Αν όλοι οι άνθρωποι ήταν αλληλέγγυοι. Αν έδινες απλόχερα χωρίς να περιμένεις να πάρεις. Αν, αν, αν… Οι καιροί που διανύουμε σίγουρα είναι δύσκολοι από πολλές απόψεις. Έννοιες όπως ανθρωπιά και αλληλεγγύη τείνουν να εξαφανιστούν στο βωμό του παρτακισμού, του ωχαδερφισμού και της αποβλάκωσης. Αν όχι για όλους, για τους περισσότερους τουλάχιστον. Κάποιοι, μέσα από τις δυσκολίες και το βαρύ κλίμα που επικρατεί (που μας έχουν επιβάλλει δηλαδή), παλεύοντας με τους δαίμονές τους, βρίσκουν πάτημα και ψυχικό σθένος να εκφράσουν αυτά που έχουν μέσα τους προσπαθώντας να απαντήσουν σε όλα αυτά τα ΑΝ…

Ο Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι βγαίνοντας από την αδράνεια βρήκαν το ψυχικό σθένος μέσα στη γενική απογοήτευση και μιζέρια των καιρών, να ορθώσουν ανάστημα καταθέτοντας τους προβληματισμούς, τις αγωνίες τους, τα πάθη τους, τις λύπες, τα δεινά τους που έλεγαν και τα Διάφανα Κρίνα, με την πολύτιμη βοήθεια κάποιων φίλων και συνοδοιπόρων, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι. Όσο εύκολο κι αν ακούγεται, δεν είναι! Αν αναλογιστείς φυσικά ότι το κάνεις χωρίς τα αρπακτικά που σε ταΐζουν με ξεροκόμματα περιμένοντας να πεθάνεις για να σε κατασπαράξουν (αν και οι περισσότερες εταιρίες πήραν αυτό που τους άξιζε στο τέλος), βάζοντας τις δικές σου πλάτες, αυτό σε χαροποιεί ακόμα περισσότερο. Ίσως τελικά αυτή η κρίση να συσπειρώνει τον κόσμο σηκώνοντας ψηλά κωλοδάχτυλα σε μανατζεραίους και εταιρίες.

Έχουν περάσει 9 χρόνια από την τελευταία τους δουλειά με τίτλο «ΒΟΜΒΑ» την οποία την περιμέναμε κι αυτή με ανυπομονησία αν αναλογιστούμε ότι  κυκλοφόρησε 8 χρόνια μετά το «Τανγκό βατράχων». Μετρώντας λοιπόν τον έβδομο κατά σειρά δίσκο και με τίτλο «ΑΝ» μας παρουσιάζουν 9 συνθέσεις που ντύνονται με τους ποιητικούς στίχους του Γιώργου Τσίγκου. Ένας δίσκος που ίσως να είναι και καθοριστικός για την μπάντα γιατί αν σκεφτούμε ότι βγαίνει κυκλοφορία ανά 8-9 χρόνια ίσως να είναι και ο τελευταίος τους, αν και το απευχόμαστε!

Ηχητικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μερικά κομμάτια πιο ριφάτα είναι σαν μουσική συνέχεια του προηγούμενου άλμπουμ και άλλα δένουν όμορφα στους ήχους των πρώτων βημάτων της μπάντας. Θα ακούσεις δυνατά μεταλλικά κομμάτια με τον νέο κιθαρίστα να έχει προσθέσει τις δικές του πινελιές, συνθέσεις με πιο πανκ ρυθμούς, αλλά και πιο ατμοσφαιρικούς ήχους. Αν θες πραγματικά να καταλάβεις τι εστί «Γιώργος Τσίγκος & οι Μαύροι Κύκλοι» να ακούσεις το κομμάτι «Στιγμές».

Ειλικρινά δεν θα ήθελα να αναλωθώ σε σχόλια τύπου μουσικός διθύραμβος ή για το πόσο καλός είναι ο στίχος και να αρχίσω τις βαρύγδουπες αναλύσεις μουσικοκριτικών. Άλλωστε δεν είμαι κι όλας! Τον Γιώργο τον γνωρίζεις μέσα από την πορεία του από τις αρχές του ’90 και για το μουσικό έργο που έχει αφήσει (και όχι μόνο.) Οι στίχοι του μόνο να σε ταξιδέψουν μπορούν και να σε προβληματίσουν και η φωνή του να σου θυμίσει την παιδική σου ηλικία.

Φορέστε λοιπόν τα ασημίζοντα ρόδινα ονειροφτερά σας και ταξιδέψτε στη μουσική του Γιώργου Τσίγκου και των Μαύρων Κύκλων.

Για παραγγελίες του δίσκου: http://www.giorgostsigos.gr

Στηρίξτε την ανεξάρτητη προσπάθεια. 20 ευρώ συνολικά περιέχοντας βινύλιο και cd μαζί με έξοδα αποστολής και αντικαταβολής.

Για το Rockap.gr … Ανδρέας Σεϊντής