Αντίδραση αντίδραση το μόνο που θα κάνω, αντίδραση αντίδραση μετά ίσως πεθάνω. Ε ναι, λοιπόν, οι καιροί το επιβάλλουν, χρειάζεται αντίδραση, και χρειαζόμαστε τους Αντίδραση ενεργούς.

Η νέα τους δισκογραφική δουλειά έρχεται στο φως μετά από 6 χρόνια (εξαιρούμε το single Sleight Of Hand του 2007) και έχει τίτλο «Όρκος του μίσους», με την οποία κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους σε σχέση με το 2006, αφού να φανταστείτε κάποιοι τους είχαν για πολλά χρόνια τελειωμένους, το κακό με αυτούς αλλά και με εκείνους που θέλουν το ελληνικό ροκ πεθαμένο, είναι ότι δεν ασχολήθηκαν ποτέ ενδελεχώς με το είδος, οπότε τους αφαιρούμε το δικαίωμα της άποψης στο θέμα… εμείς τι κάνουμε εδώ στο Rockap τόσα χρόνια;

Πάμε στο ρεζουμέ της υπόθεσης…
Η νέα αυτή δουλειά κυκλοφορεί μόνο σε βινύλιο (1014 τεμάχια παρακαλώ και δεν θα βγούνε άλλα), δεν υπάρχει σε cd, αλλά υπάρχει για δωρεάν κατέβασμα από το διαδίκτυο. Ναι ρουφιάνες δισκογραφικές, πάρτε άλλο ένα κωλοδάχτυλο και σάλτα και γαμηθείτε εν έτη 2012 που ακόμα πολεμάτε για τις τελευταίες αρπαχτές. Μου βγαίνει κακία ε;; Μίσος;; Αυτό δεν ήταν και το ζητούμενο αυτού του δίσκου;; Να βγάλει προς τα έξω το μίσος που νιώθουν οι Αντίδραση, μίσος στους παπάδες, μίσος στον καριόλη μπάτσο που σηκώνει όπλο σε 15χρονο, μίσος στις φωτιές που βάζει μόνο του το σύστημα γιατί πρέπει να βγάλει κι άλλα χρήματα, μίσος στα ψέματα, στις ψευδαισθήσεις, μίσος στους σάπιους υποκριτές, στους δικαστές, μίσος στον καταναλωτισμό και στην lifestyle διασκέδαση που έχουν επιβάλλει στην μάζα… μίσος σε όλους αυτούς που μας κυβερνάνε και οργανώνουν τα σχέδια της υποδούλωσης μας σε συνεργασία με τα παγκόσμια λαμόγια, ευρωπαϊκά ή Αμερικάνικα… και μετά από όλα αυτά να έχουν απαίτηση κάποιοι να συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε. Οι Αντίδραση τα είπαν όλα μέσα σε αυτό τον δίσκο, σε αυτά τα 9 νέα τραγούδια τους.. από εκεί και πέρα αν είσαι ζώο και συνεχίζεις να κοιμάσαι χωρίς να αντιδράς, είναι δικό σου πρόβλημα, αλλά μετά μην διαμαρτυρηθείς επειδή το αγγούρι ήταν σκληρό, σκάσε και φάγε το που λένε και οι συγγενείς μου στην Λήμνο.

Ο δίσκος ακούγεται όλος στο τέρμα και ευχάριστα. Η παραγωγή του είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ίσως τα φωνητικά να είναι λίγο πιο δυνατά απ’ όσο θα έπρεπε, αλλά δεν μας χαλάει κι όλας. Το Artwork είναι το κερασάκι στην τούρτα, αν υπήρχαν βραβεία σίγουρα θα αξίζανε το πρώτο, μπράβο στον Κώστα Τσιάκα για την υπέροχη δουλειά.

Να σημειώσω για τις εκπλήξεις που κρύβονται στα τραγούδια. Η μία βρίσκεται στο τραγούδι «Όλα τα όρια είναι μια παραίσθηση» στο οποίο συμμετέχει ο Σάκης από τους Rotting Christ. Η άλλη βρίσκεται στο «Άντε και καλή τύχη μάγκες», τραγούδι που την μουσική είχε γράψει ο αείμνηστος Παύλος Σιδηρόπουλος, το οποίο είχε τραγουδήσει κιόλας, και στίχους ο Αλέκος Αράπης από τους Απροσάρμοστους. Το τραγούδι είναι διασκευή και όχι πιστή επανεκτέλεση, το οποίο σίγουρα θα βρει φανατικούς οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς, σε σημείο να αναφέρουν για ιεροσυλία και ότι θα ήταν καλύτερο να γινόταν περισσότερο στα μέτρα του αρχικού τραγουδιού. Προσωπικά δεν προσβάλει την αισθητική μου, αλλά μου άρεσε και προτιμώ να ακούγονται έτσι τα τραγούδια αυτά, παρά να μην ακούγονται καθόλου. Σημειώνω επίσης τα γυναικεία φωνητικά της Αθηνάς Βασιλακάκης στο τραγούδι «Πρώτο τραπέζι πίστα», το οποίο χαίρομαι που γράφτηκε καθώς είναι άκρως αντιπροσωπευτικό της ζωής του νεοέλληνα από το 90 μέχρι σήμερα. Να σημειώσω επίσης για το τραγούδι «Η μπαλάντα για τους ασφαλήτες» το οποίο είναι σε στίχους Wold Birdman και μουσική – πρώτη εκτέλεση του Θάνου Μικρούτσικου. Τέλος στο τραγούδι «Φωτιά» όπου τους στίχους έχει αναλάβει ο Antirix σε μια ελεύθερη διαδικτυακή συνεργασία μέσω του Indymedia Athens.

Πριν το φινάλε, να σημειώσω κάτι για όλους αυτούς που έχουν κατακρίνει τους Αντίδραση από τα πρώτα χρόνια, με κουβέντες του στιλ «Οι Αντίδραση τα κονομήσαν από τον «Ενάντια» και πλέον κυκλοφορούν με Mercedes και έχουν διαλυθεί» ή του στιλ «Οι Αντίδραση δεν είναι αυτοί, αφού έχουν αλλάξει τραγουδιστή και μέλη». Αντίδραση μικροί και ανόητοι μαλάκες είναι τα τραγούδια και οι στίχοι που βγάζουν αντίδραση, είτε είναι από τους ίδιους είτε από κάποιους άλλους, αντίδραση είναι να μιλάνε μέσα σου από τα τραγούδια και να ξυπνάς, να θέλεις να τα αλλάξεις όλα. Σίγουρα μια φωνή παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά περισσότερο σε άλλα είδη, δεν μιλάμε για κλασική μουσική εδώ… και παρεμπιπτόντως ο Γιώργος μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους και είναι αντάξιος αντικαταστάτης. Πάρτε άλλο ένα κωλοδάχτυλο όλοι εσείς που δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε στην ζωή σας από το να μιλάτε για άλλους και να κατακρίνεται χωρίς βάσεις… κατίνες της εναλλακτικής μουσικής.. φτιάξτε την δική σας μουσική, κάντε την τέλεια και ελάτε να μιλήσετε πάλι. Μέχρι τότε σάλτα και γαμηθείτε, βάλτε Αντίδραση στο τέρμα και χτυπήστε στα κεφάλια σας στο τέρμα μπας και έρθουν στην θέση τους.

Μπράβο παιδιά για την καταπληκτική αυτή δουλειά, σας ευχαριστούμε που ζείτε και υπάρχετε, και όσο ζείτε να μην το αφήσετε ποτέ, η σκηνή σας χρειάζεται!

Τα τραγούδια του δίσκου: A1. Μέρες Δεκέμβρη – Μέρες χαράς , Α2. Θαμώνες της αταξίας , Α3. Άντε και καλή τύχη μάγκες , Α4. Όλα τα όρια είναι μιά παραίσθηση , Α5. Μυσταγωγία , Β1. Πρώτο τραπέζι πίστα , Β2. Όρκος του μίσους , Β3. Η μπαλάντα για τους ασφαλήτες , Β4. Φωτιά

Νίκος Γραμμάτος