Οι ΝΙΠΤΩ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ δημιουργήθηκαν το 1995 και μέσα από τις πειραματικές δουλειές τους αλλά και την παράδοξη στάση τους που χαρακτηρίζεται από μεγάλες σιωπές, έχτισαν τα θεμέλια για σημερινά ελληνικά σχήματα που εμπλέκουν εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία.

Έγκυρα μουσικά ΜΜΕ του παρελθόντος (Δίφωνο, Ποπ + Ροκ, Μουσική, Metal Hammer, Music Life κ.α.) τους χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων «πρωτοπόρους», «πατριάρχες του rap metal», «μοναδικούς στο είδος τους» και το style τους «πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα», ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι ο στίχος του σχήματος ήταν ο σημαντικότερος και πλουσιότερος που αναδεικνυόταν από την εναλλακτική σκηνή στις αρχές των 00’s.

Οι ΝΙΠΤΩ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ (ή ΝΤΧ) ενέπλεξαν με τόλμη και αυθορμητισμό (και συνάμα με ισχυρές δόσεις πειραματισμού) μεταξύ άλλων rock, rap, metal, gothic, electronica, prog rock, alternative και funk στοιχεία, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό αμάλγαμα, ρίχνοντας το σπόρο για «σκηνές» και υποείδη που πιθανώς να μην υπήρχαν σήμερα στην ελληνική σκηνή δίχως τη συμβολή τους –οι ενδείξεις είναι πολλές μα ουκ ολίγες αποδείξεις, επίσης, έχουν καταγραφεί σχετικά.

Οι παραπάνω βασικές οκτώ μουσικές οδοί που πατούσε και πατά το σχήμα, συμβολίστηκε με τον «θυμωμένο οκτάπους», το σήμα κατατεθέν τους.

Στο τέλος του Φλεβάρη έως τα μέσα του Μάρτη του 2017, οι ΝΤΧ θα κυκλοφορήσουν το πρώτο ολοκαίνουριο υλικό τους, έπειτα από 11 χρόνια (είχαν μεσολαβήσει κάποιες κυκλοφορίες και συμμετοχές, αλλά όχι πλήρης δουλειά).

Πρόκειται για το album «Μετά-Κόσμος», που βρίθει από πειραματισμό και είναι concept (μια άκρως αντιεμπορική επιλογή για την ελληνική πραγματικότητα ειδικά στην περίοδο που ζούμε).

 

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, το σχήμα ανακοίνωσε στις αρχές Νοέμβρη τα εξής:

«Ολοκληρώθηκαν στις 8/11(ανήμερα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με συμβολική διάθεση) έπειτα από 5 μήνες οι ηχογραφήσεις του concept δίσκου του σχήματος «Μετά-Κόσμος», που μπαίνει σε διαδικασία μίξεων και κυκλοφορεί Φεβρουάριο-Μάρτη του 2017. Πρόκειται για το πρώτο νέο υλικό έπειτα από 11 χρόνια. Στιχουργικά εμπεριέχει δύο αλληλένδετες ιστορίες, ενώ ηχητικά αναδεικνύει το progressive core crossover ύφος μας, με στοιχεία που μας καθόρισαν και που μας πρόσδωσαν τον χαρακτήρα του «προοδευτικού συγκροτήματος». Θεωρούμε ότι σχήματα, για παράδειγμα, που λένε ότι παίζουν «nu-metal με ελληνικό στίχο», θα βοηθηθούν στο να αντιληφθούν ότι δεν αρκεί ένα χαμηλό κούρδισμα κι ένας λογαριασμός στο Instagram για να καταθέσουν νόημα. Ο δίσκος έχει όλα τα κλασικά ΝΤΧ στοιχεία, μα και φιλτραρισμένες οπτικές από σχήματα όπως οι System Of A Down, οι Fates Warning, οι Cypress Hill και η bay area thrash σχολή, ενώ το artwork έχει αναλάβει ένας ριζοσπαστικός εικαστικός».

Οι δημιουργοί και ηγέτες των θρυλικών ΝΙΠΤΩ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ (μα και επί 22 συναπτά έτη συνεργάτες σε διάφορα μουσικά projects), Πάνος Πιλάτος και Τέλης Καυκάς, μαζί με την Αντωνία Οικονομοπούλου που προσχώρησε το 2016 στο σχήμα, αποτελούν και τον πυρήνα του -με μια ομάδα παλαιών μελών και φίλων, αλλά και με την μπάντα του Πιλάτου (ΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ) να παρέχουν όποια βοήθεια ή συμμετοχή χρειαστεί.

Το album θα κυκλοφορήσει σε jewel case CD και αργότερα και σε συλλεκτικό digipack, ενώ πιθανολογείται και μια έκδοση βινυλίου, από το PMProom (πιθανώς powered by Imantas).

 

Νίπτω Τας Χείρας – FB Page

https://www.facebook.com/ntxgr/?fref=ts

 

ΝΙΠΤΩ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑΤΙ rough mix

https://youtu.be/GOtvVBRBQRk

 

ΝΙΠΤΩ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ – ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

 

1997 – Γεννημένοι Στο Σκοτάδι – (cassette album ως Aurora’s Cancer)

1998 – ΣΥΛΛΟΓΗ Αποκάλυψη Νο2

1998 – Ντόμινο – (promo EP)

1999 – Το Λευκό Single – (limited copy single)

1999 – ΣΥΛΛΟΓΗ Legend Rocks 2

1999 – Η Οργή Είναι Το Κλειδί – (full length album)

2000 – ΣΥΛΛΟΓΗ Legend Rocks 3

2000 – ΣΥΛΛΟΓΗ Legend Ballads

2001 – ΣΥΛΛΟΓΗ Legend Rocks 4

2001 – ΣΥΛΛΟΓΗ Legend Rocks 5

2002 – ΣΥΛΛΟΓΗ Σκηνές Ροκ

2003 – ΣΥΛΛΟΓΗ Όμορφες Μέρες

2005 – Προσευχή – (E.P.)

2008 – ΣΥΛΛΟΓΗ Χαμένες Ατλαντίδες

2009 – Τι Σου Ζητώ – (CD Single)

2010 – ΣΥΛΛΟΓΗ Hip Hop 2010

2010 – Επικίνδυνη Ποίηση – Μέγας (guest συμμετοχή)

2015 – ΣΥΛΛΟΓΗ Ελληνικές Ροκ Μπαλάντες

2015 – ΦαντΑΣΜΑΤΑ – (best of σπάνιου υλικού δεκαετίας 00’s)

2016 – ΡΑΠορτάΖ – 2Π – (guest συμμετοχή)