Άρθρα

«Η τέχνη που δεν πεθαίνει: Ο τελευταίος κατασκευαστής πιάνων και η μάχη του με τον χρόνο»

today13 Απριλίου, 2025 16

Φόντο
share close

Κάποτε, η κατασκευή πιάνων ήταν από τις πιο δυναμικές και περήφανες βιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, απέμειναν μόνο δύο φλόγες να σιγοκαίνε μέσα στο σκοτάδι της παρακμής.

Στην καταπράσινη πόλη Haverhill της Μασαχουσέτης, μέσα σε ένα παλιό πέτρινο εργοστάσιο που μοιάζει να έχει παγώσει στον χρόνο, χτυπά ακόμα μια καρδιά – μια καρδιά που χτυπά σε ρυθμό πιάνου. Είναι ένα από τα τελευταία οχυρά μιας εποχής που χάθηκε, αλλά κάποιοι αρνούνται να ξεχάσουν.

Εκεί όπου κάποτε δεκάδες χιλιάδες εργάτες έδιναν πνοή στα πλήκτρα και στο ξύλο, σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύο φάροι: η Steinway & Sons στη Νέα Υόρκη και η Mason & Hamlin στη Βοστόνη. Ο κόσμος αλλάζει, η μαζική παραγωγή σαρώνει, αλλά αυτοί οι λίγοι συνεχίζουν. Όχι για το κέρδος — αλλά για την τέχνη, την ψυχή και τον ήχο που δεν πρέπει να σιγήσει ποτέ.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, σχεδόν όλοι οι αμερικανικοί κατασκευαστές πιάνων εξαλείφθηκαν από τον ξένο ανταγωνισμό, την παρακμή της εγχώριας δεξιοτεχνίας και την άνοδο των ανταγωνιστικών τεχνολογιών. Αλλά η Mason & Hamlin επιβίωσε σε μεγάλο βαθμό στρεφόμενη στο παρελθόν, αντλώντας έμπνευση από μια περασμένη εποχή που το ταλέντο στην σχεδίαση ήταν πραγματικά σημαντικό.

Η χρυσή εποχή του πιάνου

Μέχρι τα τέλη του 1700, η πλειονότητα των πιάνων κατασκευαζόταν στην Ευρώπη, πρώτα στη Βιέννη και αργότερα στη Μεγάλη Βρετανία.

Αλλά από τις αρχές του 18ου αιώνα, τα πιάνα είχαν πάρει το δρόμο τους προς τις ΗΠΑ – και σύντομα, μια τεράστια κατασκευαστική βιομηχανία αναδύθηκε σε βιομηχανικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη.

Ο William Hettrick, καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο Hofstra, δήλωσε στο The Hustle ότι εκατοντάδες κατασκευαστές πιάνων εμφανίστηκαν στα μέσα και στα τέλη του 1800. Αυτή η παραγωγή συνδυάστηκε με επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ, ειδικά μεταξύ 1860-1890.

«Οι διαφημίσεις πιάνων ήταν παντού», λέει ο καθηγητής. Και προσθέτει: «Ήταν ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι το να ξοδεύεις χρήματα για ένα πιάνο δεν ήταν σπατάλη. Έτσι, οι άνθρωποι έκαναν μεγάλες θυσίες για αυτά τα όργανα».

Το πιάνο έγινε γρήγορα απαραίτητο στα αμερικανικά νοικοκυριά – τόσο πολύ, ώστε το 1867 ο αμερικανός ιστορικός James Parton δήλωσε ότι «το πιάνο ήταν τόσο σημαντικό για το αμερικανικό σπίτι όσο και η σόμπα της κουζίνας».

Η άφιξη της Mason & Hamlin

Ξεκινώντας το 1854 από τους Mason (τον γιο ενός μουσικοσυνθέτη) και Hamlin (έναν μηχανικό και εφευρέτη), η εταιρεία παρήγαγε αρχικά αντλίες για προτού στραφεί στα πιάνα τη δεκαετία του 1880.

Αλλά η αγορά ήταν ακόμη ώριμη για ανάπτυξη, και η εταιρεία σύντομα πωλούσε έως και 500 πιάνα ετησίως σε συνθέτες και επιφανείς οικογένειες σε ολόκληρη τη Μασαχουσέτη.

