Έχουμε την χαρά να κρατάμε στα χέρια μας όλοι την 3η δισκογραφική δουλειά των Έμμονο Γκρίζο με τον τίτλο «Βραδύτητα».

Δεν μπορώ να φανταστώ για την ώρα τι παραπάνω θα μπορέσω να προσθέσω για την δουλειά τους, εννοώ  τι παραπάνω από την προηγούμενη αναφορά μου στον 2ο δίσκο τους «Πίσω απ’ τα φώτα», και αυτό γιατί οι Έμμονο Γκρίζο συνεχίζουν στο ίδιο καλό μοτίβο.

Έντεκα νέα τραγούδια βουτηγμένα στο ίδιο καλούπι, με κράματα επιρροών από κλασικό ροκ, ελληνόφωνο 90s ροκ, punk, stoner. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ποιητική στιχουργική του Μπάμπη Τζανιδάκη και το άρτιο παίξιμο του ίδιου αλλά και του Χάρη Γερουλάκη και Αντώνη Ασπρόπουλου, μας δίνουν το αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. Να σημειώσω εδώ ότι χαίρομαι που δεν βλέπω να αναγράφεται κάπου το είδος «Pottery Rock» με το οποίο είχαν βαφτίσει την μουσική τους στον προηγούμενο δίσκο. Ήταν κάτι άστοχο και εντελώς ανούσιο το οποίο ούτε σαν κόλπο marketing θα μπορούσε να τραβήξει το ενδιαφέρον, ιδικά στα 10s. Λέτε να ακούσαν τις προηγούμενες συμβουλές μου; :).

Το υπέροχο με αυτόν τον δίσκο είναι ότι ακούγεται ολόκληρος και μάλιστα στο repeat, νομίζω ότι την πρώτη φορά που τον έβαλα να παίξει, τον άκουσα σίγουρα 5 συνεχόμενες φορές, μιλάω για την ίδια μέρα, πράγμα που δεν θυμάμαι να μου έχει συμβεί ξανά τα τελευταία χρόνια. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ μέσα υπάρχουν 11 διαμαντάκια με διαφορετική και όμορφη λάμψη το καθένα, όπου περιμένουν να τα «πάρετε» στα χέρια σας, να τα κοιτάξετε με κάθε λεπτομέρεια και να μαγευτείτε από την λάμψη τους…. και κάντε τους μια χάρη… όταν τα κρατήσετε στα χέρια σας, δώστε τους την απόλυτη προσοχή που τους αξίζει, μην ακούτε την μουσική στο background κάνοντας κάτι άλλο παράλληλα (π.χ. σερφάροντας), γυρίστε τον χρόνο πίσω τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια όταν ακούγαμε την μουσική στο cd-player ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και κάνοντας το υπέροχο αυτό μαγικό ταξίδι που προσφέρει η μουσική. Τουλάχιστον σε αυτούς που μπορούν να τα νιώσουν όλα αυτά. Εγώ τα ένιωσα, είμαι σίγουρος ότι θα τα νιώσετε και εσείς.

«Είναι ουρανός και γη, απλώνει σύννεφα,
είμαστε όλοι για εκείνη κι αυτή για κανέναν
σέρνει τις θάλασσες, είναι παλίρροια
αφήνει φλόγες στη βροχή και στάχτες στα καμένα»
(Ίριδα – Στίχοι: Μπάμπης Τζανιδάκης)

Να σημειώσω ότι όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από ένα πολύ προσεγμένο και όμορφο artwork.

Εγώ να ευχαριστήσω και δημόσια τους Έμμονο Γκρίζο για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια και για αυτή την υπέροχη προσθήκη στην δισκοθήκη μου, η σκηνή σας χρειάζεται και σας έχει στα πρώτα ονόματα πλέον. Συνεχίστε έτσι, δυναμικά!

Λίστα τραγουδιών: 1. Μια κάποια Αλίκη , 2. Ίσως ποτέ , 3. Η δίψα , 4. Άστρο , 5. Τι κι αν αλλάξω , 6. Λάβα , 7. Ίριδα , 8. Μεσκαλίνη , 9. Ένα ταξί μ’ ένα βλέμμα , 10. Ηρωϊκό τίποτα , 11. Βραδύτητα

Νίκος Γραμμάτος