Τον περασμένο Ιούλιο, οι Kiss έδωσαν συναυλία στο Βιβέιρο της Γαλικίας (Ισπανία). Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 6 Αυγούστου, ενθουσιώδης θαυμαστής του αμερικανικού συγκροτήματος θέλησε να εκφράσει τη μουσική μέθη του – και αγάπη του για την μπάντα – ζωγραφίζοντας, με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, το εμβληματικό μέικ απ του αρχικού ντράμερ των Kiss, του Πίτερ Κρις, στο πρόσωπο ενός μεσαιωνικού αγάλματος στην πρόσοψη του καθεδρικού ναού του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Οι αρχές ακόμη αναζητούν τον δράστη.

Το άγαλμα είναι το μοναδικό άγαλμα ρομανικής τεχνοτροπίας που έχει απομείνει στην πρόσοψη του ιστορικού ναού. Και ο λάτρης των Kiss υπογράμμισε τον ασυγκράτητο ενθουσιασμό του, γράφοντας με τον μαρκαδόρο πάνω σε ένα πάκο φύλλα που κρατά το άγαλμα τη λέξη «KISS»!Η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στον καθεδρικό θεωρείται ότι έχει ταφεί ο Απόστολος Ιάκωβος, και είναι, από τον 9ο αιώνα ως τις μέρες μας, εκεί όπου καταλήγουν οι προσκυνητές που ξεκινούν από διάφορα σημεία της Ευρώπης για να κάνουν, πεζή, τον «Δρόμο του Σαντιάγο» (Camino de Santiago).

«Πολιτιστική θηριωδία» χαρακτήρισαν οι αρχές της πόλης την πράξη του fan των Kiss και προειδοποίησαν ότι το πρόστιμο θα ανέλθει σε 150.000 ευρώ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αστυνομικές αρχές τουίταραν φωτογραφία του βανδαλισμένου αγάλματος, απευθύνοντας απεγνωσμένη έκκληση προς όλους να συνδράμουν στον εντοπισμό του δράστη: «Αν γνωρίζετε ποιος έκανε αυτές τις ζωγραφιές, καλέστε 091».

Παραμένει ασύλληπτος. Το κρίμα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο βανδαλισμός έγινε λίγο μετά την ολοκλήρωση εργασιών αποκατάστασης του εν λόγω αγάλματος και άλλων στοιχείων του ναού.