Μεταξύ του 1869 και του 1905, ο αριθμός των πιάνων που παρήχθησαν στις ΗΠΑ διογκώθηκε από 25.000 σε 261.000 μονάδες ετησίως. Η κατασκευή πιάνων έγινε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στις ΗΠΑ, υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων

Στη δεκαετία του 1920 όμως, ένας συνδυασμός παραγόντων συμπαρέσυρε τις πωλήσεις πιάνων προς τα κάτω: Η εμπορευματοποίηση των αυτοκινήτων άνοιξε νέους δρόμους για ψυχαγωγία εκτός σπιτιού, η εμπορευματοποίηση του ραδιοφώνου δημιούργησε μια ανταγωνιστική πηγή ψυχαγωγίας μέσα στο σπίτι, ενω και το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα για την μέση αμερικανική οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, οι πωλήσεις πιάνων έπεσαν ουσιαστικά στο μηδέν, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά εργοστάσια πιάνων αναγκάστηκαν να στραφούν στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και φέρετρων.

Όλα «μαύρα» για την βιομηχανία;
Η Mason & Hamlin, η οποία ήταν γνωστή για την υψηλή ποιότητα των οργάνων της, σύντομα τα είδε… σκούρα.

Η εταιρεία άλλαξε χέρια πολλές φορές πριν αγοραστεί το 1929 από την Aeolian, έναν ανταγωνιστή της, έναντι 450.000 δολαρίων (8 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινά χρήματα). Λίγα χρόνια αργότερα, η Aeolian συγχωνεύτηκε με την American Piano Company και μετέφερε τις δραστηριότητές της από τη Μασαχουσέτη στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Υπό νέα ηγεσία και σε μια νέα εποχή καπιταλισμού, η ποιότητα κατασκευής της Mason & Hamlin υποβαθμίστηκε σιγά-σιγά.

«Άρχισαν να κόβουν κόστη από παντού», δήλωσε στο The Hustle ο Tom Lagomarsino, ο σημερινός πρόεδρος της Mason & Hamlin. «Άλλαξαν το ξύλο και στράφηκαν από το σφενδάμι σε μαόνι, και στη συνέχεια σε ξύλο λεύκας. Η ποιότητα των πιάνων εκείνων δέχτηκε μεγάλο πλήγμα».

Η δυσχερής δεκαετία του ’60 και η «ιαπωνική εισβολή»

Στη δεκαετία του 1960, η άλλοτε πανίσχυρη βιομηχανία πιάνων των ΗΠΑ αντιμετώπισε περισσότερες δυσχέρειες: Η τηλεόραση ανέλαβε ως η απόλυτη πηγή ψυχαγωγίας στα αμερικανικά νοικοκυριά, οι συσκευές αναπαραγωγής δίσκων βινυλίου και η πολιτιστική στροφή προς τη ροκ μουσική μείωσαν την απήχηση του πιάνου και της κλασικής μουσικής, ενώ και ο ξένος ανταγωνισμός άρχισε να εισχωρεί στην αμερικανική αγορά πιάνων.

Οι Ιάπωνες κατασκευαστές, οι οποίοι κατασκεύαζαν τα δικά τους πιάνα από το 1900 με χαμηλότερο εργατικό κόστος, διαισθάνθηκαν την ευκαιρία να εισέλθουν στην αμερικανική αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της Ιαπωνίας, η Yamaha, επεκτάθηκε στις ΗΠΑ και άρχισε να διανέμει πιάνα στους αμερικανούς καταναλωτές. Μέσα σε μια δεκαετία, οι ξένοι κατασκευαστές από την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα είχαν υπερδιπλασιάσει τον όγκο πωλήσεών τους.

Οι αμερικανοί κατασκευαστές πιάνων σχεδόν εξαφανίστηκαν: Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μόνο εννέα παρέμεναν σε λειτουργία και μια κάποτε ακμάζουσα αμερικανική βιομηχανία είχε σε μεγάλο βαθμό… πεθάνει.

