Για τον Δημήτρη Τσακνάκη δεν έχω πληροφορίες, παρόλη την αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο. Το ‘Kullu Wahhad’ πιθανότατα να είναι η πρώτη του μουσική απόπειρα.

Εντύπωση μου προκάλεσε ο πρωτότυπος τίτλος του album, που ερμηνεύεται  στην Αραβική διάλεκτο ως «γενική ακαταστασία στα πράγματα κάποιου, είτε κάποια αναστάτωση στις σχέσεις μεταξύ δύο ατόμων» ή εν συντομία στην ελληνιστή «κουλουβάχατα».

Όντως το Kullu Wahhad είναι κουλουβάχατα, με την καλή έννοια όμως! Δέκα κομμάτια στα οποία ο Δημήτρης Τσακνάκης μας περνάει μέσα από διάφορα μουσικά μονοπάτια, ανακατεύοντας διάφορα ήδη, κάποια εκ των οποίων δεν έχουν μεταξύ τους καμία κοινή συντεταγμένη. Ηλεκτρονική μουσική με ρεμπέτικα, παραδοσιακά ελληνικά με post και όλα μαζί μέσα σε ένα rock περιτύλιγμα.

Οι στίχοι άλλοτε εριστικοί και ωμοί άλλοτε ρομαντικοί, να ερμηνεύονται πότε με κοφτά στεγνά φωνητικά και πότε με χαοτικά βαθιά ανάλογα με την ανάγκη του εκάστοτε τραγουδιού.

Ως βασικές επιρροές του Τσακνάκη ακούγοντας το Kullu Wahhad θα έλεγα ότι είναι ο Παύλος Σιδηρόπουλος της περιόδου των ‘Μπλουζ του Πρίγκιπα’, ο Γιάννης Αγγελάκας (μετά Τρύπες εποχή), ο Νικόλας Άσιμος του οποίου χρησιμοποιεί και κάποια λόγια του στο 10ο κομμάτι του album ‘Που ‘ν’ το να το’, καθώς επίσης και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Βασικό μειονέκτημα του δίσκου είναι η παραγωγή του, χωρίς αυτό όμως να επισκιάζει τη δουλειά που έχει γίνει. Το ότι υπάρχει πολύ ταλέντο είναι ορατό και αναμφισβήτητο. Σίγουρα όμως μία καλύτερη παραγωγή θα του έδινε έναν άλλο αέρα.

Track list:
1.Deep Communication is the Light and the Creation
2.Εύκολο να το λες
3.Σωκράτη τον μπούλο
4.μικρές οι λέξεις
5.Μ’ ένα πισωγύρισμα δε χάθηκε κι ο κόσμος
6.Το Ζεν θέλει μαγκιά
7.Λίγο πριν κουνήσω το χέρι μου
8.Ανδρείκελα (Κ. Καρυωτάκης)
9.Ματωμένα αστέρια
10.Που ‘ν’ το να το (συμμετέχει ο Σαλόκιν Σόμισα)

To ‘Kullu Wahhad’ μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από τη παρακάτω διεύθυνση:
www.myspace.com/madafakas

Κείμενο: Αντώνης Δριβελόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