Πείτε με παλαιομοδίτη, πείτε με οπισθοδρομικό, πείτε με ρομαντικό αλλά όταν ακούω κλασσικούς πλην πρωτότυπους ήχους γουστάρω απίστευτα, γιατί στη πραγματικότητα αυτό είναι το ROCK!!!

Ο όρος ‘Ελληνικό Ροκ’ μπορεί να μην ισχύει ουσιαστικά, διότι το rock είναι ένα και δεν προέρχεται από την χώρα μας. Όσοι το χαρακτήρισαν έτσι και αυτοί που το αποδέχτηκαν και το ασπάστηκαν είχαν κατά νου κάποια ειδικά χαρακτηριστικά που παρατηρήθηκαν στον ήχο, τους στίχους και την ερμηνεία Ελληνικών και μόνο συγκροτημάτων.

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με έναν καθαρόαιμο Ελληνικό Ροκ δίσκο.

Οι Γέεννα Πυρός έρχονται από το Ηράκλειο της Κρήτης και μας παρουσιάζουν την πρώτη τους δουλειά ‘Μνήμες της αρχής’, που περιέχει 11 ελληνόφωνα κομμάτια. Ο ήχος τους ογκώδης, θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ως hard rock, heavy σε κάποια σημεία με λίγη βρωμιά μέσα. Οι συνθέσεις είναι καλοδουλεμένες με προσθήκες πιάνου και βιολιού να τις γεμίζουν και να τις ολοκληρώνουν. Η ερμηνεία των κομματιών άλλοτε οργισμένη και άλλοτε μελαγχολική έρχεται και πατάει στο ακέραιο πάνω στις μελωδίες. Η παραγωγή παρ’ όλο που είναι ανεξάρτητη έχει πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ο στίχος τους κοινωνικός – πολιτικός, επιθετικός, ελεύθερος αλλά και ρομαντικός, ποιητικός αγγίζει πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Οι Εκτός Μάχης και ο Γιώργος Τσίγκος & οι Μαύροι Κύκλοι φαντάζουν ως βασικές επιρροές τους.

Κάποια κομμάτια που ξεχώρισα είναι το ‘Μια ευκαιρία για την κόλαση’, ‘Μνήμες της αρχής’, ‘Κάτω από τη γέφυρα’ και η καταπληκτική μπαλάντα ‘Χορεύοντας με ένα φάντασμα’.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση συγκροτήματος που έχει όλα τα φόντα να διαπρέψει στον χώρο της Ελληνικής Σκηνής. Μια μπάντα με πλουραλισμό στη μουσική αλλά και στην στιχουργική της. Ειδικά τα τελευταία χρόνια σπανίζουν τόσο ολοκληρωμένες δουλειές. Τα παιδιά έχουν τσαγανό, έχουν πολύ ταλέντο και ικανότητες. Αν τους δοθούν ευκαιρίες και τις εκμεταλλευτούν σωστά, δουλεύοντας ταυτόχρονα πολύ, σίγουρα θα απογειωθούν.  Ο χρόνος θα το δείξει, πάντως αξίζει την προσοχή όλων.

Οι Γέεννα Πυρός είναι:
Νίκος Χατζάκης – κιθάρα, φωνή
Αποστόλης Τσεπαπαδάκης – κιθάρα
Γιώργος Λιόντας – μπάσο

Tracklist:
1.Μια ευκαιρία για την κόλαση (17/11/1973)
2.Κάπου μακριά
3.Η σελήνη που δεν σβήνει
4.Κλόουν
5.Μνήμες της αρχής
6.Η ώρα των λύκων
7.Χαρταετός
8.Κάτω από την γέφυρα
9.Σπασμένη αγάπη
10.Χορεύοντας με ένα φάντασμα
11.Στον ιστό

www.myspace.com/geennapyros

Κείμενο: Αντώνης Δριβελόπουλος