Μια πολυαναμενόμενη επιστροφή

Το 1996, ένας επιχειρηματίας ονόματι Kirk Burgett είδε την ευκαιρία να αναβιώσει έναν από τους τελευταίους κατασκευαστές πιάνων στις ΗΠΑ.

Μια δεκαετία νωρίτερα, ο Burgett και ο αδελφός του είχαν εφεύρει το PianoDisc, μια συσκευή που επιτρέπει σε ένα πιάνο να παίζει μόνο του για τους επισκέπτες. Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία και πούλησε 120.000 μονάδες σε πελάτες όπως η Νάνσι Πελόζι, ο Μπιλ Γκέιτς και αστέρες του επαγγελματικού αθλητισμού.

Ο Burgett έμαθε τότε ότι η Mason & Hamlin είχε κηρύξει πτώχευση. «Απλώς αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο και να τη σώσουμε», δήλωσε ο Burgett στο The Hustle.

Ο Burgett συνειδητοποίησε ότι τα σπουδαιότερα πιάνα ήταν εκείνα που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» στις αρχές του 1900.

Έτσι, άρχισε σιγά σιγά να ξαναχτίζει την εταιρεία στρεφόμενος στο παρελθόν.

Προσέλαβε μια ομάδα τριών μηχανικών για να ανακατασκευάσει ψηφιακά τα σχέδια των υψηλής ποιότητας πιάνων για τα οποία η εταιρεία απέκτησε φήμη στις αρχές του 1900.

Επίσης επέστρεψε σε πολλές από τις αρχικές καινοτομίες και τα υλικά που είχε χρησιμοποιήσει η εταιρεία έναν αιώνα νωρίτερα και ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε πολύ εξειδικευμένα εργαλεία, πολλά από τα οποία ήταν δεκαετιών.

Τέλος, εξόπλισε κάθε πιάνο με ένα αντηχείο έντασης, μια συσκευή που πρωτοπαρουσίασε ο Richard Gertz, μηχανικός της Mason & Hamlin, το 1895.

Κυρίως και πρωτίστως, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές, ο Burgett επένδυσε στην ποιότητα αντί για την ποσότητα.

Χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο για να παράγει το πρώτο πιάνο και οι πρώτοι υπάλληλοι της εταιρείας πέρασαν από μια διετή διαδικασία εκπαίδευσης για να κατασκευάσουν ένα προϊόν που να ανταποκρίνεται στα πρότυπα της δεξιοτεχνίας του 19ου και 20ού αιώνα.

Και τώρα… οι δύο τους

Σήμερα, η Mason & Hamlin είναι μία από τις μόλις δύο εναπομείνασες κατασκευάστριες εταιρείες πιάνων στις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται σήμερα. Η άλλη είναι η Steinway.

Ενώ η Steinway διαθέτει μια πιο γνωστή μάρκα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, η Mason & Hamlin θεωρείται… μπουτίκ μάρκα, παράγοντας περίπου 2,5 πιάνα την εβδομάδα.

Παρόλο που η διαδικασία παραγωγής είναι πλέον πιο αποτελεσματική, η εταιρεία εξακολουθεί να χρειάζεται έως και 9 μήνες για να κατασκευάσει ένα και μόνο πιάνο τύπου concert grand, το οποίο πωλείται στη λιανική προς σχεδόν 200.000 ευρώ.

Ένα πιάνο απαιτεί από 150 έως 400 ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Η Mason & Hamlin επιβίωσε σε μεγάλο βαθμό στρεφόμενη στο παρελθόν, αντλώντας έμπνευση από μια περασμένη εποχή χειροτεχνίας / Mason & Hamlin

Ο Burgett λέει ότι παρά τις αναποδιές που έχει αντιμετωπίσει η βιομηχανία πιάνων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι δουλειές πάνε πολύ καλά.

Η εταιρεία έχει παραγγελίες για έξι μήνες, με ισχυρή ζήτηση από σχολεία, εκκλησίες, μουσικούς και πλούσιους επαγγελματίες της μουσικής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid, το ενδιαφέρον για τα πιάνα αυξήθηκε σημαντικά, με τις πωλήσεις πιάνων να σημειώνουν αύξηση 46% στον όγκο πωλήσεων για το οικονομικό έτος 2020. «Οι άνθρωποι είχαν κολλήσει μέσα στο σπίτι και είχαν χρήματα για να αγοράσουν πιάνα», λέει ο Lagomarsino.

