Έχω στα χέρια μου την νέα δουλειά του Δημήτρη Καρρά, ο οποίος συνεργάστηκε αυτή την φορά με τους Skull & Dawn.
Τον Δημήτρη τον «γνώρισα» μουσικά μέσα από τους ΠΑΖΛ, όταν κυκλοφόρησαν τον πρώτο και μοναδικό τους δίσκο με τίτλο «Ο άνθρωπος που δεν γεννήθηκε ποτέ», εν έτη 2000, οι οποίοι δεν άργησαν να ξεχωρίσουν και έβρισκαν συνέχεια θέση στις ραδιοφωνικές μου εκπομπές.
Την πορεία με το συγκρότημα Βωξ δεν την παρατήρησα γιατί απλά δεν έπεσαν ποτέ στα χέρια μου, ίσως να έφταιγε και η κατιούσα των δισκογραφικών και της σκηνής τότε (2005-2008).
Το 2009 έρχεται και ο πρώτος σόλο δίσκος του Δημήτρη Καρρά με τίτλο «ντέμο» το οποίο επίσης δεν έτυχε ποτέ να έρθει στα χέρια μας σαν Rockap. Ακολούθησε το 2010 ο δίσκος «Αστιβή» και τον Σεπτέμβρη του 2011 το «Οι σχιζοφερνείς δεν χασμουριούνται σχεδόν ποτέ», δίσκοι οι οποίοι επίσης δεν έφτασαν στα χέρια μου, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα.
Το «Θνητάριο» κυκλοφόρησε στα τέλη του 2012. Περιέχει 7 νέα τραγούδια σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Καρρά. Η ενορχήστρωση και η εξέλιξη των συνθέσεων έγινε από τον Κώστα Στεργίου και τους Skull & Down.
Έχουμε να κάνουμε με έναν σκοτεινό δίσκο βουτηγμένο στις βραδινές σκέψεις του Δημήτρη. Σκέψεις πλασμένες από απαισιόδοξα συναισθήματα, εικόνες του κόσμου, εσωτερικής αναζήτησης και σκέψεων αρωματισμένες με έρωτα, αυτού του έρωτα που είναι η αρχή των πάντων… της κάθε αρχής, της πορείας, του μέλλοντος.
Μουσικά έχουμε να κάνουμε με ένα υπέροχο αποτέλεσμα, άρτια παιγμένο, ηχογραφημένο και δουλεμένο. Πως αλλιώς θα μπορούσε να ήταν μετά από τέτοια εμπειρία και πορεία στον χώρο;! Οι πειραματισμοί είναι βασικό συστατικό, όπου δίνουν όμορφες και αλλόκοτες εναλλαγές στον ρυθμό και το ύφος των τραγουδιών, πράγμα που δείχνει πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που έχουν συναισθήματα και ψυχή, και που αυτό που ακούμε έχει περάσει από μέσα τους για να αποδοθεί σωστά. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με κάτι ρηχό και φθηνό που σκοπό έχει απλά να γαργαλήσει λίγο τα αυτιά μας. Θέλουν να μας πάει παραπέρα, να μπει βαθειά μέσα μας και να μας ξυπνήσει παρόμοια συναισθήματα αλλά και στιγμές.
Στιχουργικά έχουμε να κάνουμε με λόγια (όπως τα χαρακτηρίζει ο Δημήτρης), τα οποία λόγια μπορούν να σταθούν επάξια και αυτόνομα σαν ποιήματα, να σε ταξιδέψουν από μόνα τους σε ένα εξίσου μοναδικό και μαγευτικό τοπίο. Όταν αυτά τα λόγια κολλάνε απόλυτα και ταιριαστά με την μουσική, τότε μιλάμε για ένα ιδανικό αποτέλεσμα το οποίο πρέπει και επιβάλλεται να σας «ενοχλήσει».
Αναζητήστε τον δίσκο αυτό, ο οποίος περιέχει ηχητικό δώρο 10 επιπλέων τραγουδιών από τον προηγούμενο δίσκο του Δ.Καρρά «Οι σχιζοφρενείς δεν χασμουριούνται σχεδόν ποτέ».
Νίκος Γραμμάτος
Τα τραγούδια:
1. Χαλί για τον χειμώνα
2. Δορυφόρος
3. Νέκρος καιρός
4. Παράνοια (ποια κούκλα ξέρεις να μιλάει)
5. Ψυχοραγούν οι θάλασσες
6. Θαλάμη
7. Βιτρίνα