Επιστροφή για τους Αθηναίους «Έμμονο Γκρίζο» που μαζέψανε τα κομμάτια τους και μετά τις αλλαγές στην σύνθεσή τους (γνωστά προβλήματα στις μπάντες που δυστυχώς τις πηγαίνουν πίσω), μας παρουσιάζουν το 2ο δίσκο τους, «Πίσω απ’ τα φώτα», διαμάντι  για το ελληνόφωνο ροκ. Δεν έχω άποψη για την προηγούμενη δουλειά τους ώστε να μπορέσω να την συγκρίνω με τη δεύτερη, οπότε ο λόγος θα περιοριστεί στην νέα τους κυκλοφορία.

Η όρεξη, το ταλέντο κι η καλλιτεχνική διάθεση ξεχειλίζουν στην μπάντα. Η δουλειά, που έχει πέσει στον εν λόγω δίσκο, είναι άκρως προσεγμένη, από το Α μέχρι το Ω. Τί να σχολιάσω; Το artwork του δίσκου; Άρτιο! Είμαστε στο 2010, ας σταματήσουμε να βλέπουμε εξώφυλλα που τα χαρακτηρίζουν η ανομοιογένεια και η έλλειψη καλλιτεχνικότητας, τα οποία πολλές φορές δημιουργούν οι ίδιες οι μπάντες.

Τους στίχους των τραγουδιών; Μιλάνε ποιητικά, στον βαθμό που μας είχαν συνηθίσει οι Τρύπες, τα Διάφανα Κρίνα. Η αγάπη, ο ερωτισμός, οι προσωπικές σκέψεις κι επιθυμίες αποτυπώνονται με τρόπο που μας έχει λείψει από τα νέα σχήματα.

Οι μουσικές; Καθαρόαιμο Ελληνικό ροκ, για τους λάτρεις τις δεκαετίας του ’90, όπως και οι ίδιοι τους, αφού ανήκουν στην γενιά που μεγάλωσε μ’ αυτά τα ακούσματα. Φυσικά δεν λείπουν οι grunge, punk, alternative, heavy επιρροές, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που συνοδεύει τον δίσκο. Οι ίδιοι βέβαια αυτοχαρακτηρίζονται, όσον αφορά στον ήχο τους, “Pottery Rock”.  Όμως δε μένουμε εκεί, αφού αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί (e-rock, drama rock, κτλ) έχουν δοθεί κι από άλλες μπάντες στο παρελθόν, που δεν κατάφεραν να βάψουν μαύρο το πρόβατο ώστε να ξεχωρίσει απ’ το κοπάδι. Κάτι που κατάφεραν όμως οι Active Member μια δεκαετία πριν με τον όρο low bap.

Οι Έμμονο Γκρίζο χτυπάνε δυναμικά στην νέα δεκαετία, χωρίς δισκογραφική (No Label), με μόνο μέσω το Μουσικό Ταχυδρομείο, το οποίο διανέμει τον δίσκο. Το «Πίσω  απ’ τα φώτα» θα βρίσκεται για πολύ καιρό (ίσως και για χρόνια) ψηλά στην δισκοθήκη μου. Έγινε αγαπημένο απ’ το πρώτο κι’ όλας άκουσμα. Για την ακρίβεια, από την πρώτη προβολή του «Όπου χαθείς», το 1ο βίντεο κλιπ της μπάντας, κατάλαβα ότι στο cd θα βρω ό,τι καινούργιο έψαχνα τον τελευταίο καιρό.

Πολλά μπράβο στα παιδιά και εύχομαι τίποτα να μην σταθεί εμπόδιο στην πορεία τους. Να συνεχίσουν με την ίδια όρεξη για δημιουργία.

Λίστα Τραγουδιών :
NITRO
ΜΙΚΡΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ
ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΣΤ’ ΑΝΟΙΧΤΑ
ΝΤΙΒΑ
ΩΚΕΑΝΟΣ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ?
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ
ΚΑΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΖΩΗ
ΟΠΟΥ ΧΑΘΕΙΣ
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕΣ ΕΣΥ
ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ
ΤΡΑΜΠΑΛΑ
ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ
ΤΗΝ ΑΥΓΗ
ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΟΝΕΙΡΑ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ (vault remix)

Επίσημες σελίδες :

http://www.myspace.com/emmonogrizo

http://www.emmonogrizo.gr

Νίκος Γραμμάτος