Αλλά η κύρια πρόκληση της Mason & Hamlin ως επιχείρηση δεν είναι η παγκοσμιοποιημένη παραγωγή: είναι ο αγώνας για να διατηρηθεί ένα προϊόν 300 ετών επίκαιρο, καθώς οι νέες τεχνολογίες – βιντεοπαιχνίδια, υπολογιστές, διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα – «τρώνε» όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του ελεύθερου χρόνου των καταναλωτών.

«Ο ανταγωνισμός μας δεν είναι άλλοι κατασκευαστές πιάνων», λέει ο Burgett. «Είναι άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Οι άνθρωποι ξοδεύουν 250.000 δολάρια για οικιακά ηχοσυστήματα, αλλά δεν αγοράζουν πιάνο».

Ο Burgett δεν πιστεύει ότι οι πωλήσεις πιάνων θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα της χρυσής εποχής. Αλλά ξέρει ότι η επιχείρησή του είναι ακόμη ζωντανή.

«Ο κόσμος μας ευχαριστεί που κρατάμε την εταιρεία ζωντανή και επαναφέρουμε αυτά τα πιάνα», λέει ο Burgett. «Η κληρονομιά και το DNA αυτών των οργάνων είναι πολύ ισχυρή για να πεθάνει».

Συντάχθηκε από: Rockap.gr

Rate it

Άρθρα

«Η τέχνη που δεν πεθαίνει: Ο τελευταίος κατασκευαστής πιάνων και η μάχη του με τον χρόνο»

Κάποτε, η κατασκευή πιάνων ήταν από τις πιο δυναμικές και περήφανες βιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, απέμειναν μόνο δύο φλόγες να σιγοκαίνε μέσα στο σκοτάδι της παρακμής. Στην καταπράσινη πόλη Haverhill της Μασαχουσέτης, μέσα σε ένα παλιό πέτρινο εργοστάσιο που μοιάζει να έχει παγώσει στον χρόνο, χτυπά ακόμα μια καρδιά – μια καρδιά που χτυπά σε ρυθμό πιάνου. Είναι ένα από τα τελευταία οχυρά μιας εποχής που χάθηκε, αλλά κάποιοι αρνούνται να ξεχάσουν. Εκεί όπου κάποτε δεκάδες χιλιάδες εργάτες έδιναν […]

today13 Απριλίου, 2025 16

Δελτία ήχου

George Marios – Your Heart – Το νέο Anthemic Rock Single

Ο Καβαλιώτης Anthemic Rock τραγουδοποιός και κιθαρίστας Γιώργος Μάριος κυκλοφόρησε το πρώτο του single "To Your Heart είναι ένα κομμάτι ανθεμικού χαρακτήρα, το οποίο "γεννήθηκε" σε μία δύσκολη περίοδο, στην οποία έπρεπε να πάρω κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις. Μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να ακολουθείς αυτό που σου λέει η ψυχή σου" Απολαύστε το: Ποιος είναι ο Γιώργος Μάριος Ο Γιώργος Μάριος είναι Anthemic Rock Τραγουδοποιός και Κιθαρίστας γεννημένος στην […]

today10 Απριλίου, 2025 49

Συνεντεύξεις

📌 Συνέντευξη – «Χαοτική Διάσταση»

Το φώναξαν και πάλι ΖΩΝΤΑΝΟΙ! Το συγκρότημα Χαοτική Διάσταση, από τις πλέον κλασικές punk rock μπάντες της χώρας που ξεκίνησε από την Πάτρα στα τέλη του ’80, είναι και πάλι στο προσκήνιο μετά από αρκετά χρόνια απουσίας. Ζωντανές εμφανίσεις και καινούριες ηχογραφήσεις έρχονται το επόμενο διάστημα. Συνέντευξη στον Ανδρέα Σεϊντή (seidis) Α.Σ.: Τελευταία φορά είχαμε κάνει μια κουβέντα το 2009. Τι σας έκανε να ξανά βγείτε πάλι μπροστά; Τ.Π.: Υπήρχαν τρείς βασικοί λόγοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανεμφάνισή μας. […]

