Η συστολή, η διαστολή και η αναστολή ακολουθούν τα βήματα της μουσικής. Συνεχίζονται. Μόνο που στην περίπτωση της δεύτερης, η έκρηξη φαντασίας συνήθως προσπαθεί να αποσπάσει το μυαλό από ένα πιθανό σαμποτάζ και το σπρώχνει στα όρια της εξέγερσης εναντίον της πραγματικότητας. Τελικά, η επανάσταση έχει αρχή ή από πάντα ζει μέσα μας και ενταφιάζεται ωσάν την ψυχή μας στο σήμα της, δηλαδή το σώμα μας;

Οι πέντε Αθηναίοι, The Place Within σκιαγραφούν την εικόνα της επανάστασης και μιλούν γι’ αυτή: “Rebellion starts from the Place Within”. Η πολιτική της χροιά, το οικονομικό της στίγμα, η ανυπακοή ενάντια στο κατεστημένο των κρίσεων σκάει απ’ τα χείλη των The Place Within και δραπευτεύει ως μανιφέστο στις μελωδίες τους. Είναι αυτό που λέμε “μέσα σ’ αυτό και ενάντια σ’ αυτό, μα όχι έξω απ’ αυτό”, κάπως έτσι και αυτοί ζουν το δικό τους κόσμο.

Κι όμως η ανυπακοή στη δική μας περίπτωση κρύβει έναν καταθλιπτικό και μαζί καταραμένο ρομαντισμό που συναντά τον άμετρο εξοστρακισμό της alternative όψης της ζωής. “Runaway” μέσα στην πολυπολιτισμικότητα του συστήματος, δίχως να κοιτάξεις πίσω, γιατί εκεί περιμένουν τα θηρία της “Web Nationality” έτοιμα να σε κατασπαράξουν. Δυστυχώς ή ευτυχώς βέβαια, οι The Place Within δεν εξαγοράζουν το τίμημα και φτιάχνουν νότες σε εναλλακτικές, ποπ αποχρώσεις και λόγια σε post-punk ηχοχρώματα.

Ως “White Dressed Guests” εμφανίζουν τα χαρτιά τους ένα-ένα. Άσσοι κρυμμένοι στη δημιουργία σταμπάρουν το άκουσμα και τραβάνε το δρόμο τους στον απόηχο των Tindersticks και τον καυτηριασμό των Godspeed You! Black Emperor. Δεν συνοψίζουν τις σκέψεις τους πετώντας τες στα απομεινάρια ενός εξαντλημένου ελευθερισμού. Ίσα-ίσα συντάσσουν την πρότασή τους πάνω στις φόρμες της τέχνης, στην ελευθερία της μουσικής.

Πρόκειται για ένα demo που κατεβαίνει σαν ένας άλλοτε deus ex machina στην ησυχία της νύχτας. Μας “επιτάσσει” και δηλώνει ότι τελικά η επανάσταση ξεκινάει από ένα μέρος μέσα μας, μόνο που το ερώτημα είναι αν θα είμαστε εκεί να το δούμε και αν ακόμα θα μιλάμε σαν “IDKIDC” – I don’t Know and I don’t Care –. Το “Rebellion starts from the Place Within” ψάχνει για προσεκτικές ακροάσεις, επαναστατικά και μη ώτα, που θέλουν να βγάλουν από το ράφι την σκονισμένη μαρμάγκα και να πατήσουν start στον player λόγω περιέργειας. Η έκπληξη πάντως θα είναι ευχάριστη.

“If the clouds never break in this miserable town/and the oncoming storm chills the bones with sounds/don’t you look for your car to get out of here/just you close your eyes and run away” (Runaway)

Επίσημη Σελίδα
www.myspace.com/theplacewithin
theplacewithinblog.blogspot.com