Δεν είναι εύκολο αυτό που πάω να κάνω τώρα, γιατί θα μιλήσω για μια μορφή που θαυμάζω, για έναν άνθρωπο που δεν πρόκειται ποτέ μου να γνωρίσω και έτσι δεν πρόκειται ποτέ να απομυθοποιήσω έστω και λίγο. Αλήθεια, ποιος έχει πει άσχημα λόγια για τον πρίγκιπα; Κανείς!

Φυσικά δεν πρόκειται για έκθεση ιδεών με θέμα τον Παύλο. Νομίζω ότι η κυκλοφορία ενός δίσκου, “Welcome to the show” αποτελεί αφορμή που δεν προσπερνάς εύκολα. Ποιο μυαλό το σκέφτηκε και για ποιο λόγο έκανε πράξη αυτή την σκέψη; Η εταιρεία; Οι Απροσάρμοστοι; Η αδελφή του; Κάποιος άλλος; Πιστεύω πάντως στην κίνηση αυτή, που σίγουρα δε θυσιάζει τον Παύλο τοποθετώντας τον σε ένα παγερό box set, όπως εκείνο που βγήκε στην επιφάνεια το 2008.

Έχουμε και λέμε…

Παύλος Σιδηρόπουλος & οι Απροσάρμοστοι – “Welcome to the show”. Μια κυκλοφορία μ’ ένα cd από τη συναυλία τους στο Rodeo, στις 15/3/1986, και ένα dvd με οπτικό από την συναυλία στο Μετρό στις  18/2/1989, εκ της οποίας αρκετά τραγούδια έχουμε ακούσει όσοι ασχολούμαστε λίγο περισσότερο ψάχνοντας τέτοια διαμάντια. Η απόλυτη ροκ συναυλία εν Ελλάδι.

Αν το 1986 αυτό το αποτέλεσμα ακουγόταν στους ακροατές σαν κάτι θεϊκό και μαγικό, εν έτη 2009 συνεχίζει εξίσου να επιμένει στον τίτλο “αυθεντικό και ροκ”. ΚΛΑΣΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ, βουτηγμένο στα ξενόφερτα καζάνια της blues, της funk, της rock ‘n’ roll, έτοιμο να σε μαγέψει, να σε συνεπάρει, να σε κάνει να σκεφτείς, να ερωτευθείς, να αντιδράσεις.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ξεδιπλώνει το μεγαλείο του σε εκπληκτικές ερμηνείες και οι Απροσάρμοστοι τις ροκαριστικές τους ικανότητες παιγμένες σε άρτιες φόρμες. Χρειάζεται κάτι άλλο να πω για να σας πείσω ότι υπάρχει ένας θησαυρός εδώ; Ο ήχος είναι καταπληκτικός, αν σκεφτείς ότι ηχογραφήθηκε το ’86, αν και πιστεύω ότι όλο και κάποιο χέρι από το ’09 διείσδυσε και παρέδωσε ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Τελικά αυτό το cd είναι πολύτιμο! Περιλαμβάνει 2 ακυκλοφόρητα τραγούδια του Παύλου (δώστε μας κι άλλα, ξέρουμε ότι έχετε!), που πολλοί ίσως να πέθαιναν για να τα αποκτήσουν. Το ένα έχει τίτλο «η Γομολάστιχα», με τον Παυλάρα στις γνωστές solo ηχογραφήσεις του σε κασετόφωνο, παρέα με την ακουστική του κιθάρα. Το άλλο έχει τίτλο «Φυλής και Σπάρτης» και καθόλου λακωνικό δεν ακούγεται, αφού η ηλεκτρική του κιθάρα έχει για τα καλά βυσματωθεί  στον ενισχυτή χωρίς βρωμιά.

Ρομαντισμό και έρωτα εκπνέουν τα 2 αυτά τραγούδια, μέσα από τα μάτια του Σιδηρόπουλου και το συναίσθημα της ψυχής του. Η «Γομολάστικα» τριγυρίζει την καλή μας διάθεση αφού σβήνει τα κιτάπια της πάνω σε μελωδικούς ρυθμούς, ενώ το «Φυλής και Σπάρτης» μας υπενθυμίζει ότι τελικά το ρεμπέτικο μπορεί να γίνει το απόλυτο ροκ.

Στο dvd τώρα …

Μια εικόνα = χίλιες λέξεις! Σίγουρα έχετε δει αποσπάσματα σε αφιερώματα για τον Παύλο στην TV, όμως εδώ το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανατριχιάσετε μαζί του την ώρα του καθήκοντος, στο πάλκο του Μετρό.  Απολαύστε τον, αφουγραστείτε την κάθε του κίνηση, την κάθε έκφραση, νοιώστε την ανάσα του πάνω στο μικρόφωνο και στο τέλος θα καταλάβετε γιατί ο πήχης που έχει αφήσει είναι πολύ ψηλά και ίσως αξεπέραστος.

Ο καλύτερος Έλληνας frontman βρίσκεται ψηλά, γιατί ήταν και είναι αστέρι, όλοι οι άλλοι απλά φοράμε λίγη από την αστερόσκονη που άφησε, όταν εκτοξεύτηκε στον ουρανό. Λίγη από αυτήν τη σκόνη μας χαρίζει και αυτό το 2-πλο, cd-dvd, για να πάρουμε μία μικρή γεύση από την μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Νίκος Γραμμάτος