today8 Απριλίου, 2025 265 2

Εγχώρια Νέα

Κυκλοφόρησε η συλλογή Greek Rock Scene vol.2

Ακριβώς ένα χρόνο από την ίδρυση της Rockap Music Records, έφτασε η ώρα για την 2η μεγάλη συλλογή της Ελληνικής Rock Σκηνής με τίτλο «Greek Rock Scene vol.2». Η νέα μας συλλογή περιέχει 11 ολοκαίνουρια τραγούδια από καλλιτέχνες και συγκροτήματα όλης της Ελλάδας, που με πείσμα στους δύσκολους καιρούς, επιμένουν να δημιουργούν, να ηχογραφούν και να κυκλοφορούν την μουσική τους. Η συλλογή κυκλοφορεί στον περιορισμένο αριθμό των 150 cd, σε digipack συσκευασία, φτιαγμένη με μεράκι και ειλικρινή αγάπη για το […]

today6 Απριλίου, 2025 153 7 2

Άρθρα

Οι 20 Καλύτεροι Κιθαρίστες Όλων των Εποχών

Η κιθάρα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά όργανα στη μουσική ιστορία. Από το blues και το rock μέχρι το metal και το jazz, μερικοί κιθαρίστες έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους, επηρεάζοντας γενιές μουσικών. Ακολουθεί η λίστα με τους 20 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ξεκινώντας αντίστροφα από τον 20ό έως τον πρώτο. Διαβάστε στο Rock Dog 👉 ΕΔΩ          

today5 Απριλίου, 2025 24

Νέες κυκλοφορίες

Νέα κυκλοφορία album – Φέρ’ το Φόκο / «Σκανταλόπετρα»

Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ των Φέρ' το Φόκο με τίτλο  «Σκανταλόπετρα». Ένα πανάρχαιο μέσο κατάδυσης που «θα μας κάνει ανθρώπους πάλι» γίνεται το σύμβολο αυτής της νέας δουλειάς των Φόκο, μιας δουλειάς οχτώ τραγουδιών που συνομιλούν, το καθένα με τον τρόπο του, με τις βαθιές μας αλήθειες. Οχτώ τραγούδια που διαμορφώνουν μια κατάθεση ψυχής. Ο ηλεκτροφόρος λυρισμός της μπάντας επανασυστήνεται με πιο σκληρό ήχο. Έντονα  post rock και  punk στοιχεία, ατμοσφαιρικά ηχοτόπια συμπλέκονται με παραδοσιακές φόρμες ώστε να βγουν οι λέξεις μπροστά και […]

today4 Απριλίου, 2025 64

New Releases

Νέα κυκλοφορία – Leftover Bullets / “Flower”

Οι Θεσσαλονικείς Leftover Bullets, επανέρχονται στην δισκογραφία τέσσερα χρόνια μετά το “Tell mama we’re doing ok” με το νέο δίσκο τους “Flower”. Το σχήμα έχει εξελίξει ακόμα περαιτέρω τον ήχο του αναμειγνύοντας πετυχημένα στοιχεία hard rock, grunge και heavy metal, διαθέτει πλέον 2 ο κιθαρίστα καθώς και προσκεκλημένους guest στα φωνητικά. Η σύνθεση της μπάντας στην ηχογράφηση του “Flower” αποτελείται από τους Γιώργο Δημητριάδη (ντραμς), Δημήτρη Αργυρόπουλο (μπάσο), Γιάννη Χατζηδήμο ( ρυθμικές κιθάρες), Γιώργο Καραθανάση (lead κιθάρες) και τον Γιάννη […]

today4 Απριλίου, 2025 41

Live Reports

Live Music Report: Κούπες – Μια Μαγική Βραδιά Στην Θεσσαλονίκη

Live Music Report:  Κούπες – Μια Μαγική Βραδιά Στην Θεσσαλονίκη Από τη Μάρθα Γιαννακίδου για το Rockap.gr (30/3/25) Η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να ζήσει μια από τις πιο ανατρεπτικές και συναρπαστικές μουσικές βραδιές το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025, με την μπάντα Κούπες να ανεβαίνει στη σκηνή του «Love Underground», σ'ενα live που δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Ο συνδυασμός παραδοσιακής μουσικής με μοντέρνα ροκ αύρα δημιούργησε έναν ήχο που μαγνήτισε το κοινό και έκανε αυτή τη βραδιά αξέχαστη. Αυτή τη φορά, οι Κούπες […]

