Τα Γυμνά Καλώδια νομίζω δεν χρειάζονται συστάσεις. Όποιος ασχολείται με την ελληνόφωνη ροκ σκηνή, τους γνωρίζει σίγουρα. Στα τέλη του 2011 κυκλοφόρησαν την νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Άρωμα Φυγής», με αφορμή αυτό τον δίσκο επικοινωνήσαμε με τον Χρήστο Καλογράνη ο οποίος απάντησε τα ερωτήματά μας.

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

Σε προηγούμενη αναφορά μου για τον δίσκο σας είχα κρατήσει επιφυλάξεις για την δισκογραφική που είχατε επιλέξει, όπου τελικά δικαιώθηκα για το αποτέλεσμα. Είστε λίγο γκαντέμηδες με τις δισκογραφικές που έχετε επιλέξει να κυκλοφορήσετε τις δουλειές σας ή μου φαίνεται;
Δεν έχουμε παράπονα από κανέναν. Ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί. Από την στιγμή που εμείς επιλέξαμε να κρατήσουμε το ύφος μας, θα επιλέγαμε ή θα μας επέλεγε δισκογραφική που θα μας άφηνε να το κάνουμε αυτό. Εξάλλου, η δισκογραφική είναι πλέον παρελθόν για εμάς.

Υπάρχει λόγος μια μπάντα με τέτοια δισκογραφία να επιλέξει να δισκογραφήσει σήμερα; Όπως επίσης πείτε μου αν υπάρχει λόγος μια νέα μπάντα να δισκογραφήσει και όχι να επιλέξει το διαδίκτυο.
Είναι ο ίδιος λόγος που επιλέγεις να κάνεις έρωτα, από το να αγοράσεις μια τσόντα, νομίζω. Είναι και να έχεις μάθει να θέλεις να κρατάς τον δίσκο στα χέρια σου, να τον κάνεις δώρο, να τον μυρίσεις, να τον ακούσεις χωρίς να μπαίνεις στο youtube και στο fb. Η αλήθεια είναι πως σπανίως «καταλαβαίνω» τραγούδι αν το ακούω από τον υπολογιστή. Νομίζω ότι από εδώ και στο εξής, πρέπει όλοι να επιλέξουμε το βινύλιο.

Νέα κυκλοφορία… «Άρωμα φυγής», είναι αυτό το άρωμα που αναβλύζει σε όλη την χώρα και που λέει ότι μόνος δρόμος πλέον είναι η φυγή έξω; Τι άρωμα έχει η δική σας φυγή και τι θέλετε να πείτε με αυτό; Μιλήστε μου για την νέα σας αυτή δουλειά που όπως αναφέρθηκα, πιστεύω είναι και η καλύτερη σας μέχρι σήμερα.
Το «Άρωμα Φυγής» είναι το άρωμα που γαργαλάει την μύτη σου κάθε φορά που νοσταλγείς και θέλεις να «την κάνεις».  Στον δίσκο αυτό, έχει διάφορες παραλλαγές. Ο δίσκος, αν και περνάει από κοινωνικό-πολιτικά μονοπάτια, νομίζω ότι εγκαθίσταται περισσότερο στην έννοια την ψυχής, και στην ανάγκη που έχουμε για γαλήνη. Σαφέστατα στους καιρούς μας έχεις δίκιο να λες ότι είναι το άρωμα που αναβλύζει σε όλη τη χώρα. Αλλά νομίζω ότι και μόλις αυτοί οι καιροί περάσουν, θα εκλάβουμε ότι αναφέρεται και στην γενικότερη τάση μας για φυγή, ακόμα και στην ύστατη.

Ο νέος δίσκος σας επιλέχτηκε να βρίσκεται στην λίστα για τους καλύτερους δίσκους που ακούσαμε το 2011. Την ίδια ώρα ο δίσκος σας για τα Μ.Μ.Ε. είναι σαν να μην υπάρχει, σαν να μην βγήκε ποτέ, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Σας εξοργίζει αυτό; Πάντα δεν γινόταν;
Η επιλογή του δίσκου μας τιμά πάρα πολύ, και ειλικρινά σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Δουλεύουμε πολύ για να μπορούμε να προσφέρουμε ένα άκουσμα που θα μπορέσει να προσφέρει σε εσάς έστω και κάτι τοσοδά μικρό. Όσον αφορά τα ΜΜΕ, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να μας εξοργίσει, ούτε καν να μας νοιάζει. Εννοείται γινόταν πάντα, και πάντα θα γίνεται. Εξάλλου, γνωρίζουμε όλοι πως λειτουργούν τα περισσότερα «κονσερβοποιημένα» ΜΜΕ.

Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία σας και είδαμε ότι αποχώρησε από την μπάντα ο κιθαρίστας σας αλλά και ιδρυτικό μέλος, ο Κώστας Ζορμπάς. Γιατί αυτό; Έχουμε επίσημα το όνομα του αντικαταστάτη;
Ο Κώστας δεν ήταν ιδρυτικό μέλος της μπάντας. Έφυγε για σοβαρούς προσωπικούς λόγους που δεν θα ήταν σωστό να αναφέρω. Απλώς δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Κρατάμε επαφή, και του ευχόμαστε ότι καλύτερο για την επιλογή του. Μετά από την από την αποχώρηση του, δουλέψαμε, σκεφτήκαμε, γνωρίσαμε μερικούς καινούριους ανθρώπους, δοκιμάσαμε πράγματα, και καταλήξαμε ότι είναι καλύτερα η μπάντα να συνεχίσει σαν τρίο. Κατά την γνώμη μας, τα τραγούδια μας ήταν έτσι δομημένα από την αρχή. Ηχογραφήσαμε και κάναμε live, και τελικά και εμείς αλλά και οι κοντινοί μας ακροατές, επιλέξαμε ότι είναι καλύτερο το αποτέλεσμα τώρα. Πιο άμεσο, και πιο «καθαρό», ενώ είναι ταυτόχρονα επιθετικό.

Πόσο δύσκολο είναι τελικά μια μπάντα εν Ελλάδι να κρατήσει σταθερό line-up; Βλέπουμε συχνά νέες μπάντες να κυκλοφορούν μια δουλειά και μετά να το διαλύουν, γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι δύσκολοι οι συμβιβασμοί στις μέρες μας ή απλά επειδή ότι ο καθένας έχει την δυνατότητα πλέον να φτιάξει την δική του μπάντα και δική του μουσική με τα μέσα της τεχνολογίας;
Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι αλλού. Οι μπάντες αποτελούνται από διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικά «θέλω», και μόλις αρχίσει η ματαιοδοξία να σου γαργαλάει το μικρό σου «εγώ», φεύγεις για να την σώσεις. Και ειδικά στις μπάντες που δεν υπάρχει ικανοποιητικό έσοδο ή στις μπάντες που θέλουν όλοι να κάνουν το «κομμάτι» τους.

Πριν 2 χρόνια στην συνέντευξη μας, αναφέρατε ότι γενικότερα το Downloading κατέστρεψε την δισκογραφία. Είδαμε ότι ακόμα δεν δείχνουν σημάδια ζωής οι δισκογραφικές αλλά ακόμα χειρότερα ότι δεν κάνουν κάτι για αυτό. Ποια ή άποψη σας σήμερα; Είναι το μέλλον το διαδίκτυο;
Το μέλλον σίγουρα κρύβεται στο παρελθόν. Απλά ψάχνω να βρω την χρονική περίοδο. Δεν υπάρχει όμως κάποια συνταγή.

Πως βλέπετε το ξεπούλημα της χώρας από τους σάπιους πολιτικούς μας; Πιστεύετε πως είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλέον και ότι τα νήματα κινούνται από τους «από πάνω» ;
Νομίζω πως ένα γιαούρτι δεν φέρνει την άνοιξη.

Υπάρχει ελληνική σκηνή και ενότητα μεταξύ όλων των παραγόντων (συγκροτήματα, μαγαζιά, μέσα);
Όχι, δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Ούτε ελληνική σκηνή, ούτε ενότητα. Αλλά θα κάνουμε όλοι μας μεγάλη προσπάθεια αυτό να αλλάξει.

Είστε μπάντα που έδινε πάντα βάρος στις συναυλίες. Θα δούμε συναυλίες σας; Στην επαρχία; Είναι εύκολο στις μέρες μας;
Ναι, θα δούμε συναυλίες γενικά. Και στην επαρχία, αν και η βενζίνη είναι πολύ ακριβή τώρα πια, και φοβούνται να σε φωνάξουν! Αλλά, με αλληλεγγύη θα το καταφέρουμε.

Τα Γυμνά Καλώδια με 5 δίσκους στο βιογραφικό τους, είναι δυνατό να ζούνε από την μουσική τους πλέον ή η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Πόσο μάλλον της μουσικής.
Πλάκα κάνεις..!

Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο θα λέγατε ότι τα Γυμνά Καλώδια διαλύουν το παρτάκι τους και ακολουθεί ο καθένας τον δρόμο του;
Τώρα αρχίζει το πάρτι! Και εξάλλου, ας μην κοροϊδευόμαστε. Κάθε μπάντα ξέρει ποιος είναι ο επόμενος προς αποχώρηση. Και άμα γουστάρει, βρίσκει τρόπους να συνεχίσει. Τα Γυμνά Καλώδια δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Όταν αυτό συμβεί, θα κλείσουμε τα ηχεία, και θα πυρπολήσουμε την αυλαία μας πανηγυρικά. Θα συμβεί και αυτό. Και μετά δεν θα έχει πισωγύρισμα.
Προς το παρόν όμως, κάνουμε πρόβες, live και λέμε να ετοιμάζουμε κανα δίσκο.
Και στις 30 Μαρτίου (2012) παίζουμε στο After Dark, όπου και σας περιμένουμε.

Πως βλέπετε τους μουσικούς από τις πολύ γνωστές μπάντες μας (Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Διάφανα Κρίνα, Ενδελέχεια κ.α.) που διαλέξανε τον σόλο δρόμο; Εγώ πιστεύω ότι βγήκαν χαμένοι, εσείς;
Κάποτε αυτά τα ονόματα έπαιζαν με δισκογραφικές και μεγάλα budget.
Τώρα, ο σόλο δρόμος τους επέλεξε.
Καλά έκαναν όμως. Είναι καλλιτέχνες, και ζουν με την έκφραση. Είναι ο δικός τους τρόπος να αναπνέουν. Δεν νομίζω ότι βγήκαν χαμένοι. Χαμένος δεν είναι αυτός που παίζει σε λιγότερο κόσμο. Χαμένος είναι αυτός που δεν μπορεί να πει αυτό που νοιώθει πια.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνέντευξη. Ευχόμαστε καλή δύναμη, και να είστε όλοι καλά.

Fb Link: https://www.facebook.com/GimnaKalwdia