Η Media Inspector (Εταιρία Μέτρησης των Ελληνικών Ραδιοφώνων), κοινοποίησε στις 03/01/17 το IFPI Air Play Chart ελληνικού ρεπερτορίου για το 2016, στα μέλη της μουσικής βιομηχανίας στη χώρα μας.
Ειλικρινά, είναι για γέλια και για κλάματα συγχρόνως.
Διαβάζοντας προσεκτικά τη λίστα των 200 τραγουδιών με το μεγαλύτερο air play, μετά βίας κατάφερα να ανακαλύψω, στη θέση 120 τον Γιάννη Κότσιρα, στην 169 τη Χαρούλα Αλεξίου, στην 172 τον Γιάννη Χαρούλη, στην 190 τη Νατάσα Μποφίλιου και στην 191 τη Γιώτα Νέγκα, με 1 τραγούδι έκαστος.
Ας με συγχωρήσουν και κάποιοι, που λόγω εκνευρισμού, δεν πρόσεξα.
Στα 45 χρόνια της ενασχόλησης μου με τη μουσική βιομηχανία της πατρίδας μας, ειλικρινά, πρώτη φορά ένιωσα τέτοια απογοήτευση, πικρία και αηδία ταυτόχρονα.
Αν πράγματι, η συγκεκριμένη λίστα αντικατοπτρίζει την εικόνα της ελληνικής μουσικής σήμερα – αυτής που προβάλλεται από το «αμερόληπτο», «ελεύθερο» και «μή διαπλεκόμενο» ραδιόφωνο – ο κατήφορος δεν έχει τέλος.
Και όλα αυτά στον τόπο που γεννήθηκε η μουσική, από τα χρόνια της αρχαιότητας ακόμα, τεκμηριωμένο από μελέτες, με την πιο έγκυρη κατά την άποψη μου, του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη και ερευνητή Χριστόδουλου Χάλαρη, που ρίχνουν άπλετο φως στις ρίζες της μουσικής μας.
Έτσι δικαιολογείται η κατάντια της ελληνικής μουσικής, που εκτός των άλλων έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων, για να μην πω χιλιάδων, θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία, οι δε επιπτώσεις στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι ανυπολόγιστες.
Το συγκεκριμένο θέμα, προσωπικά, το θεωρώ σημαντικότατο και ίσως θα πρέπει να προβληματίσει τον Υπουργό κ. Νίκο Παππά, που είναι υπεύθυνος για τα Μέσα Ενημέρωσης, την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου και γιατί όχι, τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Χρειάζονται άμεσα ενέργειες, πριν η ελληνική μουσική τελειώσει οριστικά, γιατί όπως έλεγε ο μεγάλος Ιρανός ποιητής Sufi Hafiz
«Πολλοί λένε ότι η ζωή εισήλθε στο ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια της μουσικής, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ίδια η ζωή είναι μουσική».

Με εκτίμηση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΠΟΣ

(Ο Δημήτρης Κάππος είναι ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας MLK)