today1 Απριλίου, 2025 148

Νέες κυκλοφορίες

Νέα κυκλοφορία: CAMERES – Καλύτερες Μέρες

Η δισκογραφική επιστροφή των Hard Rockers από την Καβάλα είναι γεγονός! Επτά χρόνια μετά τον δίσκο «Η αγάπη έχασε την λάμψη», επιστρέφουν για 4η φορά με το allbum «Καλύτερες Μέρες». 10 καινούρια τραγούδια φτιαγμένα με ατόφιο, αληθινό και αλήτικο rock. Οι Καβαλιώτες Rockers επιστρέφουν δυναμικά στη δισκογραφία, μέσω της Rockap Records προσεχώς σε δίσκο βινυλίου και ψηφιακά παγκοσμίως μέσω του Spotify αλλά και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Πατήστε play και γνωρίστε τον κόσμο των CAMERES μέσα από το δικό […]

today2 Μαρτίου, 2025 91

Νέα

Έρχεται η συλλογή Greek Rock Scene vol.2

Έφτασε η ώρα για την κυκλοφορία της 2ης έκδοσης της ροκ συλλογής «Greek Rock Scene vol.2». Προηγήθηκε η ψηφιακή συλλογή Greek Rock Scene vol.1 η οποία είχε 16 τραγούδια από συγκροτήματα και καλλιτέχνες όλης της χώρας και κυκλοφόρησε δωρεάν μέσω του Rockap.gr κάνοντας αίσθηση και φωνάζοντας πως η σκηνή είναι ζωντανή. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία αυτή, έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά της μουσικής βιομηχανίας ή συλλογή Greek Rock Scene vol.2 η οποία αυτή την φορά θα κυκλοφορήσει […]

today22 Ιανουαρίου, 2025 153 1 3

News

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Δημητράκας, ντράμερ των Panx Romana

Ο Δημήτρης Δημητράκας, ένας από τους πιο εμβληματικούς ντράμερ της ελληνικής ροκ σκηνής, έφυγε από τη ζωή, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο θρυλικός ντράμερ των Panx Romana απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσε το συγκρότημα μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 10:30 στο κοιμητήριο του Βύρωνα στην Αθήνα. Με μια καριέρα γεμάτη μουσικές επιτυχίες, ο Δημητράκας άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, όχι μόνο μέσα από τη συμβολή του στους […]

today20 Ιανουαρίου, 2025 283

Εγχώρια Νέα

PHASE – Παρουσιάζουν το νέο τους lyric video “Amethyst Resurfaced”

Δελτίο τύπου Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την κυκλοφορία του Amethyst (Resurfaced), μιας remastered έκδοσης ενός αγαπημένου κομματιού των Phase. Το τραγούδι, το οποίο είχε αρχικά επαινεθεί για τους συναρπαστικούς στίχους του και το εντυπωσιακό lyric video που δημιούργησε η ταλαντούχα Afsoon Shahriari (η οποία σχεδίασε και το αρχικό εξώφυλλο), επιστρέφει με έναν ανανεωμένο, ισορροπημένο ήχο. Η αρχική παραγωγή παρουσίαζε προκλήσεις, καθώς η πυκνή μίξη του δεν κατάφερε να αναδείξει το κομμάτι πλήρως. Παρά τις δυσκολίες, το τραγούδι έλαβε […]

today16 Ιανουαρίου, 2025 35

Ποιοι είμαστε

Το Rockap  Music Portal είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για τις τέχνες πάνω στην Rock μουσική.

Βγήκε στον αέρα του διαδικτύου στις αρχές του 2000.

Ακούστε μας!

Το ραδιόφωνό μας είναι πάντα online!
Ακούστε τώρα εντελώς δωρεάν!

Αναζήτηση: