Από το νησί των Φαιάκων μας έρχεται μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα δουλειά και ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο συγκρότημα που κάνει το ντεμπούτο του εδώ δείχνοντας ότι η μουσική έκφραση καμιά φορά μπορεί να είναι τόσο απλή και τόσο θαυμάσια ταυτόχρονα. Οι Mικρόκοσμοι δείχνουν να «ανοίγουν» και να φέρνουν ξανά στο προσκήνιο  –με τη δική τους ξεχωριστή παρουσία όμως-  τη σχολή που «δημιούργησαν» κάποτε οι  Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω  τη δεκαετία του 80. Παρόλο που όπως δηλώνουν οι ίδιοι φτιάχτηκαν τυχαία ένα μεσημέρι του φθινοπώρου του 2008 η ύπαρξη του συγκροτήματος μόνο τυχαία δεν είναι καθώς έχουν και λόγο ύπαρξης αλλά και … λόγο που συμπυκνώνεται και εκφράζεται μέσω της στιχουργικής τους.

Το ταξίδι στον …μικρόκοσμο των μουσικών που απαρτίζουν το σχήμα ξεκίνησε αρχικά μέσω των ζωντανών τους εμφανίσεων το Μάιο του 2009 και έκτοτε έχουν δώσει συναυλίες στην Κέρκυρα και στην Αθήνα. Τον  Ιούλιο του 2010 πέρασαν την πόρτα του στούντιο για την ηχογράφηση αυτής της πολύ καλής και καλαίσθητης δουλειάς, μια δουλειά που έρχεται στο φως με τον τίτλο «κάθε μέρα όπως πάντα». Οι jazz χρωματισμοί εδώ συναντούν την πιο σκωπτική και εσωτερική  διάθεση σε συνθέσεις όπως το «στη Σονάτα του κακομοίρη»  αλλά και σε  πιο χαμηλόφωνες και ακουστικές συνθέσεις  – πολύ όμορφο δείγμα με ζεστά φωνητικά το «σε μια ζωή διπλά αγαπημένη».

Η πενταμελής κερκυραική μπάντα αποτελείται από τους  : Μαρία Γιαννικοπούλου (τραγούδι, κλασσική και ακουστική κιθάρα και μαντολίνο), Γιάννη Κουτάγιαρ (κοντραμπάσο), Ναπολέοντα Σαββανή (σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο),  Νίκο Παπαδημητρίου (πλήκτρα, φωνητικά, ενορχήστρωση), Παναγιώτη Κελάνδρια (τραγούδι, κλασσική κιθάρα). Ο τελευταίος υπογράφει τους στίχους και τη μουσική όλων των τραγουδιών.Ενα  άλλο επίσης  αξιοσημείωτο γεγονός που χρήζει αναφοράς σε κάθε περίπτωση είναι το γεγονός ότι το συγκρότημα συμμετείχε και στη σύσταση  «Σύγχρονη Καλλιτεχνική Δημιουργία στην Κέρκυρα». Πρόκειται για μια κίνηση καλλιτεχνικών ομάδων όπως το Θέατρο του Ιονίου, η χοροθεατρική ομάδα Ionian Act και συγκροτήματα όπως οι Κόρε Υδρο, οι 3 και ο κούκος και φυσικά οι Μικρόκοσμοι που εδρεύουν στην Κέρκυρα και έχουν ως κοινό πλαίσιο την καταγραφή και την  στήριξη ομάδων και κοινών δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα.

Η  ηχογράφηση και το mastering  έγιναν στην  Κέρκυρα στο στούντιο X- Sound. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Ονειρία by Home Studio L.t.d, σε κατασκευή L.A.M.B itd και διανέμεται σε όλα τα δισκοπωλεία της Ελλάδος από το Μουσικό Ταχυδρομείο.

Κείμενο: Αλέξανδρος Γερασίμου