφέρεις αυτό και με 2μιση ή 3 λεπτά τραγούδι.
Όπως σημείωσα και πιο πάνω, θέλω πιο τσαμπουκαλεμένα φωνητικά (ακόμα πιο τσαμπουκαλεμένα απ’ ότι είναι ήδη στο τραγούδι «Παιχνίδια και χρώματα») στα σημεία που χρειάζεται, για πολιτικούς και αδικίες μιλάτε, φωνάξτε!!!
Και εν τέλει να παίξουν λίγο με τους ήχους και τα εφέ στην κιθάρα αλλά και στα φωνητικά, να φανεί ότι έχει γίνει παραγωγή και όχι μια απλή ηχογράφηση σαν σε πρόβα. Τα φωνητικά όχι τόσο ψηλά σε ένταση, ώστε να μπορούν να αναδειχθούν όλα τα όργανα. Πιστεύω ότι ένας καλός παραγωγός θα βοηθούσε πάρα πολύ στο να απογειωθούν τα τραγούδια και να ζωντανέψουν… ακόμα και σε αυτές τις ηχογραφήσεις. Το μαγικό “ποντίκι” μπορεί να μεταμορφώσει απίστευτα όμορφα τους ήχους, δοκιμάστε το και σίγουρα θα αφήσετε πολλά ανοικτά στόματα ;).

Ελπίζω να μην είναι άλλη μια μπάντα που θα τα παρατήσουν στην στροφή, γιατί ταλέντο υπάρχει σε όλα τα σημεία και έχουν πολλά να πουν. Δουλειά και πάλι δουλειά παίδες και σίγουρα θα μας καταπλήξετε στο άμεσο μέλλον. Αναμένουμε τον δίσκο σας!

Τα τραγούδια:

1. Δημηκρατία
2. Κύριε πρόεδρε
3. Παιχνίδια και χρώματα
4. Πνεύμα για τροφή
5. Το λάθος
6. Ζωή στα χέρια

Link

Νίκος Γραμμάτος