Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι @ On Stage 13/03/09, Αθήνα

Τέσσερα χρόνια αποχής από τις ζωντανές εμφανίσεις ήταν πολλά. Η Παρασκευή 13 Μαρτίου σίγουρα είναι μία ημερομηνία που μοιάζει σταθμός για την συνέχεια της ζωής της μπάντας και ίσως σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις live εμφανίσεις του group, για τους fan του Γιώργου Τσίγκου και των Μαύρων Κύκλων, που ήταν τυχεροί και βρίσκονταν εκεί μία ιστορική στιγμή.

Από τις 9:00 το βράδυ είχε ξεκινήσει και μαζεύονταν σιγά σιγά στο On Stage ο κόσμος για το live. Κόσμος από διάφορα μέρη της Ελλάδος, όλων των ηλικιών, από πιτσιρικάδες μέχρι γριζομάληδες μεσήλικες. Κοινό όλων παρ’ όλη τη διαφορά της ηλικίας ήταν μία σπίθα χαράς στα μάτια που θα ξανάβλεπαν την μπάντα ζωντανά, μετά από χρόνια οι μεν ή για πρώτη φορά οι δε.

Το live ξεκίνησε γύρω στις 22:30 και κράτησε περίπου 2ώρες. Δύο ώρες γεμάτες ένταση και ενέργεια, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται τραγουδώντας τόσο τα παλιά κομμάτια όσο και τα καινούργια. Τραγούδια απ’ όλες τις δισκογραφικές δουλειές του σχήματος αφού δεν περιορίσθηκε μόνο στην παρουσίαση του νέου του δίσκου Β.Ο.Μ.Β.Α. Η βάση παρέμενε ίδια αν και κάποια από τα τραγούδια ακολούθησαν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν των δίσκων στο παίξιμο των Μαύρων Κύκλων, στα ηχεία του μαγαζιού και τελικά στα χείλη του κοινού.

Η μπάντα παρ’ όλο το φυσιολογικό άγχος που είχε μετά την τετράχρονη αποχή από τις live εμφανίσεις, παρέδωσε μαθήματα σκηνικής παρουσίας, αμεσότητας προς το κοινό, δυναμικής του παιξίματος και απίστευτης-τρελής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της πάνω στη σκηνή. Ο Γιώργος Τσίγκος εκφραστικός και θεατρικός σε κάθε κομμάτι, κάτι που ξέρει να κάνει καλά, μετέτρεπε τις νότες και τους στίχους σε συναισθήματα και τα μετέφερε σε φίλους και αγνώστους με τον ένα και μοναδικό του τρόπο, ο οποίος και τον κάνει να ανήκει στους κορυφαίους front men του είδους. Δε θα πρέπει να παραλείψω την αναφορά μου στους Στίγμα 90 που παραβρέθηκαν στο On Stage για να τιμήσουν με την παρουσία τους έναν άνθρωπο με τον οποίο όπως και ο ίδιος είπε συνήθιζαν να παίζουν μαζί στο ξεκίνημα και των δυο.

Το τέλος έφτασε, για όλους εμάς σύντομα και αφού ακούσαμε “Τετραγωνισμένα Φύλλα”, αλλά και για ακόμα μία φορά “Β.Ο.Μ.Β.Α”, αφεθήκαμε στο μυστήριο της νύχτας. Αφού ευχαρίστησαν το κοινό ο Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι ανανέωσαν το ραντεβού για το επόμενο βράδυ του Σαββάτου, 14/03/2009 την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο.

Ήταν ένα live που πολλοί το περίμεναν χρόνια, ένας εκ’ των οποίων και εγώ. Απ’ ό,τι φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου, το live παρέμεινε για λίγους και καλούς. Ίσως έφταιγε η μέρα, ίσως και η έλλειψη πιο μαζικής διαφήμισης. Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσα να είμαι εκεί και το Σάββατο, γι’ αυτό αν κάποιος παραβρέθηκε είτε για να ακούσει “Ξανθό στο Μαυροκόκκινο”, είτε από απλή περιέργεια ας γράψει τις εντυπώσεις του παρακάτω στα σχόλια. Αν και η προσέλευση παρέμεινε περιορισμένη, εμείς το διασκεδάσαμε και γιατί όχι μετά χαράς θα αναμένουμε ακόμα μία συναυλία.

Κείμενο: Αντώνης Δριβελόπουλος (antonis@rockap.gr)