Δεν ξέρω γιατί  αλλά πάντα με γοήτευε η  –μουσική-  γραφή των παιδικών παραμυθιών. Ηταν μια μυστηριώδης για μένα αποτύπωση των κινήσεων, του φωτισμού,  των προσώπων, του έργου που ανέβαινε  σε κάποια σκηνή. Από την άλλη μεριά ένα παιδικό θέατρο αποτελεί από μόνο του μια σοβαρή υπόθεση οπότε μια μουσική επένδυση σε αυτό είναι μια διαδικασία που φαντάζει κάπως πολύπλοκη και με μια βαρύτητα λόγω του χαρακτήρα της  –χρησιμοποιείται για κάποιο συγκεκριμένο έργο μιας και γράφεται αποκλειστικά για αυτό.

Εδώ κρατάμε στα χέρια μας μια φρέσκια παραγωγή της Puzzle music που εντελώς αναπάντεχα και ευχάριστα έκανε μια κίνηση αιφνιδιασμού και μας παρουσιάζει μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά. Μια δουλειά που είναι άκρως ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις. Καταρχήν από το artwork το οποίο είναι πολύ ξεχωριστό έχοντας μια εντυπωσιακή εικονογράφηση που σε κερδίζει αμέσως. Κατά δεύτερο από το ίδιο το θέμα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρόκειται για μια διασκευή πάνω στο κλασσικό έργο του Lewis Carroll. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία έκανε η πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και θεατρικών  έργων Αγγελική Δαρλάση. Τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Χρήστος Αλεξόπουλος ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης με βαθιά γνώση και του παιδικού θεάτρου (είχε υπογράψει τη μουσική για το  «ένα σακί γεμάτο ψέματα»  το 2000 ενώ έχει εκδώσει και μια σειρά από σπουδαίες κατά τη γνώμη μου κυκλοφορίες διαφορετικής υφής και μουσικής τάσης  που φέρουν τη δική του προσωπική σφραγίδα).

Δεν διστάζει να καταπιαστεί με ξεχωριστά είδη μουσικής και το κυριότερο είναι πως καταφέρνει να τα φέρνει κοντά στα δικά του μέτρα, αυτό που εκείνος θέτει ως προυπόθεση για να εκφραστεί. Εδώ έχουμε ένα πάντρεμα αφήγησης, θεατρικών διαλόγων και τραγουδιών  «σε ένα cd που απευθύνεται  μεν σε παιδιά, αλλά που η φιλοδοξία των συντελεστών όμως  είναι τα παιδιά να μην βρίσκουν το cd στο σπίτι να το ακούσουν γιατί το έχει πάρει ο μπαμπάς  ή η  μαμά στο  αυτοκίνητο». Σωστή σκέψη άλλωστε ποιος είπε ότι και οι μεγάλοι δεν είναι παιδιά ;

Στους ρόλους των αφηγητών συναντάμε ένα …πλήθος από καταξιωμένους καλλιτέχνες  (μεταξύ αυτών και ο γνωστός θεατρικός και τηλεοπτικός ηθοποιός Κώστας Δαρλάσης που έχει ξαναδανείσει τη φωνή του πολλές φορές στο παρελθόν σε ανάλογα εγχειρήματα) καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη κυκλοφορία μια πραγματική γιορτή για μικρούς και μεγάλους , εγκαινιάζοντας για τη Puzzle music μια ξεχωριστή κατηγορία : Αυτή της μουσικής σύνθεσης  για παιδικά παραμύθια.

Κείμενο: Αλέξανδρος Γερασίμου