R-1686384-1236886296.jpegΤην Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1983 ξεκίνησε στην ελληνική τηλεόραση ένα ταξίδι μαγικό στην φαντασία.  Ένα ταξίδι σε ένα μέρος που το ξέρουν μόνο παιδιά, ούτε μεγάλοι, ούτε σοφοί. Ένα ταξίδι στο πανέμορφο μέρος του πατατουφ.

«Πατατούφ θα πει τραγούδι μαγικό στην φαντασία!»

Το Πατατούφ όμως  εκτός  του ότι ήταν ένα μαγικό, φανταστικό μέρος στο οποίο ταξιδεύαν τα παιδιά υπήρξε και η αρχή ενός μαγικού ταξιδιού και για τους μεγάλους.  Ένα ταξίδι με συναισθήματα, φιλίες, έρωτες, αναμνήσεις, αλκοόλ και πολλά άλλα, αλλά κύριο συστατικό του ήταν η μουσική και η ποίηση!

Το 1984 λοιπόν στο Περιστέρι ο Θάνος Ανεστόπουλος στα φωνητικά και στην κιθάρα, ο Τάσος Μάχας στα τύμπανα και ο Σωτήρης Σταμπουλίδης στο μπάσο δημιουργούν τους “crazy patatoef”. Το συγκρότημα μετά απο δύο χρόνια διαλύεται για να ξαναβρεθούν πάλι το 1990 και να δημιουργηθούν οι Πατατούφ. Το 91′ εισχωρεί στο συγκρότημα ο Κυριάκος Τσουκαλάς και για λίγο καιρό στο στούντιο του Σόλωνα στη Νέα Ζωή οι Πατατούφ είναι 4.

Στις αρχές του 91′ ο Σωτήρης αποχωρεί απο την μπάντα,ο Θάνος πιάνει το μπάσο και οι Πατατούφ αλλάζουν όνομα και λέγονται  πλέον Διάφανα Κρίνα. Ένα όνομα  που σκαρφιστήκαν απο ένα στίχο που είχαν γράψει οι  ίδιοι παλαιότερα: “Είναι τόσο κρίμα για τα άσπρα διάφανα κρίνα να είναι τόσο χλωμά”. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, η παρέα μεγαλώνει και η τελική σύνθεση είναι η εξής:

 

Θάνος Ανεστόπουλος – φωνή/ακουστική κιθάρα/φυσαρμόνικα/πιάνο/όργανο

Παντελής Ροδοστόγλου – μπάσο

Τάσος Μαχάς – τύμπανα/κρουστά

Νίκος Μπάρδης – κιθάρες/τρομπέτα/κρουστά/συνθετητές/μεταλλόφωνο

Κυριάκος Τσουκαλάς – κιθάρες/πλήκτρα/κρουστά/γεννήτρια ήχων

k1

Με αυτή τη σύνθεση θα ηχογραφήσουν το 94′ στο στούντιο της Columbia στον Περισσό το πρώτο τους επτάιντσο με τίτλο: “Κάτω απ’το ηφαίστειο-Λιώνοντας μόνος”. Το 1996 με τον Παναγιώτη Μπερλή στα πλήκτρα και πιάνο ηχογραφούν το “Έγινε η απώλεια συνήθεια μας” και το 1998 το “Κάτι σαράβαλες καρδιές”.

Το 2000 ο Παναγιώτης αποχωρεί απο την μπάντα και οι 5 τους πλέον δημιουργούν την δική τους δισκογραφική εταιρία,την “THIS IS MY VOICE RECORDS”. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το EP “ Είναι που όλα ήρθαν αργά” και το LP “Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές”.

k2

Το “Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές” είναι κατα την άποψη μου ένα απ΄τα καλύτερα album που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και ίσως το καλύτερο των Κρίνων(αν και η επιλογή είναι δύσκολη)! Κυκλοφόρησε σε cd με 10 κομμάτια ενώ στην βινυλλιάκη του έκδοση είχε 11. Είναι το album που μέσα στη “Νύχτα” σε φέρνει αντιμέτωπο με τις “Μικρές αλήθειες” σου βλέποντας “Ένα όνειρο απο χιόνι”. Σε κάνει να αναπολείς  εκείνες τις “Στιγμές” που ο έρωτας έρχοταν “Στο πλάι σου”,ερχόταν “Απ’τ’άπειρο σε σένα” και ξαφνικά  έφευγε και σε άφηνε με “Τα γλυκά απελπισμένα σου αντίο”.Σε κάνει να σκέφτεσαι αν “Η αγάπη είναι ένας σκύλος απ’την κόλαση”,αν “Το σώμα αυτό είναι δειλό” και αν “Θα πεθάνεις ένα πένθιμο του φθινοπώρου δείλι”. Και χωρίς να το καταλάβεις παίρνεις την πένα και “Γράφεις τραγούδια που μιλάνε για τη θλίψη”.

Το συγκεκριμένο album απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα το αμερικάνικο Splendid έγραφε ότι μετά τους Sigur Ros, τα Διάφανα Κρίνα είναι οι δεύτεροι που μπαίνουν στην αποκλειστικά αγγλόφωνη δισκοθήκη του μουσικοκρητικού. Επίσης αναφέρει ότι ο Johny Greenwood των Radiohead θα ήταν περήφανος να αποκαλούσε δικές του τις κιθαριστικές γραμμές του δίσκου. Στην Αυστρία το darkscene το album το αποκαλεί αριστούργημα,ενώ στη βαθμολογία δίνει 5/5. Ενώ στην Ελλάδα η βαθμολογία που παίρνει απο τους κριτικούς είναι απο 8/10 εως 10/10.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στον τίτλο του δίσκου όπως τον διηγήθηκε ο εμπνευστής του τίτλου Παντελής στον Σπήλιο Λαμπρόπουλο τον Δεκέμβριο του 2000 στο περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ.:

“Φαντάσου, είσαι σε ένα χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού, σ’ ένα σπίτι κοντά σ’ ένα ποτάμι με αγριοκερασιές, και, αργά τη νύχτα, ενώ η αγαπημένη σου κοιμάται, σηκώνεσαι, πας στο μπαλκόνι και εκείνη τη στιγμή, ενώ τα βλέπεις όλα κατεστραμμένα για τους δικούς σου λόγους, σου ‘ρχεται η μυρωδιά από τα δέντρα και η ομορφιά τρυπώνει μέσα σου με έναν τρόπο ανεπανάληπτο και δίνει νόημα και εύρος σ’ αυτή την αινιγματική έννοια που ονομάζουμε ελπίδα. Λυτρωτικό!”

k3

1. Μικρές αλήθειες
2. Νύχτα
3. Η αγάπη είναι ένας σκύλος απ’ την κόλαση
4. Τα γλυκά απελπισμένα σου αντίο
5. Το σώμα αυτό είναι δειλό
6. Στο πλάι σου
7. Σ’ ένα όνειρο από χιόνι
8. Απ’ τ’ άπειρο σε σένα
9 .Στιγμές
10. Θα πεθάνω ένα πένθιμο του φθινοπώρου δείλι
11. Γράψαμε τραγούδια που μιλούσαν για τη θλίψη*

 *Μόνο στην βινυλιακή μορφή

Χρήστος Πίχας Αποστολόπουλος